Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BioNTech gaat coronavaccins maken in Singapore

BioNTech gaat coronavaccins maken in Singapore

MAINZ (ANP) - Farmaceut BioNTech, een van de producenten van een coronavaccin, wil ook in Singapore de vaccins gaan fabriceren. Daarvoor moet een productiefaciliteit komen die naar verwachting in 2023 in gebruik wordt genomen. Er moeten jaarlijks honderden miljoenen doses geproduceerd gaan worden, maar ook capaciteit komen om snel te kunnen inspelen op mogelijke virusuitbraken in de regio, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

De productiefaciliteit wordt gebouwd met subsidie van de Singaporese overheid. De farmaceut noemt de groeiende biotech-industrie van Singapore een van de redenen om daar een productielijn op te zetten. BioNTech vermeldde nog niet hoeveel geld het project gaat kosten of hoeveel subsidie het krijgt. Behalve coronavaccins moeten er ook andere medicijnen geproduceerd gaan worden, zoals kankermedicatie en andere medicijnen voor virusinfectieziekten.

BioNTech, dat in Duitsland kankermedicijnen ontwikkelt, was een van de eerste producenten van een vaccin voor het coronavirus voor de Europese Unie en de Verenigde Staten. Voor die productie werkt BioNTech samen met farmaceut Pfizer. In andere markten, zoals Duitsland, Turkije en China, opereert het bedrijf alleen.

Het opzetten van een productielijn voor zogeheten mRNA-vaccins is ingewikkeld en kost veel tijd. Zowel BioNTech als Pfizer hebben de complexiteit van de productie aangedragen als argument om de patenten op het vaccin niet vrij te geven. Die discussie speelt sinds India en Zuid-Afrika daarom hebben gevraagd, zodat ook zij de vaccins kunnen gaan produceren. Beide landen kampen met veel coronabesmettingen en hebben moeite deze in te dammen. De Verenigde Staten lieten vorige week weten het vrijgeven van patenten te steunen.

Meer uit Financieel

Peiling: wereldwijde economische groei vertraagt volgend jaar

LONDEN (ANP) - De wereldwijde economische groei zal volgend jaar verder vertragen, denken economen bij grote banken volgens een peiling van persbureau Reuters. De verhoogde rentes, gestegen energieprijzen en onzekerheden in de twee grootste economieën, de Verenigde Staten en China, zorgen volgens hen voor minder groei.

11 minuten geleden
Duitsland mag uitbater sluitende kolencentrales miljarden betalen

BRUSSEL (ANP) - Duitsland mag de exploitant van bruinkoolcentrales die vervroegd moeten sluiten miljarden euro's betalen. Die schadeloosstelling is geen verboden staatssteun, oordeelt de Europese Commissie.

58 minuten geleden
Onderzoek: Duitse huizenbouwers niet eerder zo somber

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse huizenbouwers is gedaald naar het laagste niveau ooit gemeten door een gebrek aan nieuwe opdrachten en toenemende financiële problemen in de sector. Dat zegt het vooraanstaande economische onderzoeksinstituut ifo. De sector kampt met hogere leen- en materiaalkosten terwijl de huizenprijzen flink zijn gedaald. Daardoor zijn projectontwikkelaars veel terughoudender geworden.

1 uur geleden
ECB: betalen met biljetten leidt nauwelijks tot klimaatschade

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het betalen met bankbiljetten heeft maar een geringe impact op het milieu. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de kwestie onderzocht en concludeert dat het jaarlijkse gebruik van contant geld van één persoon gelijkstaat aan de uitstoot van een autorit van 8 kilometer.

1 uur geleden
Duitse autotoeleverancier Bosch schrapt 1500 banen

STUTTGART (ANP/AFP/DPA) - Het Duitse industrieconcern Bosch gaat in eigen land 1500 banen schrappen bij de tak die versnellingsbakken maakt. Bosch wijst daarbij op de overgang naar elektrisch rijden, maar ook op de zwakkere economie en gestegen kosten.

2 uur geleden
Pensioenfondsen roepen Tesla op arbeidsrechten te respecteren

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Een groep Scandinavische pensioenfondsen stuurt deze week een gezamenlijke brief naar Tesla. Daarin zullen ze de Amerikaanse elektrische autofabrikant oproepen om collectieve onderhandelingen voor zijn werknemers in Scandinavië te respecteren. Dat meldde het Deense pensioenfonds PFA maandag.

2 uur geleden
Studie: een op vijf exporteurs verwacht volgend jaar minder omzet

ZOETERMEER (ANP) - Exporteurs hebben niet al te hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar. Bijna de helft van de handels- en productiebedrijven denkt dat de omzet gelijk zal blijven, terwijl een op de vijf een krimp voorziet. Dat meldt ondernemersvereniging evofenedex, die samen met kredietverzekeraar Atradius onderzoek deed naar de internationale handel in november.

3 uur geleden