Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BioNTech boekt ruim 10 miljard winst met coronavaccins

BioNTech boekt ruim 10 miljard winst met coronavaccins

MAINZ (ANP) - Het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech heeft vorig jaar ruim 10 miljard euro winst gemaakt op de verkoop van vaccins tegen het coronavirus. Vaccinatiecampagnes tegen het longvirus kwamen pas in 2021 goed op gang, waardoor het nettoresultaat bijna zevenhonderd keer zo hoog was als een jaar eerder.

BioNTech ontwikkelde samen met de Amerikaanse farmaceut Pfizer het eerste goedgekeurde coronavaccin dat met zogeheten mRNA-technologie werkt. Daarbij wordt een stukje genetische code van een eiwit van het coronavirus ingeënt, waarna het lichaam instructies krijgt om dit eiwit zelf na te maken. Daarop reageert het immuunsysteem waarmee het wordt getraind om het coronavirus aan te vallen.

Met de verkoop van zo'n 2,6 miljard vaccins behaalde BioNTech vorig jaar een omzet van 19 miljard euro. Daarbij gaat het niet alleen om de opbrengst van de doses die de Duitsers zelf verkochten, maar ook om een deel van de brutowinst die partner Pfizer behaalde met de vaccinverkoop in landen waar het Amerikaanse concern de verkooprechten had.

Aandeelhouders profiteren ook

Dit jaar rekent BioNTech op een omzet tussen de 13 miljard en 17 miljard euro. Om de werking van de vaccins op peil te houden zijn onder andere in Nederland ouderen toe aan tweede boosterprik. Het biotechbedrijf onderzoekt op dit moment ook een aangepaste versie van zijn coronavaccin dat gericht is tegen de veel besmettelijkere omikronvariant.

Aandeelhouders van BioNTech profiteren ook van de goede resultaten. Het bedrijf stelt voor om voor omgerekend 1,3 miljard euro eigen aandelen in te kopen, wat de overige stukken meer waard maakt. Daarnaast wil BioNTech een speciaal dividend van 2 euro per aandeel uitkeren, wat neerkomt op een totaalbedrag van 486 miljoen euro.

Meer uit Gezond

Trauma's uit kindertijd werken anders uit bij vrouw dan bij man

MAASTRICHT (ANP) - Mannen en vrouwen worden heel verschillend beïnvloed door trauma’s uit hun kindertijd. Vrouwen met psychische problemen in het latere leven hebben vaker te kampen gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun jeugd. Terwijl psychische klachten bij mannen eerder het gevolg zijn van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun kindertijd. Dat is de conclusie van een internationale studie onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM).

20 uur geleden
Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

LEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

2 dagen geleden
Internist Maasstad uit beroep gezet om betasten coassistenten

AMSTERDAM (ANP) - Een internist die werkte voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakt de registratie voor zijn beroep kwijt, omdat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen tijdens een les aan drie vrouwelijke coassistenten. Dat melden het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen.

2 dagen geleden
Bestrijding tuberculose in Europa laat te wensen over

STOCKHOLM (ANP) - De bestrijding van tuberculose in Europa verloopt niet zoals zou moeten, ook al hebben we er eigenlijk wel de middelen voor. Dat zeggen het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Regionaal Bureau voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We zijn nu nog "ver verwijderd" van de gewenste vermindering vóór 2030 van het aantal gevallen met 80 procent en het aantal sterfgevallen met 90 procent.

3 dagen geleden
Wachttijd ggz daalt niet, nog steeds wachten tienduizenden te lang

DEN HAAG (ANP) - De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg dalen niet, ondanks inzet van regionale partijen. Uit de recentste cijfers blijkt dat bijna 84.000 mensen wachten op een aanmeldgesprek of behandeling, ruim de helft daarvan wacht langer dan de afgesproken norm van maximaal veertien weken. Dit melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

3 dagen geleden
Kosten diabetesmedicijnen vorig jaar met 19 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse apotheken deelden vorig jaar aan bijna 910.000 mensen diabetesmedicatie uit, bijna 40.000 meer dan in 2021. De kosten namen zelfs met bijna 48 miljoen euro toe tot bijna 300 miljoen. Dat is dus dik 19 procent meer, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.

3 dagen geleden
GGD-medewerkers krijgen 'nare berichten' over Lentekriebelweek

UTRECHT (ANP) - GGD-medewerkers krijgen deze week "nare berichten" over de Week van de Lentekriebels, laat een woordvoerster van de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Of er ook medewerkers bedreigd worden kan ze niet direct zeggen.

3 dagen geleden