Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BioNTech boekt ruim 10 miljard winst met coronavaccins

BioNTech boekt ruim 10 miljard winst met coronavaccins

MAINZ (ANP) - Het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech heeft vorig jaar ruim 10 miljard euro winst gemaakt op de verkoop van vaccins tegen het coronavirus. Vaccinatiecampagnes tegen het longvirus kwamen pas in 2021 goed op gang, waardoor het nettoresultaat bijna zevenhonderd keer zo hoog was als een jaar eerder.

BioNTech ontwikkelde samen met de Amerikaanse farmaceut Pfizer het eerste goedgekeurde coronavaccin dat met zogeheten mRNA-technologie werkt. Daarbij wordt een stukje genetische code van een eiwit van het coronavirus inge├źnt, waarna het lichaam instructies krijgt om dit eiwit zelf na te maken. Daarop reageert het immuunsysteem waarmee het wordt getraind om het coronavirus aan te vallen.

Met de verkoop van zo'n 2,6 miljard vaccins behaalde BioNTech vorig jaar een omzet van 19 miljard euro. Daarbij gaat het niet alleen om de opbrengst van de doses die de Duitsers zelf verkochten, maar ook om een deel van de brutowinst die partner Pfizer behaalde met de vaccinverkoop in landen waar het Amerikaanse concern de verkooprechten had.

Aandeelhouders profiteren ook

Dit jaar rekent BioNTech op een omzet tussen de 13 miljard en 17 miljard euro. Om de werking van de vaccins op peil te houden zijn onder andere in Nederland ouderen toe aan tweede boosterprik. Het biotechbedrijf onderzoekt op dit moment ook een aangepaste versie van zijn coronavaccin dat gericht is tegen de veel besmettelijkere omikronvariant.

Aandeelhouders van BioNTech profiteren ook van de goede resultaten. Het bedrijf stelt voor om voor omgerekend 1,3 miljard euro eigen aandelen in te kopen, wat de overige stukken meer waard maakt. Daarnaast wil BioNTech een speciaal dividend van 2 euro per aandeel uitkeren, wat neerkomt op een totaalbedrag van 486 miljoen euro.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

12 uur geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige pati├źnten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

1 dag geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

1 dag geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

1 dag geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

1 dag geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

2 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

2 dagen geleden