Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Binnenkijken bij COVRA: 'De IAEA vindt het maar raar dat wij hier bezoekers toelaten'

Binnenkijken bij COVRA: 'De IAEA vindt het maar raar dat wij hier bezoekers toelaten'

NIEUWDORP - De mogelijke bouw van twee extra kerncentrales bij Borssele zet de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Nieuwdorp extra in de belangstelling. Het bedrijf krijgt meer bezoekersaanvragen. “Geïnteresseerden zijn van harte welkom”, vertelt COVRA-communicatieadviseur Tessa Seidel. “Het internationale atoomagentschap IAEA vindt dat maar raar. Wij zijn wereldwijd de enige radioactiefafvalorganisatie die bezoekers op deze manier door de opslaggebouwen rondleidt.” De Borselse wethouder Marga van de Plasse werd zelfs uitgenodigd om deze zomer ‘stage te lopen’ bij de knaloranje blokkendoos met muren van 1,7 meter dik gewapend beton.

“Onbekend maakt onbemind”, verklaart Seidel de openheid. “Radioactief afval maakt vaak emoties los. Emoties die versterkt worden doordat mensen niet goed weten wat het eigenlijk is en hoe je er op een veilige manier mee kunt omgaan. Wij hebben hier niets te verbergen en laten graag aan bezoekers zien wat er bij COVRA gebeurt. Daardoor gaan de meeste mensen na een rondleiding met een ander gevoel weg, dan ze gekomen zijn. Wij zijn niet de enige nucleaire organisatie die mensen rondleidt, maar wel op deze manier. Veel nucleaire organisaties leiden alleen specifieke stakeholders rond en bezoekers kunnen alleen van achter een raam naar binnen kijken. ”
Tijdens haar bezoek mocht wethouder Van de Plasse tijdens haar bezoek. “Ik ben hier een keer eerder geweest, rond 2003. Toen was ik nog raadslid.” De mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales is een onderwerp dat ze vaak hoort langskomen. Dat geldt ook voor Seidel en haar collega communicatieadviseur Marjoleine Kramer. Dat ze werken bij COVRA maakt ze niet automatisch pleitbezorgers van kernenergie. “Het doel van COVRA is niet meer radioactief afval creëren. Maar áls er nieuwe kerncentrales gebouwd worden, hoeft de afvalopslag het probleem niet te zijn. Dat kan hier veilig en duurzaam.”

Kliko

COVRA is bekend van de oranje kolos, maar er zijn bijvoorbeeld ook kantoren en de wethouder heeft rondgekeken in het LOG, opslaggebouw voor laag- en middelradioactief afval. Het oranje pand is het HABOG, het behandelings- en opslaggebouw voor hoogradioactief afval. “Dit is een van de meest solide gebouwen van Nederland”, zegt Seidel. “Als er een F16 tegenaan vliegt, brokkelen er hooguit een paar stukjes beton af.”
In de HABOG-controlekamer mag de wethouder onder leiding van werktuigkundige Erik haar vaardigheden testen met de manipulator. Dit is een soort robotarm waarmee Erik en zijn collega’s de verpakkingen van het gevaarlijkste radioactieve afval kunnen inspecteren zonder ermee in contact te komen. “Sommige radionucliden (een soort atoomdeeltjes, redactie) verliezen hun straling al na enkele seconden, maar er zijn er ook die honderdduizenden jaren straling blijven afgeven”, legt Kramer uit. Hoogradioactief afval verwerken en opslaan is volgens de werktuigkundige maar een fractie van zijn werk. Het meeste afval is laag- en middelradioactief en komt bijvoorbeeld uit de medische wereld en industrie, illustreert Seidel. “Van hoogradioactief afval van de kerncentrale krijgen we gemiddeld een kliko per jaar.”

Kunst

COVRA exposeert verschillende werken van de Zeeuwse kunstenaar William Verstraeten. Hij bedacht ook de kleur oranje voor het HABOG. “Dat zit tussen rood, van gevaarlijk, en groen, van veilig, in. Het symboliseert de afname van de straling van het afval door de jaren heen. Daarom is het gebouw onlangs na twintig jaar voor het eerst een tint lichter geschilderd”, vertelt Seidel. In de ruimte op de twaalf meter hoge opslagvoorziening, waar je als bezoeker bovenop het radioactieve afval staat, hangt ook een werk van Verstraeten. Dit is een foto van een lieflijk dijkje in de gemeente Borsele. “De kunstenaar wil hiermee de vraag oproepen of het lukt om de komende honderd jaar net zo goed voor dat prachtige stukje Zeeland te zorgen als voor het afval in het HABOG.”

Meer uit Beveland

Hotelgast (42) uit Kloetinge mishandelt agenten bij aanhouding

GOES- Een 42-jarige man uit Kloetinge is vrijdagmiddag aangehouden bij een hotel aan de Grote Markt. Hij weigerde het hotel te verlaten nadat hij zich daar niet kon legitimeren. De politie werd gewaarschuwd maar toen zij ter plaatse kwam wilde de man het hotel nog steeds niet verlaten. De politie besloot daarop de man aan te houden maar de verdachte verzette zich hevig. Hij beet een agent in zijn hand en gaf een andere agent een vuistslag. De man is overgebracht naar het politiebureau en zal verder verhoord worden. 

3 uur geleden
Oranje activiteiten en lekkernijen: Koningsdag 2024 van start

GOES - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Goes, Noord-Beveland en Borsele kleuren oranje. 

6 uur geleden
Goes viert Koningsdag zaterdag én zondag

GOES - In Goes is het zaterdag én zondag genieten van feestelijke Koningsdag-activiteiten.

1 dag geleden
Acht Goesenaren koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

GOES - Bij zijn eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Cees van den Bos vrijdag aan acht inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Echtpaar De Vos-Dekker en de heren Van den Pol, Nijsse, Remijn, De Kok, De Vries en Lankester zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 dag geleden
Lintjesregen 2024: koninklijke onderscheiding voor 89 Zeeuwen

MIDDELBURG - De lintjesregen heeft vrijdag 89 Zeeuwen een koninklijke onderscheiding opgeleverd.

1 dag geleden
Lintjesregen Noord-Beveland eert Marian de Haze en Piet Hamelink

GEERSDIJK/WISSENKERKE - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen mocht burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland vrijdag Marian de Haze-Verhulst uit Geersdijk en Piet Hamelink uit Wissenkerke verrassen met een koninklijke onderscheiding. Meneer Hamelink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mevrouw De Haze tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 dag geleden
Lintje voor maar liefst twaalf inwoners Borsele

KWADENDAMME - Vergeleken met voorgaande jaren daalde er vrijdagmorgen een enorme lintjesregen neer op de gemeente Borsele. Bij een feestelijke bijeenkomst in de kerk in Kwadendamme zijn maar liefst twaalf inwoners koninklijk onderscheiden. Betsy Rentmeester, Anneke Kampstra, Leny Rijk, echtpaar Kot, Ad Lijmbach, Dies Beulens, Jos van Moolenbroek, Jan Steenbakker, Kees Faasse en Theo van de Swaluw zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lau Rentmeester mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

1 dag geleden