Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Binnen paar dagen duidelijkheid over mondkapjes

Binnen paar dagen duidelijkheid over mondkapjes

NIJMEGEN (ANP) - Binnen een paar dagen zal blijken of mensen in bepaalde steden of gebieden in Nederland een mondkapje moeten gaan dragen. Het Rijk en de veiligheidsregio's zoeken op dit moment uit onder welke voorwaarden een burgemeester voor het dragen van mondkapjes mag kiezen. Er worden onder meer afspraken gemaakt over de onderbouwing van het kiezen voor een mondkapje, over de mate waarin het verplicht kan worden gesteld en over de handhaving op straat. Rijk en regio's denken er enkele dagen voor nodig te hebben, aldus een woordvoerster van het Veiligheidsberaad, het samenwerkingsverband van de veiligheidsregio's.

Woensdag is afgesproken dat burgemeesters die een mondkapje willen invoeren de bestuurlijke ruimte krijgen om dat te doen. "Maar ze mogen niet zomaar zeggen: in mijn regio moet je een mondkapje op. Daarvoor zijn de gevolgen te groot. Ze moeten daar met goede redenen een bepaalde plaats of meer plekken voor aanwijzen. Dan kan het publiek zelf beslissen of ze in die omgeving willen komen", aldus de woordvoerster.

Ook is nog onduidelijk of het dragen van een mondkapje verplicht wordt of dat het bij een dringend advies blijft. Volgens rechtsgeleerden zou een mondkapjesplicht ongrondwettelijk zijn en dus onmogelijk. "Dat wordt nu onderzocht en dat heeft ook weer consequenties voor de eventuele handhaving, de boetes zeg maar", zegt de woordvoerster. Uitgezocht wordt deze dagen tevens hoe een experiment met de mondkapjes gemonitord gaat worden, want als blijkt dat het niet helpt worden de pilots weer stilgelegd. "De bestaande coronaregels blijven altijd leidend", aldus het Veiligheidsberaad.

Zodra alle afspraken zijn vastgelegd, zal een burgemeester of een veiligheidsregio het dragen van mondkapjes op bepaalde plekken zelf met redenen omkleed naar buiten brengen. Het Veiligheidsberaad komt er niet speciaal voor bijeen, want het gaat om een regionale of lokale kwestie. Het is bekend dat de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam wel iets voelen voor mondkapjes, maar het was donderdag nog niet bekend of het in die steden ook gaat gebeuren. Volgens de woordvoerster van het beraad is woensdagavond niet geturfd welke burgemeesters aan een experiment willen beginnen.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

wink-wink 4 dagen geleden
Het is lood om oud ijzer. Willekeur van inzicht maakt eenoog koning in het land der blinden. Het is ontluisterend hoe een belangrijk thema ontaardt in een welles-nietesdiscussie.
wvberend 4 dagen geleden
Ze hebben het heel erg druk mee met onderzoeken, van mij mogen de burgermeesters wel mondkapjes verplichten voor hun zelf, maar niet voor mij want dat maak ik zelf wel uit.
MarkJohan 4 dagen geleden
Voor September zal het wel verplicht worden.

Meer uit Gezond

Gezondheidsverklaring medewerkers slachterij is 'fakemaatregel'

HELMOND (ANP) - Het laten invullen van gezondheidsverklaringen door medewerkers van slachterij Van Rooi Meat in Helmond is een fakemaatregel. Dat zegt John Klijn, bestuurder bij FNV.

17 uur geleden
Artsen registreerden in maart en april 8300 coronadoden

DEN HAAG (ANP) - Onderzoekers tellen 8300 mensen die in maart en april zeker of vermoedelijk zijn overleden aan het coronavirus. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau heeft de doodsoorzaakverklaringen van artsen over die maanden voor het eerst bestudeerd. Daardoor is dit de meest precieze inschatting van het aantal sterfgevallen door corona tot nu toe.

3 dagen geleden
Gommers: paniek over oplopende besmettingen niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Nederland hoeft niet direct in paniek te raken nu het aantal besmettingen oploopt. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, in een interview met het AD. "Onze GGD’s weten wat ze doen, op de ic zijn we ook verder dan in maart."

3 dagen geleden
Meer dan 300 nieuwe coronabesmettingen

DEN HAAG (ANP) - Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 342 nieuwe coronagevallen vastgesteld, het hoogste aantal sinds begin mei. De afgelopen vier dagen lag het aantal nieuwe gevallen boven de 200, nu komt het voor het eerst boven de 300. In de afgelopen zeven dagen zijn 1559 mensen positief getest.

4 dagen geleden
Laagste aantal coronapatiënten op ic sinds maart

ROTTERDAM (ANP) - Op de intensive cares liggen veertien mensen met het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds de begindagen van de uitbraak, begin maart. Op woensdag lagen zeventien patiënten op een intensivecareafdeling.

4 dagen geleden
Besluit over coronatests voor reizigers vrijdag verwacht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt naar verwachting vrijdag bekend of ook reizigers die zonder coronaklachten uit het buitenland terugkeren worden getest op het virus. Eerder zou dit donderdag bekend gemaakt worden, maar volgens een woordvoerder van het ministerie voor Volksgezondheid is er meer tijd nodig.

4 dagen geleden
OMT kan mondkapjesplicht heroverwegen bij toename besmettingen

DEN HAAG (ANP) - Als het aantal coronapatiënten "aanzienlijk stijgt", kan het Outbreak Management Team (OMT) het mondkapjesadvies heroverwegen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het OMT adviseerde eerder deze week om geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren, omdat het niet wetenschappelijk is bewezen dat dit een effectieve maatregel is tegen de verspreiding van het coronavirus.

4 dagen geleden