Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biljartvereniging De Herberg bestaat 35 jaar

Biljartvereniging De Herberg bestaat 35 jaar

KAPELLE - Een uitgebreid ritueel zoals Jan Beenakker dat heeft voor het biljarten, is niet noodzakelijk. Bij biljartvereniging De Herberg in Kapelle zijn de clubavonden op dinsdag ook in korte broek te bezoeken. “Kom gewoon gezellig kijken”, adviseert verenigingsvoorzitter Beenakker. Als cadeau voor het 35-jarig jubileum zou de club graag nieuwe leden verwelkomen.

Op zaterdag 6 juli viert de biljartvereniging het jubileum tijdens het eindejaarsfeest van de competitie, waarbij de drie beste spelers van het seizoen worden bekendgemaakt. Beenakker zit er niet bij, vreest hij. “Ik denk zelfs dat ik de rode lantaarndrager word”, lacht hij. Deze twijfelachtige eer is voor de hekkensluiter van de ranglijst. Zijn of haar naam prijkt het hele jaar onder de rode lamp in café De Herberg, waar de biljarters spelen. “Het is als voorzitter ook wel eens leuk om daar te hangen”, klinkt Beenakker sportief.

Strik

De 60-jarige inwoner van Biezelinge is al bijna het hele bestaan - zeker 33 jaar - verbonden aan de biljartclub. “Ik heb er van alles meegemaakt. Zo heb ik Nk’s gespeeld en ben een paar keer clubkampioen geworden.”

Het wereldje is volgens hem weinig veranderd. “De leden vergrijzen alleen wat, dus het zou mooi zijn als er jongere mensen bijkomen.” Dames zijn ook van harte welkom. “We hebben nu drie vrouwelijke leden en dat is beregezellig.” Wie het spelletje leuk vindt, moet zeker eens komen kijken, vindt Beenakker. “Een nette blouse, zwarte broek en strik zijn al lang niet meer verplicht. Tijdens de wedstrijden hebben we wel allemaal hetzelfde overhemd aan, maar op de clubavonden kun je gewoon in je t-shirt en korte broek komen.”

De Herberg heeft zo’n veertig leden, van wie iets meer dan de helft in vier teams meedoet aan de bondscompetitie van zuidwest-Nederland. De anderen zijn donateur en spelen in de clubcompetitie. De meeste leden komen uit Kapelle en Biezelinge, maar er zijn ook leden uit Wemeldinge en de gemeente Goes.

Witlof

Beenakker is al meer dan zijn halve leven bij de biljartclub te vinden, omdat hij het een mooi spel vindt en het gezellig is. “Soms zitten we tot in de nacht te kletsen met de tegenstanders. En biljarten is ontspannend, hoewel...ik ben ook wel eens zenuwachtig voordat ik moet spelen”, bekent hij. Om die zenuwen te beteugelen heeft hij in de loop der jaren een heel ritueel ontwikkeld. “Ik eet altijd witlof voor het biljarten. Zonder verlies ik. Met witlof heb ik nog een kans. Ik draag ook speciale sokken en een zakdoek. De anderen spotten daarmee, maar dat vind ik niet erg. Een keer had ik spruiten op en toen verloor ik. De week erna at ik weer witlof en won ik. Maar de anderen vertikken het helaas om witlof te eten", grinnikt hij.
Een tijd terug dacht de voorzitter erover om te stoppen bij de biljartvereniging. "Toen beloofde de rest meteen dat ze iedere week witlof voor me zouden regelen en dat ik geen taxichauffeur meer hoefde te zijn voor de uitwedstrijden. De witlof koop ik nog steeds zelf, maar gereden heb ik sindsdien inderdaad niet meer, haha.”

Meer informatie

Belangstellenden kunnen op de dinsdagavonden vanaf 19.30 uur een kijkje komen nemen in café De Herberg in Kapelle. “Je hoeft niet meteen contributie te betalen, je kunt eerst uitproberen of je het leuk vindt. Dankzij onze sponsoren AVH Auto’s en café De Herberg kunnen we onze contributie gelukkig laag houden.”

Meer uit Reimerswaal

'Geen overtredingen geconstateerd bij grote controle in jachthaven Yerseke'

YERSEKE - De jachthaven van Yerseke is donderdag onderworpen aan een uitgebreide controle. Daarbij zijn geen strafbare feiten geconstateerd, laat de gemeente Reimerswaal weten. 

1 dag geleden
Doe- en Dagcentrum Reimerswaal iedere woensdag open in Kruiningen

KRUININGEN - Met de groeiende vergrijzing in onze samenleving en een dalend aantal zorgmedewerkers, wordt het steeds uitdagender om hoogwaardige zorg te bieden aan ouderen. Om deze uitdagingen aan te pakken en ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, is in Kruiningen het Doe- en Dagcentrum Reimerwaal geopend. Het is iedere woensdag te bezoeken in het dorpshuis in Kruiningen.

3 dagen geleden
Krabbendijke krijgt dit najaar pumptrack, Yerseke en Kruiningen volgen later

KRABBENDIJKE - In de Kruisbessestraat in Krabbendijke legt de gemeente Reimerswaal dit najaar een pumptrack aan.

3 dagen geleden
Kapelle deelt boetes uit voor onjuist parkeren bij laadpaal

KAPELLE - Wie vanaf woensdag (10 juli) zijn brandstofauto in de gemeente Kapelle parkeert bij een openbare laadpaal voor elektrisch opladen, riskeert voortaan een boete van 129 euro.

3 dagen geleden
Norah Tramper en Ferry Schouwenaar got talent op Wemeldings Zomerfeest

WEMELDINGE - Dit weekend is tijdens het Wemeldingse Zomerfeest ook weer Wemeldinge's Got Talent georganiseerd. Tijdens het middagvullende programma deden negen deelnemers in de categorie onder twaalf jaar mee en twee deelnemers in de categorie boven twaalf. 

3 dagen geleden
Ongeval met quad in buitengebied bij Schore

SCHORE - In het buitengebied tussen Kapelle en Schore is een quadbestuurder maandagavond gewond geraakt na een eenzijdig ongeval.

3 dagen geleden
Letsel bij ongeluk Westelijke Kanaalweg Wemeldinge

WEMELDINGE - Bij een verkeersongeval op de Westelijke Kanaalweg in Wemeldinge is maandagmiddag iemand gewond geraakt. De persoon is naar het ziekenhuis gebracht.

4 dagen geleden