Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biljartvereniging De Herberg bestaat 35 jaar

Biljartvereniging De Herberg bestaat 35 jaar

KAPELLE - Een uitgebreid ritueel zoals Jan Beenakker dat heeft voor het biljarten, is niet noodzakelijk. Bij biljartvereniging De Herberg in Kapelle zijn de clubavonden op dinsdag ook in korte broek te bezoeken. “Kom gewoon gezellig kijken”, adviseert verenigingsvoorzitter Beenakker. Als cadeau voor het 35-jarig jubileum zou de club graag nieuwe leden verwelkomen.

Op zaterdag 6 juli viert de biljartvereniging het jubileum tijdens het eindejaarsfeest van de competitie, waarbij de drie beste spelers van het seizoen worden bekendgemaakt. Beenakker zit er niet bij, vreest hij. “Ik denk zelfs dat ik de rode lantaarndrager word”, lacht hij. Deze twijfelachtige eer is voor de hekkensluiter van de ranglijst. Zijn of haar naam prijkt het hele jaar onder de rode lamp in café De Herberg, waar de biljarters spelen. “Het is als voorzitter ook wel eens leuk om daar te hangen”, klinkt Beenakker sportief.

Strik

De 60-jarige inwoner van Biezelinge is al bijna het hele bestaan - zeker 33 jaar - verbonden aan de biljartclub. “Ik heb er van alles meegemaakt. Zo heb ik Nk’s gespeeld en ben een paar keer clubkampioen geworden.”

Het wereldje is volgens hem weinig veranderd. “De leden vergrijzen alleen wat, dus het zou mooi zijn als er jongere mensen bijkomen.” Dames zijn ook van harte welkom. “We hebben nu drie vrouwelijke leden en dat is beregezellig.” Wie het spelletje leuk vindt, moet zeker eens komen kijken, vindt Beenakker. “Een nette blouse, zwarte broek en strik zijn al lang niet meer verplicht. Tijdens de wedstrijden hebben we wel allemaal hetzelfde overhemd aan, maar op de clubavonden kun je gewoon in je t-shirt en korte broek komen.”

De Herberg heeft zo’n veertig leden, van wie iets meer dan de helft in vier teams meedoet aan de bondscompetitie van zuidwest-Nederland. De anderen zijn donateur en spelen in de clubcompetitie. De meeste leden komen uit Kapelle en Biezelinge, maar er zijn ook leden uit Wemeldinge en de gemeente Goes.

Witlof

Beenakker is al meer dan zijn halve leven bij de biljartclub te vinden, omdat hij het een mooi spel vindt en het gezellig is. “Soms zitten we tot in de nacht te kletsen met de tegenstanders. En biljarten is ontspannend, hoewel...ik ben ook wel eens zenuwachtig voordat ik moet spelen”, bekent hij. Om die zenuwen te beteugelen heeft hij in de loop der jaren een heel ritueel ontwikkeld. “Ik eet altijd witlof voor het biljarten. Zonder verlies ik. Met witlof heb ik nog een kans. Ik draag ook speciale sokken en een zakdoek. De anderen spotten daarmee, maar dat vind ik niet erg. Een keer had ik spruiten op en toen verloor ik. De week erna at ik weer witlof en won ik. Maar de anderen vertikken het helaas om witlof te eten", grinnikt hij.
Een tijd terug dacht de voorzitter erover om te stoppen bij de biljartvereniging. "Toen beloofde de rest meteen dat ze iedere week witlof voor me zouden regelen en dat ik geen taxichauffeur meer hoefde te zijn voor de uitwedstrijden. De witlof koop ik nog steeds zelf, maar gereden heb ik sindsdien inderdaad niet meer, haha.”

Meer informatie

Belangstellenden kunnen op de dinsdagavonden vanaf 19.30 uur een kijkje komen nemen in café De Herberg in Kapelle. “Je hoeft niet meteen contributie te betalen, je kunt eerst uitproberen of je het leuk vindt. Dankzij onze sponsoren AVH Auto’s en café De Herberg kunnen we onze contributie gelukkig laag houden.”

Meer uit Reimerswaal

Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

6 uur geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

7 uur geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

1 dag geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

1 dag geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

3 dagen geleden
24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

3 dagen geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

4 dagen geleden