Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Biljarten dient ook een maatschappelijk belang’

‘Biljarten dient ook een maatschappelijk belang’

‘s-HEERENHOEK - Tijdens een feestavond zijn twee leden van het eerste uur, Lou Traas en Jan Rentmeester, uitgezwaaid bij biljartvereniging O.B.K. Lou was betrokken bij de oprichting in 1955 en 55 jaar voorzitter. Jan vervulde ruim twintig jaar de rol van penningmeester. Beide heren maakten zich jarenlang verdienstelijk in de competitie en speelden tal van kampioenschappen.

“Iedereen was bij het afscheid”, vertelt Jan. “We zijn met tien man, van wie acht als actief lid. Het was heel gezellig”. Dat is ook wat biljart is, zegt Lou: gezelligheid en kameraadschap. “Dat heb ik er altijd het mooiste aan gevonden. Toen ik achttien was, begon ik met biljarten. Mijn zwager Jaap Westdorp richtte de club op en in 1957 werd ik lid. Het gezin Westdorp had een café en zonen met talent voor biljart. Zo ontstond het idee om een vereniging op te richten”. Er werd altijd op zondagmiddag gebiljart, vertelt Jan. “Georganiseerd in de Jeugdhoeve vanuit de kerk. Dat was traditie: na de kerk ging je biljarten in het café”. 

Lou vindt dat er al die jaren weinig veranderd is. “Gewoon gezellig ouwehoeren met elkaar. Dat was toen zo en dat is het nu nog steeds. Alleen in de organisatie is veel veranderd. Op een gegeven moment werden we lid van de KNBB en gingen we ook buiten Zeeland spelen”. “Ik heb nog in Amsterdam meegedaan aan het kampioenschap ter ere van het 50-jarig bestaan van de biljartbond”, herinnert Jan zich. “Lou werd de betere biljarter van de club. Je hebt zes klassen en Lou speelde tweede klasse en heeft ook in het eerste en in de hoofdklasse gespeeld. Ik heb altijd in de derde klasse gespeeld”. 

Beiden vinden het jammer dat vandaag de dag nog maar weinig jongeren biljarten. “Tijden zijn veranderd”, stelt Lou. “Hier op het dorp waren er zeven of acht cafés. Allemaal hadden ze een biljart en moest je op je beurt wachten. Nu zijn bijna alle biljarttafels verdwenen. Gezinnen willen tegenwoordig wel eens wat anders doen en kunnen uit zo veel dingen kiezen”. Aan Lou en Jan zal het niet liggen: zij blijven biljarten zolang het kan. “We spelen elke week bij de senioren en doen ook mee aan de competitie. Er zijn seniorenwedstrijden waaraan clubs uit alle dorpen van Zuid- en Noord-Beveland meedoen. Ook is er het Borsels toernooi en zijn er de persoonlijke kampioenschappen. “Ik zie het biljarten ook als een soort maatschappelijk werk; ouderen komen samen en ontmoeten elkaar. Biljarten gaat eenzaamheid tegen”.

Meer uit Beveland

Avondvierdaagse terug van weggeweest in Kamperland

KAMPERLAND - Oranjevereniging Kamperland/VDK organiseert, na een paar jaar afwezigheid, weer een avondvierdaagse voor jong en oud in Kamperland. Zij gaan wandelen van dinsdag 6 juni tot en met vrijdag 9 juni.

15 uur geleden
17-jarige jongen uit Goes overleden na ongeval met scooter

GOES - Een jongen van 17 uit Goes is overleden nadat hij gisteren betrokken raakte bij een eenzijdig ongeluk. Hij reed met zijn scooter tegen een geparkeerde auto.

1 dag geleden
Badeendjesrace in Goes zorgt voor veel drukte bij de Oostvest

GOES - Gisteren kleurde de Oostvest knalgeel. Hier was namelijk de allereerste editie van de ‘What Goes On’-badeendjesrace. Honderden, misschien wel duizenden badeendjes gaven het water in de Oostvest een zonnige kleur en gingen de strijd aan om prijzen te winnen.

1 dag geleden
Toer Club Arendskerke houdt op 4 juni twee ritten

‘s-HEER ARENDSKERKE - Toer Club Arendskerke houdt zondag 4 juni fietstoertochten van 80 en 105 kilometer. Vertrekpunt is het terrein van tennisvereniging de Schaepskooi in ‘s-Heer Arendskerke. 

1 dag geleden
Tractor belandt in sloot, bestuurder gewond

‘S-HEERENHOEK - Een tractor is zaterdag aan het begin van de middag in een droge sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte bij het ongeluk gewond.

2 dagen geleden
Winnaars bandcompetitie Spectra zijn bekend

OVEZANDE - De finale van bandcompetite Spectra vond gisteren plaats op het Klomppop Festival. In de finale streden de bands Grainbait, Baneham, TheTraveling Trashcans en Grote Geelstaart om de Spectra seizoenswinst. Grote Geelstaart ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

2 dagen geleden
Bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk bestaat 39 jaar en houdt open dag

WOLPHAARTSDIJK - Maandag 29 mei, tweede pinksterdag, is er een open dag in de ambachtelijke bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk.

2 dagen geleden