Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bijzondere verhalen' tijdens uitgesteld premièreweekend

'Bijzondere verhalen' tijdens uitgesteld premièreweekend

GOES - Josien de Graaf is ‘ontzettend blij’ dat Theater de Mythe in Goes dit weekend zijn ruimten beschikbaar stelt aan de Jeugdtheaterschool Zeeland (JTSZ). De kinderen kunnen daardoor hun voorstellingen eindelijk laten zien en zondag is er ruimte voor een mooi minifestival: ‘Bijzondere verhalen’.

De voorstellingen van de JTSZ-leerlingen hadden eigenlijk in april in première moeten gaan, maar door corona ging dat niet door. “Nu krijgen we alsnog de kans”, zegt Josien de Graaf. Vrijdagavond gaat het stuk ‘Peer Gynt’ in première. Het verhaal over een Noorse boerenjongen die beroemd wil worden is gemaakt door de talentengroep in Middelburg, die onder leiding staat van Roos Zwigtman. 

Prins

Zaterdagmiddag is ‘Prins Roel’ van de productiegroep 9-plus uit Middelburg te zien. Met Saar Zwigtman maakten zij een verhaal over Roel, die zijn eigen regels wil bepalen. ‘s Avonds is het dan de beurt aan de talenten uit Goes. Zij spelen ‘Carolien’, die gaat over een meisje die nieuw op een school is en daar ‘de boel verstoort’. Regisseur Marcos Valster Da Costa Ferreira maakte het stuk in samenwerking met de leerlingen.

Groeien

Zondagmiddag staan de oudste talenten op de planken met ‘Groeien’. Onder leiding van Roos Zwigtman vertellen negen jongeren over hun leven en dromen. “Het is ontzettend mooi dat we de voorstellingen alsnog kunnen laten zien. De kinderen hebben daar een jaar aan gewerkt. Dan zou het jammer zijn als er niets mee gebeurt”, zegt De Graaf. “De premièreweekends zijn altijd de kers op de taart.”

De Graaf combineert de premières van de JTSZ met een minifestival: ‘Bijzondere verhalen’. Het idee daarvoor begon bij Vincent Kort, die jarenlang speelde bij Duinart. Hij stapte af op De Graaf, omdat hij zijn verhaal wilde vertellen. “Het is een voorstelling over de gevechten van de nu 39-jarige Vincent, die in zijn jeugd seksueel is misbruikt. Het is een superheftig thema. Ik heb meerdere malen gevraagd of hij het wilde doorzetten. Dat wilde hij absoluut.” De Graaf maakte ‘Inpakken en wegwezen’, een verhaal dat niet loodzwaar is waarin Vincent op het punt staat om voor de zoveelste keer te verhuizen. Tijdens het inpakken doet hij zijn verhaal tegen een begeleider, die wordt gespeeld door Anna de Bruyckere.

Hoorspel

Voor ‘Inpakken en wegwezen’ staat Jeroen Hendrikx op het podium met de monoloog ‘Met dit oog en dit been’. De jonge inwoner van Wolphaartsdijk uit daarin zijn ongenoegen over de positie van mensen met een beperking. ; Bijzondere verhalen’ begint met het hoorspel ‘Linke soep’ naar een idee van Jelle van Wirdum. Het is gemaakt in samenwerking met leerlingen van de JTSZ en geluidstechnicus Iljan Mol. Er zijn zondag ook foto’s te zien van de spelers tijdens coronatijd. Kyra Raadschilders heeft ze geportretteerd in hun huizen. “De foto’s laten hun eenzaamheid zien, maar ook hun veerkracht.” Het festival wordt geopend door burgemeester Margo Mulder. Per voorstelling zijn er vanwege de coronamaatregelen negentig mensen welkom in de theaterzaal. “Ik ben dolblij dat we dit kunnen en hoop dat er snel meer speelmogelijkheden komen.”

Reserveren

Reserveren voor de voorstellingen is verplicht. Kaarten zijn te koop via www.jeugdtheaterschoolzeeland.nl.

Meer uit Beveland

Zeeuws Weerzien nr 18: en toen werd het stil

MIDDELBURG - Het is precies vijftig jaar geleden dat wij de gevolgen van de oliecrisis ervaarden. Premier Joop den Uyl zei het op 1 december 1973 met zijn somberste stem: de auto moet op zondag blijven staan. Zelfs de benzine ging op de bon. Herinneringskrant Zeeuws Weerzien neemt u mee terug naar die tijd, waarin je zomaar kon rolschaatsen op een lege snelweg.

3 uur geleden
MAEX Zeeland Impuls: €30.000,- beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan welzijn, verbinding of leefbaarheid in Zeeland

Van 3 oktober tot en met 10 oktober stelt MAEX, samen met Stichting Univé Buurtfonds, €30.000,- beschikbaar. Initiatieven kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage tot maximaal € 2.500 om hun organisatie te versterken en te professionaliseren. Dit is een onderdeel dat vaak moeilijk te financieren is.  

3 uur geleden
Provincie vraagt Zeeuwen naar voorwaarden en kansen kernenergie

GOES - Inwoners van de provincie Zeeland kunnen tot en met 27 oktober reageren op ‘Kernenergie: hoe blijft Zeeland in balans?’ ‘De aanleiding voor deze raadpleging is het plan van de regering om de kerncentrale in Borssele langer open te houden en er twee bij te bouwen’, laat de provincie Zeeland weten. De reacties gebruikt de provincie bij het samenstellen van een pakket voorwaarden en kansen. 

9 uur geleden
Sociale Verzekeringsbank (SVB) straks te bezoeken in stadskantoor Goes

GOES - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) opent op dinsdag 31 oktober een fysiek loket in het stadskantoor van de gemeente Goes. Hier kunnen Zeeuwen straks iedere dinsdag zonder afspraak terecht.

9 uur geleden
Kinderstraat geopend op Spoedeisende Hulp ziekenhuis Goes

GOES – Kinderburgemeester Joud al Shatti opende zaterdag samen met kinderwethouders Renee Schouwenaar en Nova van Twigt de kinderstraat op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuis Adrz in Goes. Het ziekenhuis wil met de kinderstraat de SEH kindvriendelijker maken. Het idee hierachter is dat de kinderen rustiger worden van de kindgerichte omgeving en daardoor makkelijker de behandeling kunnen ondergaan.

11 uur geleden
Motorrijder gewond bij eenzijdig ongeval aan de van der Spiegelstraat in Goes

GOES- Bij een eenzijdig ongeval aan de van der Spiegelstraat in Goes is zondagmiddag een motorrijder gewond geraakt. De motorrijder is met behulp van een wervelplank naar de ambulance gebracht en vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd. De motor liep flinke schade op bij het ongeval.

1 dag geleden
Twee motorrijders met elkaar in botsing op de Europaweg-Oost in Nieuwdorp

NIEUWDORP- Bij een ongeval op de Europaweg-Oost in Nieuwdorp zijn twee motorrijders gewond geraakt toen zij met elkaar in botsing kwamen. Meerdere hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. Beide motorrijders zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Goes. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. 

1 dag geleden