Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijzondere grafsteen inspireert Peter de Boevere

Bijzondere grafsteen inspireert Peter de Boevere

GOES - Zijn vaste lezers zullen verrast zijn over ‘De grafsteen’, want het nieuwe boek van Peter de Boevere is in tegenstelling tot zijn eerdere boeken in de reeks Zeeuws Bloed niet gruwelijk. “Het is meer een liefdesverhaal”, lacht de inwoner van Goes. Het verhaal gaat over een bijzondere grafsteen in de Geerteskerk in Kloetinge.

Het idee voor het verhaal ontstond tijdens een rondleiding van Gerbrand Kingma in de Geerteskerk. “Je ziet verschillende grafstenen in de grond, maar eentje is er in de muur gemetseld. Het is er bovendien een met een bijzonder verhaal. Er staan twee namen op van mensen. De ene is geboren op de dag dat de andere is gestorven”, vertelt Peter de Boevere.

Basis

Gerband Kingma’s vrouw Ineke, ook kerkgids in Kloetinge, was net als De Boevere gefascineerd door de steen en heeft er onderzoek naar gedaan. De Boevere sprak uitgebreid met haar en nam haar verhaal over de twee overledenen als basis voor zijn nieuwe thriller.

Archeoloog

Daarin is archeoloog Joost Gabriëlse ervan overtuigd dat er menselijke resten liggen achter de grafsteen in het noordertransept. Hij krijgt na jaren van smeken toestemming om de plek te onderzoeken, een beslissing die op veel weerstand stuit. Toch begint hij met zijn onderzoek, maar dan komt zijn zoon Marcus opeens niet opdagen. “Het is geen gruwelijk verhaal”, zegt hij. “Ik vond het niet zo passen bij dit verhaal om op elke bladzijde iemand om te laten leggen. Het is daarmee een ander boek geworden dan mijn vorige.”

Douche

De Boevere schrijft pas een paar jaar. Hoewel ze hem als kind ‘geen groter plezier konden doen dan met een opstel’ begon hij pas intensief te schrijven na zijn pensioen. Zijn eerste thriller was ‘De Nollebosmoorden’ in 2017, over een moord in het veelbesproken Nollebos in Vlissingen. Het verscheen bij het Schrijverspodium van De Drvkkery. Toen dat stopte richtte De Boevere, een aanhanger van Jef Geeraerts en Jo Nesbø, uit nood zelf een uitgeverij op: Zeeuws Bloed. ‘De grafsteen’ is al zijn vijfde boek. “Ik schrijf bijna elke dag, meestal ‘s ochtends als ik uit mijn bed kom. Mijn vrouw komt af en toe zeggen dat ik onder de douche moet stappen, omdat ik anders de hele dag door zou kunnen gaan.”

Waargebeurd

Zijn verhalen zijn altijd deels waargebeurd en spelen zich af in Zeeland. “Ik wil een band hebben met het onderwerp en denk bovendien dat mensen het leuk vinden om te lezen over dingen die ze kennen. Ik gebruik altijd zoveel mogelijk herkenbare elementen.” Voor zijn komende boeken gooit hij het over een iets andere boeg. Zo is hij bezig met een kinderboek en met een verhaal over zijn familiegeschiedenis dat hij met zijn zus maakt. “Dat ligt bij een paar grote uitgeverijen. Als het niet lukt, geef ik het zelf uit.”

‘De grafsteen’ van Peter de Boevere is te koop in de Zeeuwse boekhandels. 

Meer uit Beveland

Handbal in de lift op de Bevelanden

HEINKENSZAND - De handbalsport begint weer op te bloeien in de Bevelandse gemeenten en dat smaakt naar meer voor handbalvereniging GSC in Heinkenszand. Bij de club begint dinsdag (2 april) een nieuw jeugdelftal.

1 uur geleden
Buurtsuper in Borssele feestelijk geopend

BORSSELE - Borssele heeft eindelijk weer een eigen supermarkt. Meer dan een jaar heeft Coöperatie Dorpswelzijn Borssele hieraan gewerkt.

7 uur geleden
Nieuwe campagne om technici naar Zeeland te trekken gelanceerd

TERNEUZEN - Terwijl de krapte op de Zeeuwse arbeidsmarkt enigszins afkoelt, blijft het aantal openstaande vacatures voor technische beroepen groot. De Provincie Zeeland heeft daarom de handen ineengeslagen en start samen met Talent Service Zeeland en zes Zeeuwse bedrijven een campagne. Het doel van de campagne genaamd 'Break Out' is om technici uit binnen- en buitenland te verleiden om naar Zeeland te komen. Op donderdag 28 maart werd de campagne gelanceerd bij Dow in Terneuzen.

8 uur geleden
Avondvierdaagse Heinkenszand begint op maandag 8 april

HEINKENSZAND - Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 april organiseert de Heinkenszandse Kika-KWF Walk & Run weer de avondvierdaagse en hardloopwedstrijd in en om het mooie Heinkenszand.

8 uur geleden
Jubilerend Ovezande gaat zondag voor spektakel met 'Fiets 'm d'r in'

OVEZANDE - Eerste Paasdag (zondag 31 maart) kan iedereen in Ovezande meedoen aan 'Fiets 'm d'r in'.

10 uur geleden
Automobilist ramt gevel van restaurant in Goes

GOES - Een vermoedelijk onder invloed zijnde automobilist heeft woensdag een flinke ravage aangericht in het centrum van Goes. Hij reed tegen de pui van een restaurant aan de Ganzepoortstraat. Een getuige verklaarde dat zij ternauwernood de auto kon ontwijken om niet aangereden te worden.

11 uur geleden
Unesco erkent Schelde Delta gebied als Unesco Global Geopark

Op 27 maart heeft Unesco het in Nederland en België gelegen Schelde Delta gebied het Unesco Global Geopark keurmerk toegekend. Het gebied beslaat ongeveer 5.500 vierkante kilometer en is meteen een van de grootste geoparken ter wereld. Na Geopark De Hondsrug is dit het tweede geopark in Nederland.

12 uur geleden