Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijzonder onderzoek naar Kasteel Sint-Maartensdijk

Bijzonder onderzoek naar Kasteel Sint-Maartensdijk

SINT MAARTENSDIJK - Het kasteel van Sint Maartensdijk is donderdag onderworpen aan een bijzonder onderzoek dat voor de allereerste keer in Europa wordt toegepast. Het betreft de zogenoemde vliegend ‘LiDAR’ onderzoek. De LiDAR technologie is als primeur gebruikt door National Geographic om oude Maya beschavingen en tempels in beeld te brengen in het amazonegebied en nu was het Smerdiekse kasteel als eerste locatie van Europa aan de beurt. “We zijn dan ook zeer vereerd”, zo laten de betrokkenen weten.

“Met het onderzoek wordt door middel van dronevluchten met LiDAR technologie gekeken waar zich resten bevinden. De archeologen van Antea Group zijn momenteel aan het kijken hoe deze technologie in Nederland ingezet kan worden bij archeologische onderzoeken. Het kasteel van Sint Maartensdijk is daarbij bijzonder omdat het in de jaren zestig van de vorige eeuw deels al werd opgegraven. Daarmee weten we voor een deel als waar de buitenmuren van het kasteel zich bevinden en kunnen de archeologen daarmee van Sint Maartensdijk leren wat de potentie is van LiDAR onderzoek in Nederland. Archeologisch onderzoek vindt plaats omdat er op dit moment plannen zijn om de geschiedenis weer fysiek zichtbaar te maken”, zo legt men uit. 

Het project is een samenwerking van Timek, bewonersgroepen, gemeente en voor het archeologisch deel met Antea. Het is de verwachting dat de LiDARbeelden het beeld van het kasteelterrein in brede zin verrijken en dat dit nieuwe beeld direct mee kan worden genomen in de planvorming van Timek voor dit bijzondere stukje van Sint Maartensdijk. 

Meer uit Tholen

Kleine brand op woonboot bij Bergse Diepsluis in Tholen

THOLEN - De brandweer van Tholen is vrijdagmiddag uitgerukt vanwege een kleine brand op een woonboot bij de Bergse Diepsluis. Het brandje was begonnen tijdens de betimmering van een uitlaatpijp.

11 uur geleden
Na 2365 bierflessen staat het Thoolse huis van Rien (65) nog steeds niet vol [FOTOALBUM]

THOLEN -  Achter de deuren van een knus Zeeuws huisje in Tholen schuilt een unieke verzameling van 2365 bierflessen. Al sinds 1981 houdt Rien de Waal (65) zich bezig met het uitbreiden van deze collectie. In augustus van dit jaar werd zijn wereld gemarkeerd door het verlies van zijn vrouw Corry. Nu ook zijn drie kinderen het huis uit zijn, wil Rien zijn speciale verzameling en de verhalen erachter delen met de rest van de wereld.

15 uur geleden
Vijfhuize (46) is de beste Zeeuwse amateurscheids: 'Ik fluit graag derby's'

THOLEN - Frans Vijfhuize (46) uit Tholen begon zijn voetbalcarrière als jonge rechtsback bij de Tholense Boys. 'Fransje zijlijn', was zijn bijnaam als voetballer. Nu, ruim dertig jaar later, mag hij zich een jaar lang de beste amateurscheidsrechter van Zeeland noemen. “Ik fluit graag derby's. Daar loop ik niet zomaar van weg."

18 uur geleden
Zo'n 300 bomen en 40.000 struiken gaan deze weken de Thoolse grond in

THOLEN - De gemeente Tholen zet de komende weken groots in op vergroening. Ongeveer 300 bomen en 40.000 struiken en vaste planten zullen op diverse locaties in verschillende kernen worden geplant. De eerste stap is vorige week gezet bij de Binnenkamer in Tholen.

21 uur geleden
'Woningbrand' aan de Dalemsestraat blijkt aangebrand eten in oven

THOLEN - Meerdere hulpdiensten zijn donderdagavond uitgerukt naar de Dalemsestraat na een melding van een woningbrand. De deur van de woning moest worden opengebroken, maar van een echte brand was geen sprake. De rookontwikkeling uit het appartement werd veroorzaakt door aangebrand eten in een oven.

1 dag geleden
Kerstconcert in Sint-Annaland met Kir Royal Accelerando's Cosy Christmas

SINT-ANNALAND - De Koninklijke Fanfare Accelerando uit Sint-Annaland sluit het muzikale jaar af met een Kerstconcert. Onder de noemer 'Accelerando's Cosy Christmas' nemen de muzikanten hun gasten mee in de warme en vrolijke sfeer die bij Kerstmis hoort. Dat doen ze samen met dameszangvereniging Kir Royal. Het concert vindt plaats op zaterdagavond 16 december in de sportzaal van De Wellevaete.

1 dag geleden
Trainer Marc de Weerd vertrekt aan het einde van dit seizoen bij SPS

POORTVLIET/SCHERPENISSE - Sportvereniging Poortvliet Scherpenisse (SPS) moet voor het volgende seizoen op zoek naar een nieuwe trainer. De huidige hoofdcoach, Marc de Weerd, vertrekt aan het einde van dit seizoen bij de Thoolse vierdeklasser.

1 dag geleden