Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna tachtig schadevergoedingen genocide Srebrenica uitgekeerd

Bijna tachtig schadevergoedingen genocide Srebrenica uitgekeerd

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen ruim vier maanden hebben nabestaanden van omgekomen mannelijke vluchtelingen in Srebrenica 628 verzoeken tot schadevergoeding ingediend. Daarvan zijn er 139 toegewezen, waarvan er inmiddels 79 zijn uitbetaald. Drie verzoeken zijn afgewezen, melden de demissionair ministers Henk Kamp (Defensie) en Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De schaderegeling vloeit voort uit een rechtszaak van nabestaanden die tot aan de Hoge Raad is gevoerd. De hoogste rechter oordeelde in 2019 dat Nederland ongeveer 350 moslimmannen op de compound van Dutchbat in Potočari niet goed had beschermd. Ze werden vermoord door de Bosnisch-Servische troepen tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië.

Sinds 15 juni kunnen nabestaanden zich melden met een verzoek via een e-mail, brief of bij een fysiek loket in Sarajevo. Het gaat om partners, ouders, kinderen of andere eerstegraads familieleden van slachtoffers. Weduwen kunnen 15.000 euro krijgen en anderen 10.000 euro. Een speciale website is 71.000 keer bezocht en een Facebookpagina 13.000 keer. Het loket voor aanvragen is twee jaar open, tot juni 2023.

Nabestaanden

Naar aanleiding van de regeling heeft de minister van Defensie nog gesprekken gevoerd met nabestaanden, over mogelijke aanpassingen. De wensen zijn gehonoreerd en de gesprekken zijn in september "tot een goede afronding gekomen", schrijven de ministers. Zo is er "gezien de uitzonderlijke omstandigheden in dit dossier" 1 miljoen euro betaald aan organisaties die de nabestaanden vertegenwoordigen. Ze kunnen daarmee de hoge kosten betalen die ze maakten.

Voor nabestaanden die in Nederland wonen, is een vermogensuitzondering gemaakt. Dat betekent dat zij niet gekort worden op hun uitkering of toelage als zij een schadevergoeding ontvangen.

Meer uit Binnenland

Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

1 uur geleden
Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

2 uur geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

2 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

2 uur geleden
Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

3 uur geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

3 uur geleden
Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB moeten zorgen dat er snel een kabinet komt, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Die spreekt maandag en dinsdag vrijwel alle fractieleiders in de Tweede Kamer over de formatie.

4 uur geleden