Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna miljard euro aan schade door aardbeving Albanië in november

Bijna miljard euro aan schade door aardbeving Albanië in november

TIRANA (ANP/DPA) - De aardbeving in Albanië van afgelopen november heeft volgens berekeningen van de Albanese overheid 985 miljoen euro aan schade veroorzaakt. De aardbeving met een kracht van 6,4 vernietigde 50.000 gebouwen en 200.000 mensen ondervonden schade door het natuurgeweld, zei minister van Landbouw Bledi Cuci woensdag.

De aardbeving veroorzaakte eind november vorig jaar een ravage in het Balkanland. De grond begon te trillen terwijl veel mensen nog lagen te slapen. Slachtoffers kwamen vast te zitten in ingestorte gebouwen. Daarna volgden honderden naschokken. Het dodental liep op naar 51. Bijna duizend mensen raakten gewond en zo'n 5000 mensen werden dakloos.

"De Albanese regering heeft onmiddellijk goede maatregelen getroffen voor de opsporings- en reddingsoperatie in de ruïnes en ook voor het opvangen van de daklozen", blikte de minister woensdag terug.

De Europese Unie heeft in december 15 miljoen euro aan noodhulp toegezegd aan Albanië. Er is een EU-donorconferentie gepland op 17 februari in Brussel, waar extra geld wordt ingezameld.

Meer uit Buitenland

Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

27 minuten geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

32 minuten geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

2 uur geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

2 uur geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

4 uur geleden
Autoriteiten Gaza: ruim honderd doden bij aflevering voedselhulp

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat Israëlische troepen het vuur hebben geopend op Gazanen die stonden te wachten op hulpgoederen. Het dodental zou inmiddels zijn opgelopen tot 104. Ook raakten volgens het ministerie van Volksgezondheid in het gebied honderden mensen gewond.

4 uur geleden
Poetin: risico op kernoorlog bij inzet NAVO-troepen in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De NAVO-landen riskeren een nucleair conflict als ze troepen naar Oekraïne sturen, waarschuwt de Russische president Vladimir Poetin. De Verenigde Staten en belangrijke Europese bondgenoten zeiden deze week dat ze geen plannen hadden om grondtroepen naar Oekraïne te sturen, nadat Frankrijk op de mogelijkheid had gezinspeeld om Kyiv te helpen in de strijd tegen de Russische invasie.

7 uur geleden