Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna jarig COC hoopt op verankering lhbti-rechten in Grondwet

Bijna jarig COC hoopt op verankering lhbti-rechten in Grondwet

AMSTERDAM (ANP) - Het COC roept de Tweede Kamer op om de rechten van lhbti-mensen te verankeren in de Grondwet. De Kamer bespreekt volgende week donderdag een wetsvoorstel met die strekking van D66, GroenLinks en PvdA. "We zouden ons geen mooier verjaarscadeau kunnen wensen", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. COC Nederland bestaat deze maand 75 jaar.

"Verankering in de Grondwet biedt een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten. Dat we ook in de toekomst nog kunnen trouwen, kinderen kunnen opvoeden en beschermd zijn tegen discriminatie, zelfs als de politieke of maatschappelijke wind onverhoopt zou draaien in het nadeel van de regenbooggemeenschap", aldus Oosenbrug.

Het wetsvoorstel beoogt dat 'seksuele gerichtheid' als verboden discriminatiegrond wordt toegevoegd aan artikel 1 van de Grondwet, naast de bestaande gronden godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht.

De Kamer behandelt het voorstel voor de tweede keer. Dat heeft ermee te maken dat een Grondwetswijziging twee keer door Eerste en Tweede Kamer moet worden aangenomen, de tweede keer met een tweederdemeerderheid. De Tweede Kamer nam het voorstel voor de eerste keer aan in juni vorig jaar en de Senaat in februari van dit jaar.

Meer uit Binnenland

Van Gennip zwakt wet af over discriminatie bij sollicitaties

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zwakt de wet af die moet zorgen voor minder discriminatie bij sollicitatieprocedures. De strengere regels zouden eigenlijk gelden voor bedrijven met minimaal 25 werknemers. Maar ze stelt die ondergrens bij naar 50 werknemers. De bewindsvrouw hoopt dat de Eerste Kamer hierdoor akkoord kan gaan met de wet als hier dinsdag over wordt gestemd.

3 uur geleden
PBL: klimaatdoel EU ondergrens van wat Nederland zou moeten halen

DEN HAAG (ANP) - Wil Nederland een eerlijke bijdrage leveren aan het wereldwijde klimaatbeleid, dan zal het de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met minstens 90 procent moeten hebben verminderd ten opzichte van 1990. Dat komt overeen met het klimaatdoel dat de Europese Commissie voor ogen heeft. Het is evenwel onzeker of dat technisch haalbaar is, en of er voldoende draagvlak is voor de daarvoor benodigde aanpassingen, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport.

5 uur geleden
Vragen en zorgen over mogelijke kerncentrales op de Maasvlakte

OOSTVOORNE (ANP) - Twee kerncentrales tussen alle industrie op de Maasvlakte? Heel wat bezoekers van de informatiebijeenkomst over kernenergie in het Zuid-Hollandse dorp Oostvoorne kunnen het zich niet voorstellen. Zo'n 150 mensen kwamen met hun vragen en zorgen naar de badplaats die uitkijkt op de Maasvlakte.

5 uur geleden
TU Delft mag vrouwelijke studenten geen voorrang geven

DELFT (ANP) - De TU Delft mag vrouwelijke studenten voor de bachelor Lucht- en Ruimtevaarttechniek geen voorrang geven. De Onderwijsinspectie heeft de universiteit teruggefloten, bevestigt een woordvoerder maandag na berichtgeving door Luchtvaartnieuws en de Volkskrant. Volgens de inspectie is het plan in strijd met de wet.

6 uur geleden
EU-landen zetten betrokkenen bij dood Navalny op sanctielijst

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben de sanctielijsten tegen Rusland uitgebreid met een aantal namen van mensen en organisaties die betrokken waren bij de verdachte en onverwachte dood van de Russische dissident Aleksej Navalny. "Dit is een sterke boodschap richting Rusland dat we actie ondernemen naar aanleiding van Navalny's overlijden", aldus demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot na afloop van een vergadering in Brussel met haar EU-collega's.

7 uur geleden
Asielzoekers uit Jemen krijgen niet meer standaard een status

DEN HAAG (ANP) - Mensen uit Jemen die in Nederland asiel aanvragen, krijgen voortaan niet meer een status enkel door de burgeroorlog daar. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal voortaan ook weer kijken naar de individuele risico's die iemand daar loopt. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kondigt de wijziging in een Kamerbrief aan.

8 uur geleden
Holocaustmuseum trekt in eerste week zo'n 700 bezoekers per dag

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam, dat vorige week zondag werd geopend, trekt sindsdien zo'n zevenhonderd bezoekers per dag. Sinds de opening zijn er 4500 kaarten verkocht en dat is meer dan verwacht, meldt een woordvoerder van het museum.

9 uur geleden