Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna alle asielzoekers in Ter Apel hebben onderdak

Bijna alle asielzoekers in Ter Apel hebben onderdak

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zullen ongeveer tien mensen de nacht buiten doorbrengen. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is hun wel de mogelijkheid geboden om binnen te slapen, maar hebben ze daarvan afgezien.

Bij het aanmeldcentrum brengen ongeveer zestig mensen de nacht door in wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Het COA meldt dat een deel van de mensen die afgelopen nacht in diverse crisisnoodopvanglocaties hebben geslapen maandag alsnog terechtkonden op de opvanglocatie in Ter Apel.

Maandag zijn naast de normale uitstroom naar bijvoorbeeld de azc's ook 44 asielzoekers vanuit Ter Apel overgebracht naar crisisnoodopvanglocaties in Zwolle, Enschede, Veenendaal en Assendelft. Veertig alleenstaande minderjarige asielzoekers hebben onderdak gekregen bij Inlia, een netwerkorganisatie die asielzoekers in nood helpt. Die organisatie heeft ook geholpen met het vinden van nog eens honderd plekken voor wachtenden in Ter Apel, verdeeld over een tiental locaties in Groningen en Drenthe.

Ook kan er in de nacht van maandag op dinsdag gebruik worden gemaakt van de crisisnachtopvang in Stadskanaal en Zuidbroek, meldt het COA.

Het is al maanden overvol in Ter Apel. Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet maatregelen aan, zoals geld en steun, om de opvang te verbeteren.

Meer uit Binnenland

Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

10 minuten geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

2 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

2 uur geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

3 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

5 uur geleden
Acteur Bas Muijs eerder dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld

ARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.

6 uur geleden
Huurprijzen in juli 2024 waarschijnlijk met zo'n 5 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

8 uur geleden