
Bijmengen duurzame vliegtuigbrandstoffen wordt verplicht
DEN HAAG (ANP) - Vliegtuigen moeten binnen drie jaar verplicht deels vliegen op duurzame brandstoffen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) neemt het voortouw om dat in Europees verband te regelen, als dat niet lukt komt er in 2023 een nationale bijmengverplichting. Luchtvaartmaatschappijen kunnen dan op Nederlandse luchthavens alleen nog maar kerosine tanken waar biologische of synthetische brandstof aan is toegevoegd.
"Met duurzame vliegtuigbrandstof kunnen we grote stappen voor een schonere luchtvaart zetten", zegt Van Nieuwenhuizen. Dat is volgens haar nodig om op korte tijd de uitstoot van onder meer broeikasgassen terug te dringen. Ook rekent de minister erop dat verplichte bijmenging de ontwikkeling van duurzame luchtvaartbrandstoffen een impuls geeft.
Nederland werkt volgens Van Nieuwenhuizen al hard aan de ontwikkeling van alternatieven voor fossiele brandstoffen voor de luchtvaart. In Delfzijl wordt de eerste Europese fabriek voor duurzame biokerosine gebouwd en Schiphol werkt met andere marktpartijen aan een demonstratiefabriek voor de productie van synthetische kerosine. Mogelijk gaat het kabinet dit financieel ondersteunen.
Gevaar
"Biokerosine gaat de luchtvaart niet op een duurzaam spoor zetten. Het gevaar is levensgroot dat een toenemend gebruik van biokerosine er op den duur voor zorgt dat voedsel zoals palmolie of sojaolie in de vliegtuigtank belandt", aldus Milieudefensie in een reactie. "Het kan leiden tot nog meer klimaatschade en ontbossing. Daarom moet voedsel in de tank van onze auto's, vliegtuigen en schepen verboden worden."
Ook milieuorganisatie Greenpeace is niet onder de indruk. "Als we realistisch zijn, zien we dat dit geen zoden aan de dijk zet", aldus campagneleider Dewi Zloch. "Er zijn alleen al in Nederland honderdduizenden vluchten per jaar, en zoveel duurzame biobrandstof is er niet." Minder vliegen is volgens Greenpeace een veel betere oplossing om de CO2-uitstoot te verlagen.
Meer uit Politiek
MAASTRICHT (ANP) - De coalitie in de gemeenteraad van Maastricht gaat per direct verder zonder Volt. Deze partij met twee zetels in de raad zag onlangs de eigen wethouder vertrekken naar een baan als lid van de Raad van Bestuur bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, maar slaagt er niet in haar op korte termijn te vervangen. Volt kan naar eigen zeggen pas eind maart 2024 een opvolger voor de vertrokken wethouder Anita Bastiaans leveren, maar dat zien de andere coalitiepartijen niet zitten.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X, nadat media hadden bericht over de zichtbare notities. Dat ze te zien waren, "was niet de bedoeling", stelt Omtzigt.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk heeft dinsdagochtend twee gesprekken gepland, eerst met PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas (BBB) en daarna met Wilders en VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz. Plasterk had al eerder aangegeven in "koppels" te willen praten met partijen over mogelijke regeringsdeelname.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk op de foto gezet met een vel papier onder de arm waaruit kan worden opgemaakt dat hij regeren met de PVV echt niet ziet zitten. Het woord "ondergrens", is duidelijk te lezen, en daaronder staan de woorden: "niet in PVV/NSC/BBB".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een vernieuwende school in Amsterdam-Noord, die in 2018 was opgericht, nog lang open kan blijven. De kwaliteit van het onderwijs op Klein Amsterdam is slecht, er is geen plan om dat te verbeteren en bovendien zit het schoolbestuur in financiële problemen, laat onderwijsminister Mariëlle Paul weten. Ze meldt dat ze nadenkt over maatregelen.
11 uur geledenDUBAI (ANP) - Als het om klimaatmaatregelen gaat, hebben ministers van Financiën vaak een cruciale rol, vindt demissionair minister Sigrid Kaag. Daarom is ze er zelf ook bij op de klimaattop in Dubai. De maandag stond in het teken van financiën. Kaag stelde dat de dag "moet gaan over systeemveranderingen".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen of wijzigen van hun toeslagen kunnen binnenkort bij vierhonderd informatiepunten in bibliotheken door het hele land terecht. Momenteel zijn er al 250 van die punten waar gratis hulp wordt aangeboden en daar komen er de komende periode dus 150 bij.
12 uur geleden