Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijmengen duurzame vliegtuigbrandstoffen wordt verplicht

Bijmengen duurzame vliegtuigbrandstoffen wordt verplicht

DEN HAAG (ANP) - Vliegtuigen moeten binnen drie jaar verplicht deels vliegen op duurzame brandstoffen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) neemt het voortouw om dat in Europees verband te regelen, als dat niet lukt komt er in 2023 een nationale bijmengverplichting. Luchtvaartmaatschappijen kunnen dan op Nederlandse luchthavens alleen nog maar kerosine tanken waar biologische of synthetische brandstof aan is toegevoegd.

"Met duurzame vliegtuigbrandstof kunnen we grote stappen voor een schonere luchtvaart zetten", zegt Van Nieuwenhuizen. Dat is volgens haar nodig om op korte tijd de uitstoot van onder meer broeikasgassen terug te dringen. Ook rekent de minister erop dat verplichte bijmenging de ontwikkeling van duurzame luchtvaartbrandstoffen een impuls geeft.

Nederland werkt volgens Van Nieuwenhuizen al hard aan de ontwikkeling van alternatieven voor fossiele brandstoffen voor de luchtvaart. In Delfzijl wordt de eerste Europese fabriek voor duurzame biokerosine gebouwd en Schiphol werkt met andere marktpartijen aan een demonstratiefabriek voor de productie van synthetische kerosine. Mogelijk gaat het kabinet dit financieel ondersteunen.

Gevaar

"Biokerosine gaat de luchtvaart niet op een duurzaam spoor zetten. Het gevaar is levensgroot dat een toenemend gebruik van biokerosine er op den duur voor zorgt dat voedsel zoals palmolie of sojaolie in de vliegtuigtank belandt", aldus Milieudefensie in een reactie. "Het kan leiden tot nog meer klimaatschade en ontbossing. Daarom moet voedsel in de tank van onze auto's, vliegtuigen en schepen verboden worden."

Ook milieuorganisatie Greenpeace is niet onder de indruk. "Als we realistisch zijn, zien we dat dit geen zoden aan de dijk zet", aldus campagneleider Dewi Zloch. "Er zijn alleen al in Nederland honderdduizenden vluchten per jaar, en zoveel duurzame biobrandstof is er niet." Minder vliegen is volgens Greenpeace een veel betere oplossing om de CO2-uitstoot te verlagen.

Meer uit Politiek

Van der Wal: biologische boer mogelijk ontzien in stikstofaanpak

DEN BOSCH (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal gaat met het kabinet kijken of het mogelijk is om biologische boeren te ontzien bij de aanpak van de stikstofcrisis. "Er zijn heel veel biologische boeren in Nederland die al jaren de omslag hebben gemaakt. Zij stoten daardoor veel minder stikstof uit", zegt ze, nadat dit maandag werd besproken met natuurorganisaties en stikstofbemiddelaar Johan Remkes op het provinciehuis in Den Bosch.

1 dag geleden
Supermarkten gaan toch niet praten met stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten schuiven donderdag toch niet aan bij het gesprek met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

1 dag geleden
Remkes: gesprek met natuurorganisaties was zinvolle exercitie

DEN BOSCH (ANP) - Het gesprek met natuurorganisaties over het stikstofbeleid maandag was "een zinvolle exercitie", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld "om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan".

1 dag geleden
Ministers herhalen: boerenacties moeten binnen wet gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) willen niet reageren op de oproep van boerenbeweging Agractie aan haar achterban om nieuwe protestacties te voeren. De bewindslieden blijven bij hun eerdere reactie op diverse protesten. De kern daarvan is dat protesteren mag, maar dat dit wel binnen de grenzen van de wet moet blijven.

1 dag geleden
Greenpeace: we willen meedenken, niet onderhandelen

DEN BOSCH (ANP) - Greenpeace is bereid om met het kabinet en bemiddelaar Johan Remkes mee te denken over manieren om de uitstoot van stikstof te verminderen. "Maar we gaan niet onderhandelen. We hebben 1,5 jaar geleden het kabinet gesommeerd vaart te maken. We hebben het er al zestig jaar over. Remkes was nog aan het knikkeren in zijn korte broek, toen hadden we het al over stikstof. Op een gegeven moment moet je door", zei directeur Andy Palmen van de milieuorganisatie bij aankomst voor het overleg, dat op het provinciehuis in Den Bosch wordt gehouden.

1 dag geleden
Bemiddelaar Remkes praat met natuurorganisaties over stikstof

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, gaat verder met zijn gesprekken. Hij praat maandag met natuur- en milieuorganisaties. Die willen tegen Remkes zeggen dat het kabinet niets moet veranderen aan de plannen om de uitstoot van stikstof voor 2030 te halveren. Namens het kabinet schuiven waarschijnlijk stikstofminister Christianne van der Wal en klimaatminister Rob Jetten aan.

1 dag geleden
Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

3 dagen geleden