Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Bijen zijn heel vernuftig en hebben een ingewikkelde samenleving’

‘Bijen zijn heel vernuftig en hebben een ingewikkelde samenleving’

VLISSINGEN - “Vijftien jaar geleden landde er een bijenzwerm in mijn tuin. Die heb ik toen zelf proberen te vangen. Het was niet slim, maar het is wel gelukt,” vertelt Christiaan Bouwman. Sinds drie jaar is hij imker, want bijen blijven hem fascineren.

In 2019 kreeg Bouwman meer vrije tijd en besloot hij de bijencursus van Imkersvereniging Walcheren te volgen. “Sindsdien ben ik bijenvolken gaan houden. Elke keer dat ik bij een volk kom leer ik weer iets nieuws. Bijen zijn heel vernuftig en hebben een ingewikkelde samenleving. Het is ongelofelijk hoe een bijenvolk samenleeft.” In zijn achtertuin heeft hij tien kasten staan. Het zijn verschillende soorten die hij zelf gemaakt heeft. “Bijen houden kan op veel verschillende manieren. Ook voor het oogsten van de honing zijn diverse methodes. Ik pers de honing liever dan dat ik het draai, omdat er dan meer stuifmeel in de honing blijft zitten. Mensen die last hebben van hooikoorts kunnen door elke dag een theelepel geperste honing te nemen resistent worden, omdat er nog stuifmeel in de honing zit.” Dit jaar heeft hij al een volle emmer kunnen oogsten. “Vorig jaar heb ik geen honing geoogst, omdat de bijen het zwaar hadden. Het weer zat niet mee en ze hadden de honing voor zichzelf nodig.” Het werken met bijen is boeiend, maar niet zonder gevaar. “Als je je goed aankleedt is er niets aan de hand, maar als je dat niet doet en je hebt pech dan kun je flink gestoken worden. Als imker verstoor je namelijk de rust van het volk als je een kast opent.”

Meer uit Vlissingen

Gemeente gaat Basaltkade opknappen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft geld uitgetrokken om de Basaltkade op te knappen. De werkzaamheden beginnen volgend jaar. “Maar het zal nog wel tot 2025 duren voordat de eerste schepen er kunnen afmeren," vertelt wethouder Sal Cracau.

1 uur geleden
Lezing over de Zeeuwse Lijn in Museum Scheldewerf

VLISSINGEN - De spoorlijn tussen Roosendaal en Vlissingen bestaat dit jaar honderdvijftig jaar. In 1873 werd het samen met het gereedkomen van de haven- en kanaalwerken in Vlissingen groots gevierd. Jan van Malen geeft op vrijdag 1 december om 20 uur een lezing over de Zeeuwse Lijn in de bovenzaal van Museum Scheldewerf.

22 uur geleden
Graf oorlogsveteraan Visbeen in ere hersteld

MIDDELBURG - Precies 79 jaar nadat hij nabij West-Souburg is gesneuveld werd afgelopen donderdag op de begraafplaats van Middelburg een kleine herdenking gehouden voor Jacob (Jaap) Visbeen. Sergeant Visbeen zat bij de Prinses Irenebrigade en kwam in 1944 op Walcheren terecht. Hij kwam om het leven bij het ruimen van mijnen langs het Kanaal door Walcheren ter hoogte van West-Souburg.

1 dag geleden
Ideeën gezocht voor het Nollebos-Westduinpark

VLISSINGEN - De gemeente heeft afgelopen donderdagavond, 23 november, een 'werkbijeenkomst' gehouden over invulling van het Nollebos-Westduinpark. De opkomst was niet overdreven groot. Na een voorstelrondje bleek zo'n beetje de helft van de circa dertig aanwezigen ofwel bij de gemeente Vlissingen te werken of een leverancier van speeltoestellen te vertegenwoordigen.

1 dag geleden
Medailles voor VTV bij start turnseizoen

VLISSINGEN - Het weekend van 25 en 26 november was een druk weekend voor de turnsters van de A- en B-selectie van de Vlissingse Turn Vereniging. Dit was het eerste kwalificatieweekend voor de turnsters die uitkomen in niveau 4, niveau 5, niveau 6, niveau 7, supplement G en supplement H. Deze kwalificatie vond plaats in het LACO Sportcentrum te Zierikzee.

2 dagen geleden
Westerschelde Ferry: 'Gratis soep voor passagiers'

VLISSINGEN - Oude tijden herleven weer: voor iedereen die op dinsdag 28 november met de Westerschelde Ferry meevaart, staat een kop erwtensoep te wachten. Net als vroeger op de PSD, kunnen passagiers genieten van een lekkere kop snert. Het verschil met toen en nu: nu is het gratis!

3 dagen geleden
Project met bekende taalcoaches slaat aan

MIDDELBURG - Taalhuis Walcheren organiseert sinds oktober een nieuw project: Bekende taalcoaches. Hierbij werden bekende inwoners van Walcheren met een verkorte cursus klaargestoomd voor hun nieuwe vrijwilligersbaan als taalcoach. Een taalcoach is een vrijwilliger die een taalvrager gaat helpen om beter Nederlands te spreken, te schrijven en/of te lezen. Deze twee mensen maken samen afspraken over wat de een wil leren en de ander kan bieden. Meestal is dit een gesprek van ongeveer een uur per week waarin aandacht wordt besteed aan de leerdoelen van de taalvrager.

3 dagen geleden