Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijeenkomst in Borssele over nieuw hoogspanningsstation

Bijeenkomst in Borssele over nieuw hoogspanningsstation

BORSSELE - In dorpshuis Vijverzicht in Borssele vindt dinsdag (5 juli) een openbare informatiebijeenkomst plaats over de komst van een nieuw hoogspanningsstation in de omgeving van het Sloegebied. Eén van de bespreekpunten is waar dit station precies gebouwd moet worden. Netbeheerder Tennet heeft locaties in kaart gebracht en vraagt nu inwoners, ondernemers en organisaties mee te denken.

Om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor de stijgende vraag naar elektriciteit en de energietransitie is een tweede hoogspanningsstation nodig, legt omgevingsmanager Johanna Breuning van Tennet uit, omdat van het huidige station de maximale capaciteit is bereikt. “Het net moet toegerust worden voor de mogelijke komst van een waterstoffabriek, wellicht een nieuwe kerncentrale en voor de ontwikkelingen met de windparken op zee. Voor het produceren van waterstof is veel elektriciteit nodig.” Het nieuwe station wordt naar schatting vijfhonderd tot zeshonderd meter bij tweehonderd meter groot. “We moeten nog bepalen hoeveel transformatoren er nodig zijn.”

Omdat in het Sloegebied meerdere energievoorzieningen en infrastructuur hiervoor bij elkaar komen, wil Tennet het station in dat industriegebied bouwen. De stroomkabels van de windparken op zee komen hier aan land, er staat al een hoogspanningsstation en er wordt een converterstation gebouwd om de gelijkstroom van zee naar wisselstroom om te zetten voor het hoogspanningsnet. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Tennet hebben voorkeurslocaties voor het nieuwe hoogspanningsstation op een rijtje gezet. “Wij hebben geen voorkeur voor een locatie. De provincie Zeeland en gemeente Borsele gaan voor het terrein aan de Liechtensteinweg dat eigendom is van North Sea Ports en beschikbaar is. Op die plek veroorzaakt het station zo min mogelijk overlast voor de omgeving.” Voor het aansluiten van het station op de hoogspanningslijn zijn masten nodig en dat heeft impact op de omgeving, bijvoorbeeld op de uitstraling van het gebied.
De tweede mogelijkheid is een buitendijks terrein dat gedeeltelijk van EPZ is. “De derde locatie wil de omgeving niet, omdat dit buiten het Sloegebied ligt. Het enige voordeel daarvan is dat het direct onder de hoogspanningsverbinding ligt, waardoor het station er makkelijk op aan te sluiten is. Het streven is om het station in het Sloegebied te bouwen, maar als dat niet kan, willen we daarover transparant zijn.”

Het locatieonderzoek is volgens Breuning op hoofdlijnen uitgevoerd en nu vragen het ministerie en Tennet de regio naar suggesties. Bij de bijeenkomst op 5 juli, waarvan de vrije inloop om 19.00 uur begint, zijn medewerkers van het ministerie en Tennet aanwezig om de plannen toe te lichten en vragen te beantwoorden. Waarschijnlijk zijn eind november de locatie-alternatieven geïnventariseerd. Daarna volgt een concept-plan. De verwachting is dat begin 2024 de locatie vastgesteld wordt. Als alle vergunningen rond zijn kan de bouw begin 2026 beginnen en medio 2028 kan het station dan in bedrijf worden genomen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op tennet.eu/sloegebied. Via rvo.nl/hos zijn de plannen tot en met donderdag 28 juli in te zien en kunnen belanghebbenden ook reageren.

Meer uit Beveland

Op zoek naar vrijwilligers voor de erfgoedsector? Lift dan mee met erfgoedvrijwilliger.nl!

MIDDELBURG - Ben je op zoek naar nieuwe vrijwilligers? Plaats dan snel een korte klus op erfgoedvrijwilliger.nl en lift mee op een landelijke wervingscampagne. In september en oktober wordt er vanuit het platform Erfgoedvrijwilliger een online campagne uitgezet om meer mensen te enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk in de erfgoedsector.

13 uur geleden
A58 in beide richtingen dicht vanwege persoon op viaduct

KAPELLE - De A58 is vanochtend in beide richtingen afgesloten geweest ter hoogte van Kapelle. De hulpdiensten waren ter plekke bij een suïcidaal persoon.

14 uur geleden
Goes geniet op en top van kermis

GOES - De kermis in Goes is in volle gang.

16 uur geleden
‘Festival haalt kwalitatief beste films naar Zeeland’

VLISSINGEN - Nog een paar weken en dan vormt bioscoop CineCity in Vlissingen opnieuw het decor voor het internationale filmfestival Film by the Sea. Dit jaar beleeft het gerenommeerde filmevenement zijn 24e editie en is met meer dan honderd films weer terug op het niveau van voor de twee coronajaren.Toch is het festivaldirecteur Jan Doense niet te doen om de hoeveelheid films, maar de kwaliteit ervan. “Het is natuurlijk geweldig dat we weer een onbeperkt festival kunnen organiseren, want er is eindelijk weer ruimte voor feesten en livemuziek. Dat hebben we wel gemist de afgelopen twee edities. We hebben de mazzel gehad dat we tussen de lockdowns in toch relatief normale festivals hadden. Er waren weliswaar minder films, maar evenveel vertoningen als de jaren daarvoor. We hadden ook online programma’s, maar het merendeel van de films werd toch in de bioscoop bekeken. De kwaliteit van de films stond en staat ook dit jaar weer bovenaan.”Doense vertelt dat ze voor de komende editie toch ook weer gekozen hebben voor een online programma. “Hybride festivals zijn na corona niet meer weg te denken. We willen mensen in bijvoorbeeld Groningen ook de mogelijkheid bieden het festival mee te maken.”Drive-in

1 dag geleden
Campinggast aangehouden na inbraak in boten

WOLPHAARTSDIJK - Agenten namen maandagochtend de auto van een mogelijke inbreker in beslag om te onderzoeken of goederen die in het voertuig lagen van diefstal afkomstig zijn. Ook de vermoedelijke inbreker zelf werd aangehouden.

1 dag geleden
Mannen aangehouden in haven Nieuwdorp

NIEUWDORP - Door de beveiliging van het haventerrein in Nieuwdorp werd vorige week donderdag (11 augustus 2022), rond 03.30 uur, melding gemaakt van het feit dat er (mogelijk onbevoegde) verdachte personen liepen op het terrein.

1 dag geleden
Prominente clubs maken hun opwachting bij Borsele Sloepoort Cup

NIEUWDORP - Het zal weer druk zijn in de Margrietstraat in Nieuwdorp. Maar liefst 16 prominente Zeeuwse voetbal clubs zullen in de 3e een 4e week van augustus tweemaal acte de préséance geven op het 36e BSC toernooi. De ingrediënten voor een aantrekkelijk BSC toernooi zijn volop aanwezig.

1 dag geleden