
Bijeenkomst in Borssele over nieuw hoogspanningsstation
BORSSELE - In dorpshuis Vijverzicht in Borssele vindt dinsdag (5 juli) een openbare informatiebijeenkomst plaats over de komst van een nieuw hoogspanningsstation in de omgeving van het Sloegebied. Eén van de bespreekpunten is waar dit station precies gebouwd moet worden. Netbeheerder Tennet heeft locaties in kaart gebracht en vraagt nu inwoners, ondernemers en organisaties mee te denken.
Om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor de stijgende vraag naar elektriciteit en de energietransitie is een tweede hoogspanningsstation nodig, legt omgevingsmanager Johanna Breuning van Tennet uit, omdat van het huidige station de maximale capaciteit is bereikt. “Het net moet toegerust worden voor de mogelijke komst van een waterstoffabriek, wellicht een nieuwe kerncentrale en voor de ontwikkelingen met de windparken op zee. Voor het produceren van waterstof is veel elektriciteit nodig.” Het nieuwe station wordt naar schatting vijfhonderd tot zeshonderd meter bij tweehonderd meter groot. “We moeten nog bepalen hoeveel transformatoren er nodig zijn.”
Omdat in het Sloegebied meerdere energievoorzieningen en infrastructuur hiervoor bij elkaar komen, wil Tennet het station in dat industriegebied bouwen. De stroomkabels van de windparken op zee komen hier aan land, er staat al een hoogspanningsstation en er wordt een converterstation gebouwd om de gelijkstroom van zee naar wisselstroom om te zetten voor het hoogspanningsnet. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Tennet hebben voorkeurslocaties voor het nieuwe hoogspanningsstation op een rijtje gezet. “Wij hebben geen voorkeur voor een locatie. De provincie Zeeland en gemeente Borsele gaan voor het terrein aan de Liechtensteinweg dat eigendom is van North Sea Ports en beschikbaar is. Op die plek veroorzaakt het station zo min mogelijk overlast voor de omgeving.” Voor het aansluiten van het station op de hoogspanningslijn zijn masten nodig en dat heeft impact op de omgeving, bijvoorbeeld op de uitstraling van het gebied.
De tweede mogelijkheid is een buitendijks terrein dat gedeeltelijk van EPZ is. “De derde locatie wil de omgeving niet, omdat dit buiten het Sloegebied ligt. Het enige voordeel daarvan is dat het direct onder de hoogspanningsverbinding ligt, waardoor het station er makkelijk op aan te sluiten is. Het streven is om het station in het Sloegebied te bouwen, maar als dat niet kan, willen we daarover transparant zijn.”
Het locatieonderzoek is volgens Breuning op hoofdlijnen uitgevoerd en nu vragen het ministerie en Tennet de regio naar suggesties. Bij de bijeenkomst op 5 juli, waarvan de vrije inloop om 19.00 uur begint, zijn medewerkers van het ministerie en Tennet aanwezig om de plannen toe te lichten en vragen te beantwoorden. Waarschijnlijk zijn eind november de locatie-alternatieven geïnventariseerd. Daarna volgt een concept-plan. De verwachting is dat begin 2024 de locatie vastgesteld wordt. Als alle vergunningen rond zijn kan de bouw begin 2026 beginnen en medio 2028 kan het station dan in bedrijf worden genomen.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op tennet.eu/sloegebied. Via rvo.nl/hos zijn de plannen tot en met donderdag 28 juli in te zien en kunnen belanghebbenden ook reageren.
Meer uit Beveland
Het mysterie rond de Goese klok 'nummer 9' heeft de afgelopen weken de gemoederen flink beziggehouden in zowel Goes als Drenthe. De klok, die in 1930 werd gegoten en ooit deel uitmaakte van een groot carillon van zevenenveertig klokken in de Grote kerk in Goes, dook ineens op in het Drentse Hijken. Daar hangt hij nu al twee weken te pronken in een klokkenstoel. Hoe de klok daar precies terecht is gekomen, blijkt toch nét iets anders te zijn dan tot nog toe werd aangenomen.
3 uur geledenGOES - De gemeente Goes staat op de zesde plek op de ranglijst van Economische Toplocaties. Dit blijkt uit het onlangs verschenen onderzoeksrapport van Bureau Louter. Vorig jaar stond Goes op plek negen. "Al jaren staat Goes stevig in de top 10, en daar zijn we erg trots op", aldus wethouder Joost de Goffau.
17 uur geledenWOLPHAARTSDIJK - In de polder bij Wolphaartsdijk is maandagmorgen een auto aangetroffen in een sloot. De bestuurder was niet meer aanwezig.
17 uur geledenGOES - Montessorischool De Basis in Goes heeft op donderdag 3 juli een cheque van 3957 euro overhandigd aan de Zeeuwse Wens Ambulance. Het bedrag was opgehaald met een sponsorloop en een legeflessenactie.
20 uur geledenGOES - Provinciale Staten (PS) van de provincie Zeeland hebben de Energievisie Zeeland vastgesteld. Deze visie gaat over het energiesysteem van de toekomst en welke keuzes er de komende jaren gemaakt moeten worden om te kunnen overstappen op duurzame energievormen.
20 uur geledenGOES - Van 22 tot en met 25 juli 2025 wordt voor de 36e keer de internationale Zeeuwse Fietsvierdaagse georganiseerd met tochten van 25, 40 of 60 km door Noord- en Zuid Beveland. De route van 25 km is ook geschikt voor scootmobielen. Start en finish zijn dit jaar bij Buurthuis De Pit in Goes.
22 uur geledenHEINKENSZAND - Glaskunstenaar Bart Rentmeester exposeert de hel maand met zijn glaskunstwerken in het gemeentehuis van Borsele in Heinkenszand. Rentmeester, geboren in 1984, heeft een glasatelier in Lewedorp. Hij is gespecialiseerd in glasblazen en glas-in-lood.
1 dag geleden