Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijeenkomst in Borssele over nieuw hoogspanningsstation

Bijeenkomst in Borssele over nieuw hoogspanningsstation

BORSSELE - In dorpshuis Vijverzicht in Borssele vindt dinsdag (5 juli) een openbare informatiebijeenkomst plaats over de komst van een nieuw hoogspanningsstation in de omgeving van het Sloegebied. Eén van de bespreekpunten is waar dit station precies gebouwd moet worden. Netbeheerder Tennet heeft locaties in kaart gebracht en vraagt nu inwoners, ondernemers en organisaties mee te denken.

Om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor de stijgende vraag naar elektriciteit en de energietransitie is een tweede hoogspanningsstation nodig, legt omgevingsmanager Johanna Breuning van Tennet uit, omdat van het huidige station de maximale capaciteit is bereikt. “Het net moet toegerust worden voor de mogelijke komst van een waterstoffabriek, wellicht een nieuwe kerncentrale en voor de ontwikkelingen met de windparken op zee. Voor het produceren van waterstof is veel elektriciteit nodig.” Het nieuwe station wordt naar schatting vijfhonderd tot zeshonderd meter bij tweehonderd meter groot. “We moeten nog bepalen hoeveel transformatoren er nodig zijn.”

Omdat in het Sloegebied meerdere energievoorzieningen en infrastructuur hiervoor bij elkaar komen, wil Tennet het station in dat industriegebied bouwen. De stroomkabels van de windparken op zee komen hier aan land, er staat al een hoogspanningsstation en er wordt een converterstation gebouwd om de gelijkstroom van zee naar wisselstroom om te zetten voor het hoogspanningsnet. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Tennet hebben voorkeurslocaties voor het nieuwe hoogspanningsstation op een rijtje gezet. “Wij hebben geen voorkeur voor een locatie. De provincie Zeeland en gemeente Borsele gaan voor het terrein aan de Liechtensteinweg dat eigendom is van North Sea Ports en beschikbaar is. Op die plek veroorzaakt het station zo min mogelijk overlast voor de omgeving.” Voor het aansluiten van het station op de hoogspanningslijn zijn masten nodig en dat heeft impact op de omgeving, bijvoorbeeld op de uitstraling van het gebied.
De tweede mogelijkheid is een buitendijks terrein dat gedeeltelijk van EPZ is. “De derde locatie wil de omgeving niet, omdat dit buiten het Sloegebied ligt. Het enige voordeel daarvan is dat het direct onder de hoogspanningsverbinding ligt, waardoor het station er makkelijk op aan te sluiten is. Het streven is om het station in het Sloegebied te bouwen, maar als dat niet kan, willen we daarover transparant zijn.”

Het locatieonderzoek is volgens Breuning op hoofdlijnen uitgevoerd en nu vragen het ministerie en Tennet de regio naar suggesties. Bij de bijeenkomst op 5 juli, waarvan de vrije inloop om 19.00 uur begint, zijn medewerkers van het ministerie en Tennet aanwezig om de plannen toe te lichten en vragen te beantwoorden. Waarschijnlijk zijn eind november de locatie-alternatieven geïnventariseerd. Daarna volgt een concept-plan. De verwachting is dat begin 2024 de locatie vastgesteld wordt. Als alle vergunningen rond zijn kan de bouw begin 2026 beginnen en medio 2028 kan het station dan in bedrijf worden genomen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op tennet.eu/sloegebied. Via rvo.nl/hos zijn de plannen tot en met donderdag 28 juli in te zien en kunnen belanghebbenden ook reageren.

Meer uit Beveland

'Historische' haringparty in Goes op 19 juni

GOES - Op woensdag 19 juni houdt stichting De Beste Maatjes een nieuwe editie van de Haringparty Goes, in de historische tuin van Slot Oostende.

8 uur geleden
Open weekeinde bij Radioclub de Bevelanden in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Radioclub de Bevelanden houdt deze zaterdag en zondag open dag in haar clubhuis in Wilhelminadorp.

13 uur geleden
Misstanden ontdekt bij supermarktcontroles Goes

GOES - De gemeente Goes voerde donderdag controles uit bij verschillende Goese supermarkten. "De controle verliep rustig", laat burgemeester Cees van den Bos weten. "We constateerden een beperkt aantal misstanden. Hiernaar gaan we nader onderzoek doen."

17 uur geleden
Provincie gaat aan de slag met ontwerp voor aanpakken drukke Deltaweg

GOES - Provincie Zeeland zet een volgende stap om de verkeersveiligheid en doorstroming op de Deltaweg (N256) aan te pakken. Er wordt al langer nagedacht hoe deze weg tussen Goes en Colijnsplaat kan worden verbeterd.

17 uur geleden
Jonge gewonde bij ongeval met scooter in Goes

GOES - Een jongedame is donderdagavond in Goes gewond geraakt bij een ongeval met een scooter. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

17 uur geleden
36e Zeelandiarun gaat van start op 11 mei

VLISSINGEN - Op 11 mei 2024 wordt voor de zesendertigste keer de Zeelandiarun verreden. De deelnemers rijden in de ochtend over Walcheren en in de middag door Zuid-Beveland.

20 uur geleden
Eendracht in Hansweert wint textielrace voor basisscholen

HANSWEERT - Basisschool de Eendracht in Hansweert heeft de textielrace voor Bevelandse en Thoolse basisscholen gewonnen. Deze school zamelde het meeste textiel in: 2006 kilo. De drie beste scholen winnen een geldbedrag.

1 dag geleden