Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Bij Meliefste knalt de champagnekurk

Bij Meliefste knalt de champagnekurk

Een feestje in een gesloten restaurant. Het mag maandag in Wolphaartsdijk waar Thijs en Anuschka Meliefste van restaurant Meliefste de champagnekurk laten knallen nu de langverwachte eerste Michelinster binnen is.  ,,Dit is echt een kroon op ons werk. Nu op naar de volgende ster.”

Net een uur is hij terug in Wolphaartsdijk, want eigenaar en chef-kok Thijs Meliefste stond afgelopen weekeinde aan het fornuis van hotel Mercure in Han-sur-Lesse. Op weg naar de Ardennen vernam hij het nieuws dat de Michelingids zaterdag per abuis naar buiten bracht. Edwin Vinke van de Kromme Watergang (twee Michelinsterren) appte Thijs: ,,Vriend, je hebt ‘m.” Daarna ontplofte zijn whatsapp en sms-inbox.

Koksbuis
Een doos met lekkernijen en een koksbuis met zijn naam erop liggen maandag al klaar als Thijs uit de auto stapt. Een attentie van Michelin. Het voltallige team zit hutjemutje in het restaurant. Samen gaan ze de officiële uitreiking van de Michelinsterren in het DeLaMar Theater in Amsterdam online volgen. De crew van Meliefste omhelst en knuffelt elkaar. Dat kan volgens Thijs. ,,We testen regelmatig omdat we in het weekend afhaalmaaltijden bereiden. We zijn pas nog getest. Allemaal negatief.”

Thijs en Anuschka zitten strategisch voor de laptop. Vrij snel is Meliefste aan de beurt. ,,Deze ster is de kers op de taart. Een jongensdroom die werkelijkheid wordt”, glundert Thijs in de camera. Na de gebruikelijke felicitaties gaat de kurk van de champagnefles en juicht het Meliefste-team. Enkele vrienden zijn speciaal naar Wolphaartsdijk afgereisd om de kersverse sterrenchef te feliciteren. Zo komt zijn vriend en bekende dj Stefan den Daas uit Den Haag naar Zeeland om een heuse Michelintaart te overhandigen. ,,Die heb ik snel laten maken. Ik heb Thijs ontmoet op Tomorrowland. Het gesprek kwam op passie en inzet. In die zin lijken we op elkaar. We willen de beste zijn”, zegt Den Daas.

Thijs knikt: ,,We zijn nu zes jaar bezig met Meliefste. Ik heb altijd de ambitie gehad om de beste te zijn. Ik ga nu voor twee sterren en misschien komt er ooit een derde. Ik wil de top bereiken.” Hij geeft toe dat hij wel eens tandenknarsend het Michelinsterrenevenement heeft gevolgd. Bijvoorbeeld toen in 2017 AIRrepublic in Cadzand-Bad na enkele maanden al een ster kreeg, terwijl insiders Meliefste al een tijd tipten. ,,Voor hen is dat schitterend. Geen scheve gezichten. Maar goed, die ster is nu binnen en dat is een waanzinnige erkenning voor vele jaren hard werken. Door het team, want we doen dit samen.”

Thijs en Anuschka begonnen zes jaar geleden met zijn tweetjes in wat vroeger Het Veerhuis heette. ,,Nu hebben we 18 mensen op de loonlijst. Door de pandemie hebben we 6 mensen moeten laten gaan. Financieel is de horecasluiting een enorme domper. Alles waar we jaren voor hebben gewerkt is op. Mensen beseffen het niet, maar dit kost honderdduizenden euro's. De steunmaatregelen zijn fijn, maar bij lange na niet genoeg. Met afhaalmaaltijden  verdien je ook weinig. Ik verdien er in een weekend evenveel mee als met één lunch in het restaurant. Ik probeer nu mijn team bij elkaar te houden. Ik ben strijdvaardig. Hopelijk kunnen we in juni open. Dan gaan we weer volle bak. Dan is het ook nodig dat er mensen komen. Ga lekker uit eten!”

Zeeland telt nu acht restaurants met in totaal twaalf sterren. Dat zijn Inter Scaldes in Kruiningen (***), De Kromme Watergang in Slijkplaat (**), Pure C in Cadzand-Bad (**), AIRrepublic in Cadzand-Bad (*), Spetters in Breskens (*), 't Vlasbloemeken in Koewacht (*), Katseveer in Wilhelminadorp (*) en Meliefste in Wolphaartsdijk (*).

Meer uit Zeeland

‘MONO is de verantwoordelijkheid van iedereen’

MONO is de verantwoordelijkheid van iedereen’ Met 55 chauffeurs, die dagelijks op de weg zitten, is verkeersveiligheid een belangrijk thema. Leonie van Benten, Customs Coordinator & QHSE Manager bij Tieleman Logistics in Kloosterzande legt het als volgt uit: “Onze grootste en belangrijkste prioriteit is dat iedere chauffeur ’s avonds weer goed, gezond en veilig naar huis kan.” Met dat dagelijkse streven in haar achterhoofd, kon Leonie niet om het MONO Helden stokje heen. “Ik vind het een goede manier om organisatie breed te kijken naar de afleidingen achter het stuur. Iedereen binnen ons bedrijf draagt een verantwoordelijkheid om die afleiding zoveel mogelijk te beperken. Dat begint bij bewustwording en daarbij helpt het MONO Helden stokje ons.” Tieleman Logistics is van oudsher een familiebedrijf. De naam prijkt al meer dan 100 jaar op vrachtwagens. Vijf jaar geleden heeft het bedrijf een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Inmiddels wordt veel meer gedaan dan transport alleen. “We zijn een professionele partner in de totale supply chain van onze klanten. Dat betekent dat we bijvoorbeeld ook opslag verzorgen, labelen, ompakken en monsterafname. Natuurlijk vergt dat ook een verandering in de bedrijfsorganisatie. Om die reden hebben we grote aanpassingen gedaan, zoals het automatiseren van bedrijfsprocessen en de magazijn inrichtingen.” Oog voor het menselijke aspect Bij Tieleman Logistics werken momenteel 110 mensen. De helft daarvan is aan de slag als chauffeur. Het bedrijf heeft een eigen vloot met uiteenlopende vrachtwagens voor uiteenlopende opdrachten. Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Zo vertelt Leonie dat alle vrachtwagens zijn uitgerust met de allernieuwste snufjes op dat gebied. “Toch, je kunt zoveel techniek installeren als je wilt, we hebben altijd ook te maken met het menselijke aspect. We hebben chauffeurs, die dagelijks op de weg zitten en we weten allemaal: een foutje is zo gemaakt. Ik was al langere tijd aan het nadenken hoe we juist dat aspect kunnen aankaarten, toen ik hoorde over MONO. Het werd helemaal aantrekkelijk toen bleek dat Dek Rijscholen het stokje aan ons zou overdragen. Dat is namelijk een partner met wie wij veel samenwerken.”

2 maanden geleden
Horecabeurs Goes: Dé vakbeurs van Zuidwest-Nederland!

Horecabeurs Goes 2025: Dé horecavakbeurs van Zuidwest-Nederland! Op 17 en 18 maart 2025 vindt de Horecabeurs Goes plaats in het hart van Zeeland. Dit jaarlijkse evenement is dé horecavakbeurs voor Zuidwest-Nederland, waar ondernemers uit de horeca, recreatie en toerisme samenkomen om inspiratie op te doen en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

2 maanden geleden
HOOGSTE PUNT

Boutique Hotel Philippine viert het bereiken van het hoogste punt van de bouw Philippine, 1 november 2024 — Boutique Hotel Philippine heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: het hoogste punt van de bouw is een feit! Na maanden van intensieve werkzaamheden is het hotel nu wind- en waterdicht. Om deze prestatie te vieren, organiseert Boutique Hotel Philippine een feestelijke bijeenkomst voor alle betrokkenen en geïnteresseerden.

6 maanden geleden
MONO, voor onszelf en voor alle cursisten

‘Natuurlijk MONO, voor onszelf en voor alle cursisten’ Dek Opleidingen heeft recent het Mono Helden-stokje overgenomen van De Baar Touringcars. Als nieuwe MONO Held besteedt Dek Opleidingen in de komende periode nadrukkelijk aandacht aan het voorkomen van smartphone gebruik in het verkeer. “Onze focus is tweeledig. Allereerst willen we werken aan bewustwording onder onze eigen medewerkers”, legt directeur Jos Dek uit. “Daarnaast willen we ook een begin maken met aandacht voor deze vorm van verkeersveiligheid in onze verkeersopleidingen. Wij leiden als het ware de nieuwe lichting op en kunnen zodoende bijdragen aan de verkeersveiligheid in onze regio.” Als nieuwe MONO Held is Dek Opleidingen in Goes ambassadeur van de MONO-campagne van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Dit sluit goed aan bij de activiteiten van dit Zeeuwse familiebedrijf. Al sinds 1976 richt Dek zich op verkeerslessen. “Ons aanbod is inmiddels breed en loopt uiteen van rijopleidingen - van personenauto tot bus, vrachtwagen en trekker - tot beroepsopleidingen, waaronder opleidingen voor intern transport, Code 95 opleidingen voor beroepschauffeurs, maar bijvoorbeeld ook VCA, BHV en cursussen Veilig werken langs de weg.” Jos vertelt verder dat zijn bedrijf inmiddels drie vestigingen heeft, namelijk in Goes, Terneuzen en Halsteren. Daar werken circa 85 medewerkers. Klanten zijn particulieren, lokale bedrijven en daarnaast grote, landelijk opererende partijen. “De Baar Touringcars is één van onze klanten. Zij besteden veel aandacht aan het voorkomen van afleiding achter het stuur. Zij deden de suggestie om het stokje van hen over te nemen.”

6 maanden geleden
Inkoopprijzen Stellendamse garnalen meer dan gehalveerd

Stellendam, 15 augustus 2024 – Na een periode van schaarste worden er in de wateren rondom Stellendam en de Voordelta weer volop garnalen gevangen. Dat heeft een sterk verlagend effect gehad op de inkoopprijs bij de visafslag. De afgelopen week werd er voor een kilo ongepelde garnalen minder dan de helft betaald in vergelijking met Week 15, toen de inkoopprijzen het hoogst waren. Dat meldt de Stellendamse Garnalen Pel Centrale BV (SGPC BV). Ondernemer Evert de Blok van SGPC is blij met de ontwikkeling. “Garnalen zijn weer betaalbaar geworden. In de eerste helft van het jaar waren de vangsten enorm teruggelopen. Dat had te maken met het koude weer en een overschot aan wijting, die ook dol zijn op garnalen. Daardoor explodeerden de inkoopprijzen en werd het voor restaurants en consumenten een wel heel erg exclusief product. Culinaire klassiekers als de Stellendamse garnalencocktail of een Tomaat met Stellendamse garnalen werden door de hoge prijzen noodgedwongen van de menukaart gehaald. Nu de vangsten van formaat Type 2 - Grande en 3 - Moyenne fors toenemen, zijn de prijzen daarvan ook spectaculair gedaald. En dat is goed nieuws voor de horeca, de viswinkels en hun klanten. Het aanbod van het grootste Type 1 – Superieur is nog beperkt, maar dat zal ook in de komende weken toenemen.”

8 maanden geleden
Oosterscheldeweek 2024

Van 7 t/m 14 september organiseert Nationaal Park Oosterschelde de 16e editie van de Oosterscheldeweek. Tijdens de Oosterscheldeweek kan iedereen, van jong tot oud, dit prachtige gebied ontdekken en beleven.

8 maanden geleden
Contacta 2024: 'Maak gebruik van Sterke Schakels"

Contacta, het jaarlijkse netwerkevent voor ondernemers, vindt dit jaar plaats op 5, 6 en 7 november in de Zeelandhallen in Goes. Dit evenement is dé plek waar bedrijven en professionals uit diverse sectoren samenkomen om te netwerken, kennis te delen en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken. Met een breed scala aan exposanten, interessante lezingen en workshops, biedt Contacta een unieke gelegenheid om je zakelijke netwerk uit te breiden en op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in jouw branche. Het thema van dit jaar, "Sterke Schakels," weerspiegelt onze overtuiging dat succesvolle verbindingen en samenwerkingen essentieel zijn voor groei en veerkracht, zowel op individueel als op organisatorisch niveau. Door de focus te leggen op sterke schakels willen we de kracht benadrukken van het verbinden van verschillende partijen, ideeën en talenten. Dit thema is niet alleen relevant voor het bedrijfsleven, maar ook voor onderwijsinstellingen, overheden en andere belanghebbenden. Het onderstreept het belang van samenwerking en synergie om gemeenschappelijke doelen te bereiken en uitdagingen gezamenlijk aan te pakken.

8 maanden geleden