Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Bij Meliefste knalt de champagnekurk

Bij Meliefste knalt de champagnekurk

Een feestje in een gesloten restaurant. Het mag maandag in Wolphaartsdijk waar Thijs en Anuschka Meliefste van restaurant Meliefste de champagnekurk laten knallen nu de langverwachte eerste Michelinster binnen is.  ,,Dit is echt een kroon op ons werk. Nu op naar de volgende ster.”

Net een uur is hij terug in Wolphaartsdijk, want eigenaar en chef-kok Thijs Meliefste stond afgelopen weekeinde aan het fornuis van hotel Mercure in Han-sur-Lesse. Op weg naar de Ardennen vernam hij het nieuws dat de Michelingids zaterdag per abuis naar buiten bracht. Edwin Vinke van de Kromme Watergang (twee Michelinsterren) appte Thijs: ,,Vriend, je hebt ‘m.” Daarna ontplofte zijn whatsapp en sms-inbox.

Koksbuis
Een doos met lekkernijen en een koksbuis met zijn naam erop liggen maandag al klaar als Thijs uit de auto stapt. Een attentie van Michelin. Het voltallige team zit hutjemutje in het restaurant. Samen gaan ze de officiële uitreiking van de Michelinsterren in het DeLaMar Theater in Amsterdam online volgen. De crew van Meliefste omhelst en knuffelt elkaar. Dat kan volgens Thijs. ,,We testen regelmatig omdat we in het weekend afhaalmaaltijden bereiden. We zijn pas nog getest. Allemaal negatief.”

Thijs en Anuschka zitten strategisch voor de laptop. Vrij snel is Meliefste aan de beurt. ,,Deze ster is de kers op de taart. Een jongensdroom die werkelijkheid wordt”, glundert Thijs in de camera. Na de gebruikelijke felicitaties gaat de kurk van de champagnefles en juicht het Meliefste-team. Enkele vrienden zijn speciaal naar Wolphaartsdijk afgereisd om de kersverse sterrenchef te feliciteren. Zo komt zijn vriend en bekende dj Stefan den Daas uit Den Haag naar Zeeland om een heuse Michelintaart te overhandigen. ,,Die heb ik snel laten maken. Ik heb Thijs ontmoet op Tomorrowland. Het gesprek kwam op passie en inzet. In die zin lijken we op elkaar. We willen de beste zijn”, zegt Den Daas.

Thijs knikt: ,,We zijn nu zes jaar bezig met Meliefste. Ik heb altijd de ambitie gehad om de beste te zijn. Ik ga nu voor twee sterren en misschien komt er ooit een derde. Ik wil de top bereiken.” Hij geeft toe dat hij wel eens tandenknarsend het Michelinsterrenevenement heeft gevolgd. Bijvoorbeeld toen in 2017 AIRrepublic in Cadzand-Bad na enkele maanden al een ster kreeg, terwijl insiders Meliefste al een tijd tipten. ,,Voor hen is dat schitterend. Geen scheve gezichten. Maar goed, die ster is nu binnen en dat is een waanzinnige erkenning voor vele jaren hard werken. Door het team, want we doen dit samen.”

Thijs en Anuschka begonnen zes jaar geleden met zijn tweetjes in wat vroeger Het Veerhuis heette. ,,Nu hebben we 18 mensen op de loonlijst. Door de pandemie hebben we 6 mensen moeten laten gaan. Financieel is de horecasluiting een enorme domper. Alles waar we jaren voor hebben gewerkt is op. Mensen beseffen het niet, maar dit kost honderdduizenden euro's. De steunmaatregelen zijn fijn, maar bij lange na niet genoeg. Met afhaalmaaltijden  verdien je ook weinig. Ik verdien er in een weekend evenveel mee als met één lunch in het restaurant. Ik probeer nu mijn team bij elkaar te houden. Ik ben strijdvaardig. Hopelijk kunnen we in juni open. Dan gaan we weer volle bak. Dan is het ook nodig dat er mensen komen. Ga lekker uit eten!”

Zeeland telt nu acht restaurants met in totaal twaalf sterren. Dat zijn Inter Scaldes in Kruiningen (***), De Kromme Watergang in Slijkplaat (**), Pure C in Cadzand-Bad (**), AIRrepublic in Cadzand-Bad (*), Spetters in Breskens (*), 't Vlasbloemeken in Koewacht (*), Katseveer in Wilhelminadorp (*) en Meliefste in Wolphaartsdijk (*).

Meer uit Zeeland

TEAMforREAL presenteert vernieuwde huisstijl en positionering

TEAMforREAL viert haar 14-jarig bestaan met een vernieuwde huisstijl, website en aangescherpte positionering. Waar de oorsprong lag in leisure- en recreatieve conceptontwikkeling, heeft het team zich de afgelopen jaren nadrukkelijk bewezen als ontwikkelaar van hoogwaardige vastgoedprojecten.

1 week geleden
Zeeland onderzoekt bedrijfs­kansen bij kernenergieplannen

Om Zeeuwse ondernemers voor te bereiden op de komst van nieuwe kerncentrales laat de Provincie Zeeland een uitgebreid marktonderzoek uitvoeren. Dit gebeurt in samenwerking met Impuls Zeeland en werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe regionale bedrijven kunnen profiteren van de verwachte bouw en welke stappen daarvoor nodig zijn.

1 maand geleden
Helga van Leur spreekt op Contacta 2025

Duurzaamheidsexpert en voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur is aangekondigd als spreker tijdens Contacta 2025. Met haar achtergrond in Bodem, Water en Atmosfeer (Wageningen University) en een carrière waarin ze in 1998 werd uitgeroepen tot beste weervrouw ter wereld, staat Van Leur bekend om het vertalen van complexe wetenschap naar toegankelijke inzichten.

2 maanden geleden
Genomineerden voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025

De spanning stijgt voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat maakte vanochtend bij Omroep Zeeland bekend welke vijf bedrijven kans maken op de prestigieuze prijs, die dit jaar voor de 23e keer wordt uitgereikt. De prijs beloont ondernemingen die met innovatieve producten en diensten bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige economie in Zeeland.

2 maanden geleden
Familiebedrijf Akkerdaas: meer dan een eeuw in Domburg

Al sinds 1900 maakt de naam Akkerdaas deel uit van het Zeeuwse ondernemerslandschap. Wat begon als een smederij en loodgietersbedrijf groeide in ruim een eeuw tijd uit tot een veelzijdige onderneming met een eigen kadowinkel. De familie Akkerdaas staat inmiddels al vier generaties lang garant voor vakmanschap, ondernemerschap en een scherp oog voor wat klanten zoeken.

2 maanden geleden
Zeelandia viert 125 jaar

Zeelandia viert 125 jaar: van Zeeuwse keuken tot wereldspeler in bakkerij-ingrediënten Bij bakkersbedrijf Zeelandia in Zierikzee kunnen de ovens, deegmachines en broodvormen alvast een grondige schoonmaakbeurt krijgen, want op 12 september komt er bijzonder bezoek. Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum brengt Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan het familiebedrijf. Wat in 1900 begon met een recept voor beschuitgelei groeide uit tot een internationaal concern met ruim 3.000 medewerkers, actief in meer dan honderd landen.

2 maanden geleden
Lennert Steketee: ondernemer en ambassadeur van Yerseke

Ondernemerschap, innovatie en liefde voor zijn dorp: dat typeert Lennert Steketee. Als geboren en getogen Yersekenaar zet hij zich in om het vissersdorp op de kaart te zetten, zowel als ondernemer als in zijn rol als verbinder binnen de gemeenschap.

2 maanden geleden