Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bij hoort bij de Walcherse Imkerijdag

Bij hoort bij de Walcherse Imkerijdag

OOSTKAPELLE – De Imkersvereniging Walcheren hield zondag, in samenwerking met het Zeeuws natuurmuseum Terra Maris in Oostkapelle, de Walcherse Imkerij-dag. De demonstraties, lezingen, kramen en workshops trokken veel publiek.

Dancker Bijleveld vertelt dat hij al vijftig jaar imker is. Hij is een van de imkers die in de landschapstuin van Terra Maris informatie geeft aan geïnteresseerden. Hij legt uit dat honingbijen de bekendste bijen zijn. “Ze leven in volken tot 50.000 bijen en voeden hun jongen met stuifmeel en nectar uit bloemen en bloesems. Minder bekend zijn de wilde bijen. Zij leven solitair maar vinden steeds minder plek voor een nest.” Huisimker van Terra Maris, Monique Jankowski, onderhoudt ’t Raathuis. Deze bijenstal is twee jaar geleden, tijdens het eeuwfeest van de Imkersvereniging Walcheren, gerealiseerd. “Daar kunnen we nu praktijklessen aan beginnende imkers geven en informatie bieden over honingbijen en wilde bijen aan bezoekers van het museum,” legt Bijleveld uit.

Behangersbijen en honing
Jankowski demonstreert hoe je van de holle stengels van de bekende Japanse duizendknoop prachtige bijenhuisjes kan maken. “De behangersbijen behangen hun nesten met stukjes blad. Daarom zie je wel eens een rond gat in een blad in de tuin,” vertelt ze. En ook dat er meer dan 360 soorten wilde bijen zijn. “Mensen moeten beter voor deze nuttige insecten zorgen. De imkers zorgen wel voor de honingbijen!”In het kraam van de imkershop is maar een deel van het assortiment te zien. Middelburger Chiel Versluijs is gepassioneerd imker en begon een paar jaar geleden de webshop om de imkerproducten tegen een scherpe prijs aan te bieden. Hij begon met twintig producten en heeft er nu zo’n tweeduizend.
De Zeeuwse afdeling van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging organiseert speciale beginnerscursussen voor enthousiaste startende imkers. Voor scholen zijn er lesprogramma’s.

Meer uit Middelburg

Koninklijke Erepenning voor de Domburgse Reddingsbrigade

DOMBURG Op 1 oktober 2023 viert de Domburgse Reddingsbrigade haar 50-jarig jubileum. Tijdens de receptie op zaterdag 30 september 2023, om 17.30 uur, heeft de Commissaris van de Koning, de heer J.M.M. Polman, de Koninklijke Erepenning overhandigd aan de Domburgse Reddingsbrigade. 

6 uur geleden
Middelbrand in woning Hofplein Middelburg

MIDDELBURG - In een woning aan het Hofplein in Middelburg heeft vrijdagmiddag brand gewoed. De brandweer schaalde op naar middelbrand.De brand werd rond 15.30 uur ontdekt waarna gezien de locatie direct al meerdere brandweerwagens werden opgeroepen. Rond 16.05 uur werd formeel opgeschaald naar middelbrand. In de tussentijd had de brandweer het vuur echter al geblust. Bij de brand zijn twee tankautospuiten en een ladderwagen ingezet.

11 uur geleden
Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht Serooskerke viert 125-jarig jubileum met feestelijk concert

SEROOSKERKE - Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht Serooskerke, opgericht in 1898 ter ere van het kroningsfeest van koningin Wilhelmina, staat op het punt een mijlpaal te bereiken. Met trots kondigt E.M.M. het 125-jarig jubileum aan met een groots en feestelijk concert.

11 uur geleden
Man aangehouden na onenigheid bij asielzoekerscentrum Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vrijdagavond een 32-jarige man aangehouden na een incident bij het asielzoekerscentrum aan de Laurens Stommesweg. De man zou zich hebben verzet tegen de agenten, hen hebben beledigd en bedreigd.

12 uur geleden
Brommobiel beschadigd bij ongeval Loodholseweg Aagtekerke

AAGTEKERKE – Een microcar is vrijdagmorgen zwaar beschadigd geraakt bij een botsing op de Loodholseweg bij Aagtekerke. Een vrouw raakte lichtgewond. Het ongeval gebeurde omstreeks 09.35 uur ter hoogte van de kruising met de Kelderweg. Door nog onbekende oorzaak kwam de brommobiel met een personenauto in botsing. De microcar raakte fors beschadigd bij het ongeval.

1 dag geleden
Integrale controle bij bedrijven in Middelburg

Gisteren hebben de gemeente, politie, Belastingdienst, Orionis Walcheren en Waterschap Scheldestromen weer een gezamenlijke controle gehouden bij een aantal bedrijven en locaties in de gemeente Middelburg, waaronder bedrijventerrein Arnestein, Ramsburg en de Mortiere in Middelburg. Ter ondersteuning van de controle is gebruik gemaakt van speurhonden. De controle was gericht op naleving van de geldende wet- en regelgeving en het aanpakken van ondermijnende criminaliteit.

1 dag geleden
Gewonde bij ongeval Klaassesweg Biggekerke

BIGGEKERKE – Bij een ongeval in het buitengebied van Biggekerke is vanmorgen één persoon gewond geraakt. Er lag veel slik op de weg.

1 dag geleden