Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Bij de Hosvazze kun je jezelf zijn’

‘Bij de Hosvazze kun je jezelf zijn’

LEWEDORP – Zorgboerderij De Hosvazze in Lewedorp heeft de afgelopen maanden een grote verbouwing ondergaan. Niet alleen is het dak volledig vernieuwd, ook zijn de ramen en de gevel aangepast, is er een grote zitruimte gecreëerd waar voorheen de stal was en is het pand verduurzaamd. De boerderij, die vernoemd is naar het Zeeuwse woord voor ‘graszode’ en dagbesteding biedt aan kinderen, jongeren en volwassenen, is daarmee weer klaar voor de toekomst.

Directrice Melanie Rooze en HR-manager Esther Kloosterman zijn ontzettend blij met het resultaat. “Het was na twaalf jaar echt nodig”, vertelt Melanie. “Het dak lekte en het aanzicht was niet meer wat we wilden. Vroeger zat hier een plantenkwekerij en een theeschenkerij. Ik werkte hiervoor in de gehandicaptenzorg en het was altijd al een wens van mij en mijn man om een zorgboerderij te starten. Eerst trokken wij samen de kar, maar van lieverlee breidde de organisatie zich steeds meer uit met personeel. Zo is De Hosvazze langzaam uitgegroeid tot wat het vandaag de dag is”.

Variatie

De groepen die op de dagbesteding actief zijn zijn volgens Melanie heel divers. “De oudste deelnemer is bijna zeventig jaar. Ook hebben we veel kinderen en jongeren. In de loop der jaren hebben we er steeds meer kinderen bijgekregen met een zwaardere zorgvraag. Omdat we zo veel variatie in de doelgroepen hebben, werken we ook met een heel gevarieerd team; van jeugdprofessionals tot verpleegkundigen. In totaal zijn we met twaalf werknemers”. Esther laat weten dat er nog capaciteit is voor meer deelnemers. Met name op de doordeweekse dagen is er ruimte voor (jong)volwassenen die dagbesteding willen volgen. We zitten nu op zo’n vijftig cliënten in totaal. Ze kunnen hier vanalles doen: dierenverzorging, koken, voetballen, huttenbouwen en de moestuin en de boerderij op orde houden. De kinderen halen altijd schillen op in de buurt voor de dieren en één keer per jaar gaan we met de kinderen op kamp”.

Keurmerk

Wat De Hosvazze zo bijzonder maakt is volgens Melanie en Esther de sfeer. “Alles vindt plaats in een prettige en huiselijke sfeer. We hebben zoiets van: je mag hier echt zijn wie je bent. Ondanks een beperking, zijn we als mens gelijk. Hoewel de groepen heel divers zijn, gaat het goed samen. Dat krijgen we ook veel als feedback van zowel de ouders als de deelnemers zelf. Wij zijn in het bezit van het kwaliteitskeurmerk HKZ Gehandicaptenzorg en werken nauw samen met Stichting Zuidwester, Stichting Gors, Stichting Siloah, Juvent en Centra voor Jeugd en Gezin. Voor het keurmerk moeten we natuurlijk best wat doen, maar ons werk valt of staat met kwaliteit. Met het vernieuwde gebouw, hebben we nu de ook de uitstraling die hierbij past en daar zijn we heel trots op”.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Beveland

Column Goes Gezien: 'Hier rust Frans Naerebout' (en hier ook?)

Onze Grote Kerk is dit jaar tot en met oktober elke middag (behalve zondag en maandag) geopend, dankzij vrijwilligers zoals Willy, die me ook nog hielp bij het maken van de foto. Die openstelling is geweldig, want het is een heerlijke plek om zomaar rond te dwalen en van alles te ontdekken. Zo stond ik ineens bij een sober graf: ‘Hier rust Frans Naerebout’, de Vlissingse loods (1748-1818), die tientallen schipbreukelingen redde. Op dit beschadigde graf aan de noordkant van de kerk is het koperen plaatje van zijn doodskist geschroefd: naam, overlijdensdatum en leeftijd. Meer niet. Een beroemd mensenredder onwaardig, zou je zeggen. Bevangen door die gedachte maakte ik het rondje door de kerk af en toen stuitte ik aan de zuidkant op de grafsteen die op de foto staat. Merkwaardig! Naerebout rust gewoon tweemaal in de Grote Kerk!

17 uur geleden
Kleindochter Leala opent keramiekatelier Ine Haring in Ambachtscentrum Goes

GOES - Leala heeft het keramiekatelier van haar oma Ine Haring geopend in het ambachtscentrum in Goes.

1 dag geleden
Burgernet stopt in september met sms en spraakbericht

DEN HAAG - Burgernet zal binnenkort alleen nog via de app berichten versturen over zoekacties rond inbraken, berovingen, vermiste personen en andere zaken waarvoor de hulp van het publiek wordt gevraagd. De meldingen via sms en spraakberichten komen daarmee te vervallen.

1 dag geleden
Adrz haalt geld op voor Spoedeisende Geneeskunde Onderzoeksfonds

GOES - Zaterdag 27 mei werd op ‘International Emergency Medicine day’ door een team van ziekenhuis Adrz voor de 7e keer de SGO-run gelopen. 

1 dag geleden
Geslaagde Moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

GOES - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdagactie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

2 dagen geleden
Man (34) vernielt ruit en steelt bestelbus in Goes

GOES - Een 34-jarige man uit Bergen op Zoom is gisteren na een achtervolging aangehouden in Steenbergen. De man zou in Goes een ruit hebben vernield en een bestelbus hebben gestolen. 

2 dagen geleden
Grote brand Oudelande aangestoken; bewoner (51) aangehouden

OUDELANDE - Voor de brand die donderdagmorgen vroeg een schuur met tientallen caravans verwoestte in Oudelande gaat de politie uit van brandstichting. De 51-jarige bewoner van het naastgelegen huis, dat ook beschadigde raakte, is aagehouden. Hij zit vast voor verhoor.

2 dagen geleden