
Big Bazar betaalt vlak voor verwacht bankroet toch geen lonen uit
DIEMEN (ANP) - Personeel van Big Bazar heeft maandag toch geen loon uitbetaald gekregen over de maand september. Zo'n overboeking vlak voor het verwachte faillissement van de winkelketen zou kunnen worden gezien als verboden bevoordeling van een groep schuldeisers, geeft de advocaat van het bedrijf aan. Eerder stelde Big Bazar dat de lonen van de circa 1300 medewerkers maandag nog betaald zouden worden.
In een interne mededeling aan het personeel wijt Big Bazar het probleem met de uitbetaling van lonen aan twee schuldeisers, waaronder het voormalige moederbedrijf Mirage. "Helaas moeten we jullie laten weten dat de lonen niet uitbetaald zullen worden. Wij willen dit heel graag voor jullie doen en we beschikken over de middelen om dit nog te kunnen doen voor jullie", staat in het bericht.
Advocaat Oscar van Oorschot van Big Bazar stelt dat de koopjesketen de medewerkers heel graag wilde uitbetalen. Maar als andere schuldeisers dan het personeel zich benadeeld voelen, dreigt de hele afwikkeling van het verwachte bankroet in een heel negatieve sfeer te beginnen, beargumenteert hij. De advocaat voegt eraan toe dat het personeel altijd zijn loonvorderingen betaald krijgt bij een faillissement.
Bewondering voor personeel
Big Bazar kreeg maandag voor de derde keer te horen dat de rechter het bedrijf geen periode gunt waarin een deskundige kijkt of een akkoord met schuldeisers mogelijk is. Naar verwachting spreekt de rechtbank Amsterdam dinsdagochtend nog het faillissement uit over het bedrijf, waartegen ruim dertig faillissementsaanvragen liepen.
Vakbond CNV heeft de mededeling over de lonen ook gezien. "Dit is precies waar we ons zorgen over maakten, dat getouwtrek is killing", zegt vakbondsbestuurder Erik Maas. Hij spreekt ook zijn bewondering uit voor de inzet van het personeel, dat ondanks de grote financiële problemen door bleef werken voor Big Bazar.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
17 minuten geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
21 minuten geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
11 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
12 uur geleden