Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: verantwoordelijkheid voor 'chaos van 6 januari' bij Trump

Biden: verantwoordelijkheid voor 'chaos van 6 januari' bij Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - President Joe Biden legt donderdag in zijn speech alle verantwoordelijkheid "voor de chaos van 6 januari" uitsluitend bij zijn voorganger Donald Trump. Het is dan een jaar geleden dat een boze menigte het Capitool bestormde, in een poging de verkiezingswinst van Biden ongedaan te maken. Een paar kilometer verderop in Washington had toenmalig president Trump net opnieuw beklemtoond dat "de verkiezingen waren gestolen".

Biden zegt in zijn toespraak de bestorming van 6 januari 2021 te zien "als een tragische climax wat de vier jaren van Trumps presidentschap het land hebben aangedaan". Trump betwist nog steeds de uitslag. Volgens een woordvoerder van Biden zal hij "met kracht de leugen die de voormalige president verspreidt om het volk te misleiden weerspreken". Biden kreeg destijds in de omstreden verkiezingen meer dan 81 miljoen stemmen, bijna 20 miljoen meer dan Trump vier jaar eerder en circa 15 miljoen meer dan zijn partijgenoot Barack Obama nog vier jaar eerder.

Trump bestrijdt dat hij verantwoordelijk is voor de bestorming van het parlementsgebouw in Washington. Hij stelt dat het onderzoek naar de gebeurtenissen door het overwegend Democratische Huis van Afgevaardigden niet uit is op waarheidsvinding, maar enkel op beschadiging van zijn status als ex-president en voorman van de Republikeinen. Een meerderheid van de Republikeinen denkt nog steeds dat er verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden.

Meer uit Buitenland

Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

4 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

4 uur geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

4 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

4 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

4 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

5 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

6 uur geleden