Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden hamert in Noord-Ierland op belang Goedevrijdagakkoord

Biden hamert in Noord-Ierland op belang Goedevrijdagakkoord

BELFAST (ANP) - Het historische akkoord dat 25 jaar geleden een einde maakte aan het geweld in Noord-Ierland heeft het Britse landsdeel veel "vredesdividend" opgeleverd. De Amerikaanse president Joe Biden, die zelf Ierse wortels heeft, zei dat in een toespraak in een universiteit in Belfast.

Er waren destijds geen garanties dat het Goedevrijdagakkoord "de vooruitgang zou brengen die we nu zien", aldus Biden. Hij benadrukte dat de inzet van alle Noord-Ieren nodig is om het akkoord te laten werken.

Leiders van overwegend katholieke republikeinen en protestantse unionisten in Noord-Ierland tekenden de vredesovereenkomst op Goede Vrijdag 1998, waarmee een einde kwam aan tientallen jaren geweld waarbij ongeveer 3600 mensen omkwamen. Noord-Ierland zal niet teruggaan naar dat hoofdstuk, verzekerde Biden.

Brexitcompromis

De les van het akkoord is volgens hem dat medeleven en wederopbouw de toekomst van Noord-Ierland zullen blijven vormgeven. "Het betekent ook veel voor mij persoonlijk. De vijanden van vrede zullen niet zegevieren. Laten we 25 jaar vrede vieren." Het bewaren van de vrede in Noord-Ierland is in de Verenigde Staten een prioriteit voor zowel de Democraten als de Republikeinen en dat is tegenwoordig ongebruikelijk, aldus Biden. "Dit is iets wat Washington en Amerika samenbrengt."

De Amerikaanse president complimenteerde de Britse premier Rishi Sunak en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen met het Brexitcompromis dat ze onlangs sloten om de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk te vereenvoudigen. Hij denkt dat Amerikaanse bedrijven fors gaan investeren in Noord-Ierland.

Nog niet tevreden

De Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) is evenwel nog niet tevreden met het aangepaste Brexit-akkoord, en heeft zich nog niet bereid getoond een regering te vormen met republikeinse partijen. Biden spoorde politieke leiders in Noord-Ierland aan compromissen te sluiten en sprak de hoop uit dat er snel weer een regering komt. "Een regering die samen manieren probeert te vinden om moeilijke problemen op te lossen, zal deze regio nog meer kansen bieden."

In Noord-Ierland is vastgelegd dat de twee grootste partijen samenwerken in de regering. De leider van de DUP, Jeffrey Donaldson, zei dat Bidens bezoek niets zal veranderen aan de al meer dan een jaar durende weigering van zijn partij deel te nemen aan een regering. "Wij zijn van mening dat de (Britse) regering verder moet gaan wat betreft het beschermen van de plaats van Noord-Ierland binnen het Verenigd Koninkrijk en ons vermogen om handel te drijven binnen de interne markt van het Verenigd Koninkrijk."

Meer uit Buitenland

Overleg over tweestatenoplossing Israël Palestina nu eind juli

NEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.

1 uur geleden
Toeschouwer gedood bij stierenrennen in Zuid-Frankrijk

GÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.

2 uur geleden
Sloveense regering wil NAVO-referenda terugdraaien

LJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.

2 uur geleden
Leger Israël zegt lessen te hebben geleerd van hulpincidenten

JERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.

4 uur geleden
Libanon sluit normale relatie uit met Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.

5 uur geleden
UNRWA-baas pleit voor actie: Gaza is kerkhof geworden

AMMAN (ANP) - De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stelt dat het hoog tijd is om in actie te komen voor de inwoners van Gaza. "Onder ons toezicht is Gaza het kerkhof van kinderen en uitgehongerde mensen geworden", verklaart hij op X.

5 uur geleden
Rel bij Srebrenica-herdenking in Duits parlement

BERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.

6 uur geleden