
Biden hamert in Noord-Ierland op belang Goedevrijdagakkoord
BELFAST (ANP) - Het historische akkoord dat 25 jaar geleden een einde maakte aan het geweld in Noord-Ierland heeft het Britse landsdeel veel "vredesdividend" opgeleverd. De Amerikaanse president Joe Biden, die zelf Ierse wortels heeft, zei dat in een toespraak in een universiteit in Belfast.
Er waren destijds geen garanties dat het Goedevrijdagakkoord "de vooruitgang zou brengen die we nu zien", aldus Biden. Hij benadrukte dat de inzet van alle Noord-Ieren nodig is om het akkoord te laten werken.
Leiders van overwegend katholieke republikeinen en protestantse unionisten in Noord-Ierland tekenden de vredesovereenkomst op Goede Vrijdag 1998, waarmee een einde kwam aan tientallen jaren geweld waarbij ongeveer 3600 mensen omkwamen. Noord-Ierland zal niet teruggaan naar dat hoofdstuk, verzekerde Biden.
Brexitcompromis
De les van het akkoord is volgens hem dat medeleven en wederopbouw de toekomst van Noord-Ierland zullen blijven vormgeven. "Het betekent ook veel voor mij persoonlijk. De vijanden van vrede zullen niet zegevieren. Laten we 25 jaar vrede vieren." Het bewaren van de vrede in Noord-Ierland is in de Verenigde Staten een prioriteit voor zowel de Democraten als de Republikeinen en dat is tegenwoordig ongebruikelijk, aldus Biden. "Dit is iets wat Washington en Amerika samenbrengt."
De Amerikaanse president complimenteerde de Britse premier Rishi Sunak en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen met het Brexitcompromis dat ze onlangs sloten om de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk te vereenvoudigen. Hij denkt dat Amerikaanse bedrijven fors gaan investeren in Noord-Ierland.
Nog niet tevreden
De Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) is evenwel nog niet tevreden met het aangepaste Brexit-akkoord, en heeft zich nog niet bereid getoond een regering te vormen met republikeinse partijen. Biden spoorde politieke leiders in Noord-Ierland aan compromissen te sluiten en sprak de hoop uit dat er snel weer een regering komt. "Een regering die samen manieren probeert te vinden om moeilijke problemen op te lossen, zal deze regio nog meer kansen bieden."
In Noord-Ierland is vastgelegd dat de twee grootste partijen samenwerken in de regering. De leider van de DUP, Jeffrey Donaldson, zei dat Bidens bezoek niets zal veranderen aan de al meer dan een jaar durende weigering van zijn partij deel te nemen aan een regering. "Wij zijn van mening dat de (Britse) regering verder moet gaan wat betreft het beschermen van de plaats van Noord-Ierland binnen het Verenigd Koninkrijk en ons vermogen om handel te drijven binnen de interne markt van het Verenigd Koninkrijk."
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander reist na zijn vrijlating mogelijk naar Qatar voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat berichten meerdere Israëlische media. Voorwaarde is wel dat de gezondheidstoestand van Alexander dat toelaat.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties zoals UNICEF, Artsen zonder Grenzen (AzG), CARE en Oxfam herhalen hun oproep aan Israël om zijn blokkade van de Gazastrook op te heffen. Dat doen ze nu de internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt dat hongersnood dreigt door de aanhoudende voedseltekorten.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Kremlin heeft boos gereageerd op Europese druk om voor middernacht op maandag in te stemmen met een bestand. "Rusland accepteert geen ultimatums, dat is ongepast. Je kunt niet op zo'n manier tegen Rusland praten", zei woordvoerder Dmitri Peskov.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP/RTR) - Israël heeft rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om de arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Defensie Yoav Gallant in te trekken. Die bevelen werden in november uitgevaardigd in een onderzoek naar de oorlog in de Gazastrook.
3 uur geledenBONN (ANP) - De internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt voor een "kritiek risico" op hongersnood in de Gazastrook. Voedsel en andere humanitaire hulp komen al twee maanden het gebied niet meer binnen, waardoor de voorraden de komende weken op dreigen te raken.
4 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de nieuwe paus uitgenodigd voor een bezoek aan Oekraïne. Dat deed hij in hun eerste gesprek, dat over de oorlog in Oekraïne ging.
5 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense autoriteiten zeggen dat de Russische aanvallen op het land doorgaan na een oproep tot een staakt-het-vuren. Oekraïne en bondgenoten hadden een bestand van minstens dertig dagen vanaf maandag voorgesteld, maar Rusland stemde niet in.
6 uur geleden