Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden en Trump hebben eerste debat voor presidentsverkiezingen

Biden en Trump hebben eerste debat voor presidentsverkiezingen

ATLANTA (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Republikeinse uitdager Donald Trump hebben hun eerste debat in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. Dat wordt gehouden in Atlanta en begint om 21.00 uur plaatselijke tijd, 03.00 uur Nederlandse tijd. Dergelijke debatten trekken al decennia steevast tientallen miljoenen kijkers.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een zittende president in zo'n televisiedebat tegenover een voorganger staat. Voor beide mannen staat veel op het spel. Het debat van anderhalf uur wordt naar verwachting weer massaal bekeken en een blunder kan ze tijdens de campagne nog lang blijven achtervolgen. Biden heeft daarom dagenlang geoefend in zijn buitenverblijf Camp David.

De 81-jarige Biden en de 78-jarige Trump, de twee oudste presidentskandidaten in de Amerikaanse geschiedenis, deden eerder niet mee aan de debatten tijdens de voorverkiezingen van hun partijen. Ze golden toen toch al als de gedoodverfde winnaars. De presidentsverkiezingen kunnen een stuk spannender worden: de twee aartsrivalen zijn in landelijke peilingen verwikkeld in een nek-aan-nekrace.

Met de planning van hun eerste gezamenlijke debat voor 2024 werd meteen geschiedenis geschreven. Het is volgens Amerikaanse media de eerste keer dat een televisiedebat met presidentskandidaten zo vroeg in het jaar wordt gehouden. Die debatten vinden doorgaans plaats in september en oktober en worden traditioneel georganiseerd door de neutrale Commission on Presidential Debates.

Die commissie staat dit keer buitenspel. Biden en Trump hebben afgesproken twee debatten te houden bij nieuwszenders. Dit keer organiseert CNN het debat en in september doet ABC dat. Bij het eerste debat is geen publiek aanwezig. Ook worden de microfoons van de kandidaten uitgezet als ze niet aan het woord zijn. De twee politici maken geen geheim van hun afkeer voor elkaar en bij hun verkiezingsdebatten in 2020 ging het er onrustig aan toe.

Meer uit Buitenland

Verkrachtingszaak Gisèle Pelicot nadert einde

AVIGNON (ANP/AFP) - De spraakmakende Franse verkrachtingszaak rond Gisèle Pelicot nadert zijn einde. De slotpleidooien zijn vrijdag afgerond en de 51 verdachten krijgen maandag de laatste kans om te spreken. De uitspraak wordt op 19 of 20 december verwacht.

22 minuten geleden
België trekt rijbewijs sneller in bij gsm-gebruik achter stuur

BRUSSEL (ANP) - Bestuurders die in België worden betrapt op het gebruik van een mobiele telefoon lopen vanaf vrijdag het risico dat hun rijbewijs meteen wordt ingetrokken, voor vijftien dagen. Die straf gaat ook gelden bij het gebruik van smartwatches en tablets achter het stuur. Dat heeft het parket Oost-Vlaanderen bekendgemaakt.

47 minuten geleden
Topmilitair Zuid-Korea opgepakt in onderzoek naar noodtoestand

SEOUL (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse topmilitair Lee Jin-woo is aangehouden in het onderzoek naar de militaire noodtoestand in het land, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Hij wordt ervan beschuldigd tijdens de noodtoestand opdracht te hebben gegeven voor de inzet van het leger bij het parlement.

1 uur geleden
VS wil heropleving IS voorkomen na val regime Syrië

BAGDAD (ANP/AFP) - De Verenigde Staten willen een heropleving van de terreurbeweging Islamitische Staat voorkomen na de val van het regime in Syrië, waar IS nog beperkt aanwezig is. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat in het Syrische buurland Irak, waar IS ook gebieden controleerde.

1 uur geleden
Oostenrijk biedt Syrische vluchtelingen 1000 euro voor terugkeer

WENEN (ANP/RTR) - Oostenrijk gaat Syrische vluchtelingen een "terugkeerbonus" van 1000 euro aanbieden om weer terug te gaan naar Syrië. De conservatieve regering hoopt Syriërs zo te stimuleren om vrijwillig te vertrekken, nu het regime van Bashar al-Assad omver is geworpen. "Het land heeft zijn burgers nu nodig om te herbouwen", schreef kanselier Karl Nehammer op X.

1 uur geleden
Nieuwe Franse premier Bayrou roept op tot eenheid

PARIJS/BRUSSEL (ANP/AFP) - De nieuwe Franse premier François Bayrou heeft kort na zijn aanstelling vrijdagmiddag gezegd dat zijn taak erg moeilijk is en er "een weg moet worden gevonden om mensen te verenigen in plaats van ze te verdelen". Hij ziet een lange weg voor zich als zesde premier onder president Emmanuel Macron, die in 2017 aan de macht kwam.

2 uur geleden
Justitieministers EU voor strenger straffen kindermisbruik

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Justitie willen alle vormen van seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen strafbaar stellen. Ze willen ook hogere straffen voor kindermisbruik. De ministers hebben hierover vrijdag in Brussel een akkoord bereikt, waarmee ze de onderhandelingen met het Europees Parlement ingaan. Ierland, Spanje, Zweden en Slovenië zijn het niet eens met de tekst van de ministers. Die vinden ze te mager.

3 uur geleden