Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Biden biedt aan verhoging winstbelasting bedrijven te schrappen'

'Biden biedt aan verhoging winstbelasting bedrijven te schrappen'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens onderhandelingen met de Republikeinen aangeboden om zijn voorgestelde verhoging van de vennootschapsbelasting te schrappen. In ruil daarvoor moeten ze akkoord gaan met ten minste 1 biljoen dollar aan nieuwe uitgaven aan infrastructuur. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

Het zou een grote concessie zijn van de Democratische president in een poging om een deal te sluiten. Biden wilde de winstbelasting voor bedrijven eerder opschroeven naar een maximum van 28 procent. Nu zou hij bereid zijn in plaats daarvan een minimumbelasting in te stellen van 15 procent voor Amerikaanse bedrijven.

Vorige week presenteerde Biden een begrotingsvoorstel dat voorziet in 6 biljoen dollar aan overheidsuitgaven. In het 1700 pagina's tellende plan wordt onder meer geschetst hoe Biden geld wil pompen in het oplappen van Amerikaanse infrastructuur. Er wordt volgens Amerikaanse media geïnvesteerd in bijvoorbeeld wegen, waterleidingen, snel internet en laadstations voor elektrische voertuigen. Ook het uitbreiden van de sociale zekerheid en het terugdringen van ongelijkheid zijn speerpunten voor de 78-jarige politicus.

Biden moet zijn economische plannen nog door het Congres zien te loodsen. Daar controleert zijn Democratische Partij zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, al heeft hij in dat Hogerhuis de kleinst mogelijke meerderheid. Dat betekent dat hij zich geen dissidenten kan permitteren en dat de Republikeinen allerlei obstakels kunnen opwerpen.

Meer uit Financieel

Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun uit Noodfonds Energie

ROTTERDAM (ANP) - Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun voor het betalen van hun energierekening, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dit meldt het Tijdelijk Noodfonds Energie, na het beoordelen van bijna alle subsidieaanvragen.

1 uur geleden
Ford onderuit op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Ford is donderdag hard onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De winst viel echter veel lager uit dan voorzien door hogere garantiekosten voor problemen met oudere modellen. Volgens financieel topman John Lawler hoopt Ford met de recente kwaliteitsverbeteringen de garantiekosten in de toekomst te verlagen. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

1 uur geleden
Deutsche Bahn schrapt komende jaren zo'n 30.000 banen

BERLIJN (ANP/DPA) - Deutsche Bahn (DB) schrapt komende vijf jaar zo'n 30.000 banen, oftewel ruim een tiende van het totale personeelsbestand. Dat heeft financieel directeur Levin Holle gezegd nadat de Duitse spoorvervoerder een miljardenverlies over de eerste helft van dit jaar wereldkundig had gemaakt. Vooral bij de administratieve functies moeten er veel mensen uit.

1 uur geleden
Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

2 uur geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

3 uur geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

4 uur geleden