
Biden bepleit in speech hervorming kiesrecht en Senaatsprocedures
ATLANTA (ANP) - President Joe Biden heeft dinsdag in een toespraak in de staat Georgia opgeroepen tot steun voor wetgeving die de rechten van kiezers moet verbeteren. In verband hiermee riep hij op procedures te veranderen in de Senaat, de Eerste Kamer van het Amerikaanse parlement (Congres). Daar stuit zijn Democratische Partij op felle tegenstand van de Republikeinen van voormalig president Donald Trump.
"Ik zal niet toegeven, ik zal niet aarzelen", zei Biden onder meer in Atlanta, de geboorteplaats van Martin Luther King. "Ik zal uw stemrecht en onze democratie verdedigen tegen vijanden van binnen- en buitenaf."
De door Biden bepleite hervormingen zouden "het onderdrukken" van stemgerechtigden moeten voorkomen. Biden verwijt sommige Amerikaanse staten dat die voor bepaalde bevolkingsgroepen het stemmen moeilijker willen maken. De hervormingen, verpakt in verschillende wetsvoorstellen, moeten ook verhinderen dat uitslagen zo fel worden betwist als bij de verkiezing van Biden tot president in 2020.
Onder de bestaande regels is het moeilijk voor de Democraten wetten door de Senaat goedgekeurd te krijgen. Wanneer dat anders wordt geregeld, verwacht Biden de herziening van het kiesstelsel wel door de Senaat te kunnen loodsen. In het Huis van Afgevaardigden, de Tweede Kamer van het Congres, hebben de Democraten een duidelijke meerderheid, in de Senaat hebben ze 48 van de 100 zetels. Ze kunnen in principe rekenen op steun van de twee onafhankelijke senatoren, onder wie de democratische socialist Bernie Sanders.
Pijnpunt is de 'filibuster', de traditie in de Senaat dat elke senator bezwaar kan maken tegen de manier waarop een omstreden kwestie wordt afgehandeld. Een enkele senator kan zo debatten uitstellen en vertragen en zelfs de stemming over een wet blokkeren. Onder de huidige regels kan een filibuster alleen worden opgeheven als minstens 60 senatoren daarvoor stemmen. Die laatste regel willen de Democraten nu opheffen of in ieder geval opschorten.
De verandering die Biden voor ogen heeft zou het Congres de kans geven spoedig twee wetten goed te keuren die het stemrecht in het land beter zouden beschermen. Allereerst riep Biden op tot goedkeuring van de Freedom to Vote Act, die volgens Biden "onpartijdige kiesmannen (...) beschermt tegen intimidatie en inmenging". Ook de John Lewis Voting Rights Advancement Act moet goedgekeurd worden, aldus Biden. Ook die wet moet kiezers beter beschermen en nationale standaarden vastleggen om de onderdrukking van het stemrecht te bestrijden.
Tevens sprak Biden zich in zijn speech uit tegen 'gerrymandering', het gebruik dat de partij die aan de macht is in een staat de grenzen van de kiesdistricten mag hertekenen. Die hertekening gebeurt vaak op een manier waardoor de minderheid onmogelijk kan winnen in die districten.
De Democratische Senaatsleider Chuck Schumer liet dinsdag weten dat de Senaat woensdag al kan stemmen over de hervorming van de regel die Biden bepleitte. De verwachting is echter dat de Republikeinen de nodige procedurele barricades zullen oprichten om een verandering van de regels op zijn minst te vertragen. Zo zei de Republikeinse senator John Cornyn in reactie op Schumers plan: "Ze zullen niet slagen. Dit wordt weer een voorbeeld van president Biden en zijn partij die teveel beloven en niets waarmaken."
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.
1 uur geledenANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.
3 uur geledenBRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.
3 uur geledenKYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.
4 uur geledenMINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.
5 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.
6 uur geleden