
Biden bepleit in speech hervorming kiesrecht en Senaatsprocedures
ATLANTA (ANP) - President Joe Biden heeft dinsdag in een toespraak in de staat Georgia opgeroepen tot steun voor wetgeving die de rechten van kiezers moet verbeteren. In verband hiermee riep hij op procedures te veranderen in de Senaat, de Eerste Kamer van het Amerikaanse parlement (Congres). Daar stuit zijn Democratische Partij op felle tegenstand van de Republikeinen van voormalig president Donald Trump.
"Ik zal niet toegeven, ik zal niet aarzelen", zei Biden onder meer in Atlanta, de geboorteplaats van Martin Luther King. "Ik zal uw stemrecht en onze democratie verdedigen tegen vijanden van binnen- en buitenaf."
De door Biden bepleite hervormingen zouden "het onderdrukken" van stemgerechtigden moeten voorkomen. Biden verwijt sommige Amerikaanse staten dat die voor bepaalde bevolkingsgroepen het stemmen moeilijker willen maken. De hervormingen, verpakt in verschillende wetsvoorstellen, moeten ook verhinderen dat uitslagen zo fel worden betwist als bij de verkiezing van Biden tot president in 2020.
Onder de bestaande regels is het moeilijk voor de Democraten wetten door de Senaat goedgekeurd te krijgen. Wanneer dat anders wordt geregeld, verwacht Biden de herziening van het kiesstelsel wel door de Senaat te kunnen loodsen. In het Huis van Afgevaardigden, de Tweede Kamer van het Congres, hebben de Democraten een duidelijke meerderheid, in de Senaat hebben ze 48 van de 100 zetels. Ze kunnen in principe rekenen op steun van de twee onafhankelijke senatoren, onder wie de democratische socialist Bernie Sanders.
Pijnpunt is de 'filibuster', de traditie in de Senaat dat elke senator bezwaar kan maken tegen de manier waarop een omstreden kwestie wordt afgehandeld. Een enkele senator kan zo debatten uitstellen en vertragen en zelfs de stemming over een wet blokkeren. Onder de huidige regels kan een filibuster alleen worden opgeheven als minstens 60 senatoren daarvoor stemmen. Die laatste regel willen de Democraten nu opheffen of in ieder geval opschorten.
De verandering die Biden voor ogen heeft zou het Congres de kans geven spoedig twee wetten goed te keuren die het stemrecht in het land beter zouden beschermen. Allereerst riep Biden op tot goedkeuring van de Freedom to Vote Act, die volgens Biden "onpartijdige kiesmannen (...) beschermt tegen intimidatie en inmenging". Ook de John Lewis Voting Rights Advancement Act moet goedgekeurd worden, aldus Biden. Ook die wet moet kiezers beter beschermen en nationale standaarden vastleggen om de onderdrukking van het stemrecht te bestrijden.
Tevens sprak Biden zich in zijn speech uit tegen 'gerrymandering', het gebruik dat de partij die aan de macht is in een staat de grenzen van de kiesdistricten mag hertekenen. Die hertekening gebeurt vaak op een manier waardoor de minderheid onmogelijk kan winnen in die districten.
De Democratische Senaatsleider Chuck Schumer liet dinsdag weten dat de Senaat woensdag al kan stemmen over de hervorming van de regel die Biden bepleitte. De verwachting is echter dat de Republikeinen de nodige procedurele barricades zullen oprichten om een verandering van de regels op zijn minst te vertragen. Zo zei de Republikeinse senator John Cornyn in reactie op Schumers plan: "Ze zullen niet slagen. Dit wordt weer een voorbeeld van president Biden en zijn partij die teveel beloven en niets waarmaken."
Meer uit Buitenland
ISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan ontkent het zaterdag met India overeengekomen staakt-het-vuren in Kasjmir te hebben geschonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat Pakistan zich "blijft inzetten voor een strikte naleving van het bestand". India beschuldigde Pakistan ervan het bestand binnen een paar uur te hebben geschonden en zei terug te slaan.
3 uur geledenLONDEN (ANP) - Bekende Britten als Dua Lipa, Elton John en Ian McKellen roepen premier Keir Starmer op nog eens te kijken naar de copyrightwetgeving in Groot-Brittannië. Zij willen dat ze door goede wetgeving beter beschermd worden tegen kunstmatige intelligentie (AI), schrijft de BBC.
4 uur geledenROME (ANP/RTR) - Paus Leo XIV heeft zaterdag een verrassingsbezoek gebracht aan de kerk Santa Maria Maggiore in Rome, waar zijn voorganger paus Franciscus is bijgezet. De nieuwsdienst van het Vaticaan heeft op X een foto gepubliceerd waarop de paus bidt bij de tombe van Franciscus.
5 uur geledenGENAZZANO (ANP/AFP) - De nieuwe paus Leo XIV heeft zich voor het eerst sinds zijn verkiezing laten zien buiten Rome. Hij bracht een verrassingsbezoek aan een augustijns heiligdom in Genazzano, op ruim 40 kilometer van Vaticaanstad.
7 uur geledenNEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Pakistan heeft het staakt-het-vuren met India al binnen een paar uur na het ingaan geschonden, meldt een Indiase regeringsbron. Getuigen zeggen dat er knallen te horen zijn in het Indiase gedeelte van de regio Kasjmir. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Vikram Misri heeft Pakistan opgeroepen de aanvallen te staken. Hij waarschuwt dat het Indiase leger hard zal terugslaan.
8 uur geledenKYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Franse president Emmanuel Macron meldt dat de Verenigde Staten een voorgesteld staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland zullen monitoren. Macron en een aantal andere Europese leiders belden zaterdag met de Amerikaanse president Donald Trump en volgens hen steunt hij het idee dat het dertigdaagse bestand maandag moet ingaan. Zo niet, zullen de Europeanen en de VS "enorme" sancties opleggen aan Rusland.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een onmiddellijk en volledig staakt-het-vuren tussen India en Pakistan aangekondigd. Volgens Trump hebben de Verenigde Staten de hele nacht bemiddeld bij gesprekken tussen de twee landen, die elkaar de afgelopen week hebben aangevallen met raketten en drones. India en Pakistan bevestigen dat er een bestand is.
11 uur geleden