Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden bepleit in speech hervorming kiesrecht en Senaatsprocedures

Biden bepleit in speech hervorming kiesrecht en Senaatsprocedures

ATLANTA (ANP) - President Joe Biden heeft dinsdag in een toespraak in de staat Georgia opgeroepen tot steun voor wetgeving die de rechten van kiezers moet verbeteren. In verband hiermee riep hij op procedures te veranderen in de Senaat, de Eerste Kamer van het Amerikaanse parlement (Congres). Daar stuit zijn Democratische Partij op felle tegenstand van de Republikeinen van voormalig president Donald Trump.

"Ik zal niet toegeven, ik zal niet aarzelen", zei Biden onder meer in Atlanta, de geboorteplaats van Martin Luther King. "Ik zal uw stemrecht en onze democratie verdedigen tegen vijanden van binnen- en buitenaf."

De door Biden bepleite hervormingen zouden "het onderdrukken" van stemgerechtigden moeten voorkomen. Biden verwijt sommige Amerikaanse staten dat die voor bepaalde bevolkingsgroepen het stemmen moeilijker willen maken. De hervormingen, verpakt in verschillende wetsvoorstellen, moeten ook verhinderen dat uitslagen zo fel worden betwist als bij de verkiezing van Biden tot president in 2020.

Onder de bestaande regels is het moeilijk voor de Democraten wetten door de Senaat goedgekeurd te krijgen. Wanneer dat anders wordt geregeld, verwacht Biden de herziening van het kiesstelsel wel door de Senaat te kunnen loodsen. In het Huis van Afgevaardigden, de Tweede Kamer van het Congres, hebben de Democraten een duidelijke meerderheid, in de Senaat hebben ze 48 van de 100 zetels. Ze kunnen in principe rekenen op steun van de twee onafhankelijke senatoren, onder wie de democratische socialist Bernie Sanders.

Pijnpunt is de 'filibuster', de traditie in de Senaat dat elke senator bezwaar kan maken tegen de manier waarop een omstreden kwestie wordt afgehandeld. Een enkele senator kan zo debatten uitstellen en vertragen en zelfs de stemming over een wet blokkeren. Onder de huidige regels kan een filibuster alleen worden opgeheven als minstens 60 senatoren daarvoor stemmen. Die laatste regel willen de Democraten nu opheffen of in ieder geval opschorten.

De verandering die Biden voor ogen heeft zou het Congres de kans geven spoedig twee wetten goed te keuren die het stemrecht in het land beter zouden beschermen. Allereerst riep Biden op tot goedkeuring van de Freedom to Vote Act, die volgens Biden "onpartijdige kiesmannen (...) beschermt tegen intimidatie en inmenging". Ook de John Lewis Voting Rights Advancement Act moet goedgekeurd worden, aldus Biden. Ook die wet moet kiezers beter beschermen en nationale standaarden vastleggen om de onderdrukking van het stemrecht te bestrijden.

Tevens sprak Biden zich in zijn speech uit tegen 'gerrymandering', het gebruik dat de partij die aan de macht is in een staat de grenzen van de kiesdistricten mag hertekenen. Die hertekening gebeurt vaak op een manier waardoor de minderheid onmogelijk kan winnen in die districten.

De Democratische Senaatsleider Chuck Schumer liet dinsdag weten dat de Senaat woensdag al kan stemmen over de hervorming van de regel die Biden bepleitte. De verwachting is echter dat de Republikeinen de nodige procedurele barricades zullen oprichten om een verandering van de regels op zijn minst te vertragen. Zo zei de Republikeinse senator John Cornyn in reactie op Schumers plan: "Ze zullen niet slagen. Dit wordt weer een voorbeeld van president Biden en zijn partij die teveel beloven en niets waarmaken."

Meer uit Buitenland

Australisch visum Kanye West ingetrokken om nummer 'Heil Hitler'

MELBOURNE (ANP) - Australië heeft een visum voor rapper Kanye 'Ye' West ingetrokken na de release van zijn nummer Heil Hitler. Volgens immigratieminister Tony Burke was het visum al toegekend, maar weer ingetrokken om uitspraken van de rapper, meldt nieuwswebsite ABC. "Hij heeft veel beledigende opmerkingen gemaakt waar mijn functionarissen opnieuw naar hebben gekeken na de uitgave van dat nummer", aldus Burke.

3 minuten geleden
Greenpeace: EU luistert niet goed naar eigen klimaatadviseurs

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft volgens Greenpeace onvoldoende geluisterd naar haar eigen klimaatadviseurs. De organisatie brengt in herinnering dat de Wetenschappelijke Klimaatadviesraad van de EU een maand geleden heeft aanbevolen te streven naar 90 tot 95 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2040. Die vermindering zou bovendien in de EU zelf moeten plaatsvinden en niet buiten de EU via koolstofhandel, vond de raad.

7 minuten geleden
Oekraïne zegt dat stopzetten Amerikaanse steun Rusland aanmoedigt

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft de plaatsvervangend ambassadeur John Ginkel ontboden om uitleg te geven over berichten dat de Verenigde Staten de leveringen van wapens aan Oekraïne hebben opgeschort. Volgens Kyiv wordt Rusland daardoor "aangemoedigd" om door te gaan met de oorlog, staat in een verklaring van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

9 minuten geleden
Hoekstra vindt het logisch nu nieuw EU-klimaatdoel op te stellen

BRUSSEL (ANP) - Volgens Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) is het "logisch" dat de EU nu een nieuw klimaatdoel voor 2040 vastlegt. De Europese Commissie heeft voorgesteld de uitstoot van broeikasgassen per 2040 met 90 procent terug te dringen.

20 minuten geleden
Brussel wil 90 procent minder uitstoot 2040, wel versoepelingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met 90 procent is teruggebracht vergeleken met 1990, zo stelt ze woensdag voor. Daarbij wil de Commissie het voor lidstaten wel makkelijker maken dit klimaatdoel te bereiken, zeiden Eurocommissarissen Teresa Ribera (Schone Transitie) en Wopke Hoekstra (Klimaat) op een persconferentie.

42 minuten geleden
Samenwerking tussen Iran en IAEA officieel beëindigd

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse president Masoud Pezeshkian heeft een einde gemaakt aan de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Het parlement en de belangrijke Raad van Hoeders stemden daar vorige week al mee in, maar nu zijn de banden officieel verbroken.

1 uur geleden
Israëlische buitenlandminister: bevrijd zo mogelijk de gijzelaars

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar zegt dat het land de kans moet grijpen om de gijzelaars van Hamas te bevrijden. Het bericht op X komt enkele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump stelde dat Israël akkoord is met een bestand van zestig dagen, al gaat Saar daar niet expliciet op in.

1 uur geleden