Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: banenrapport toont noodzaak voor economische plannen aan

Biden: banenrapport toont noodzaak voor economische plannen aan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het tegenvallende Amerikaanse banenrapport toont volgens president Joe Biden de noodzaak aan voor zijn steunplannen voor de economie. "Het is duidelijk dat we nog een lange weg af te leggen hebben. We krabbelen nog op uit een economisch dal dat ons 22 miljoen banen heeft gekost", aldus Biden.

Volgens de president wordt er nog altijd geld verdeeld uit het steunpakket van 1,9 biljoen dollar dat hij in maart ondertekende. "Dit banenrapport onderstreept voor mij hoe belangrijk de stappen zijn die we zetten."

In april kwamen er 266.000 banen bij, terwijl economen in doorsnee op 1 miljoen nieuwe banen hadden gerekend. Dat geeft Biden een extra argument voor zijn plannen voor uitgaven op de lange termijn aan vergroening, infrastructuur en sociale investeringen in zaken als kinderopvang en onderwijs. Daarvoor wil Biden bij elkaar nog eens 4 biljoen dollar uittrekken.

Extra betalingen voor werklozen

De Republikeinse partij en het bedrijfsleven hebben het banenrapport echter aangegrepen om te protesteren tegen de extra betalingen voor werklozen. Die krijgen vanwege het coronasteunpakket 300 dollar per week bovenop de normale werkloosheidsuitkering. Volgens de critici maken die betalingen, die doorlopen tot september, dat het interessanter is om niet te gaan werken.

Biden weerlegt die kritiek echter. Volgens hem is er geen meetbaar effect van de extra steunbetalingen op de groei van het aantal banen. "De gegevens tonen juist aan dat meer mensen op zoek zijn naar een baan en dat velen er geen kunnen vinden."

Meer uit Financieel

Tesla en GM stijgen op Wall Street na deal over laadpunten

NEW YORK (ANP) - Tesla en General Motors (GM) behoorden vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Eigenaren van een elektrische auto van GM kunnen daardoor vanaf volgend jaar in de Verenigde Staten terecht bij alle laadpunten van concurrent Tesla. Het aandeel GM won 4 procent.

11 minuten geleden
FNV dreigt met staking bij afhandelaar Swissport Cargo op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Vakbond FNV dreigt met stakingen bij vrachtafhandelbedrijf Swissport Cargo op Schiphol. De directie van het bedrijf krijgt van de bond nog tot woensdag halverwege de dag de tijd om in te gaan op eisen voor een nieuwe cao, anders zullen medewerkers hun werk neerleggen.

1 uur geleden
Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.

3 uur geleden
Chemiebedrijven IMCD en DSM zetten AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.

3 uur geleden
UBS bereikt akkoord over verliesgarantie overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.

4 uur geleden
NS moet werknemers definitief toeslag betalen over alle vakantie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.

4 uur geleden
Mogelijk doorbraak gesprekken tussen VDL en vakbonden rond Nedcar

HOLTUM (ANP) - Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

4 uur geleden