Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: Amerikaanse economie zit nog altijd in de problemen

Biden: Amerikaanse economie zit nog altijd in de problemen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie zit nog altijd in de problemen. Die woorden sprak de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis. De Democraat hekelde het gegeven dat de Republikeinen niet bereid zijn om de volledige omvang van zijn coronasteunpakket "dat nodig is om de crisis aan te pakken" te ondersteunen.

Volgens Biden bereiken een heleboel mensen een soort van breekpunt. Hij beloofde snel te zullen handelen, waarbij de president verwees naar het zwakker dan verwachte banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag bekendmaakte. Volgens Biden is het beter om nu voor snelheid te kiezen dan voor voortslepende onderhandelingen over regels.

Uit de banencijfers kwam naar voren dat de lonen in de particuliere sector nauwelijks zijn gestegen. In de horeca en vrijetijdssector verdwenen de afgelopen twee maanden bijna 600.000 banen. Het werkloosheidscijfer daalde wel, maar dat kwam vooral doordat sommige Amerikanen de zoektocht naar een baan opgaven.

10 miljoen banen verloren

In vergelijking met de piek van voor de pandemie zijn in de VS zo'n 10 miljoen banen verloren gegaan. Het rapport geeft het wetsvoorstel van Biden voor 1,9 biljoen dollar aan coronasteun kracht bij. De senaat stemde eerder op vrijdag in met de plannen, maar heeft wel een aantal wijzigingen in het plan aangebracht zoals extra steun voor ziekenhuizen op het platteland. Door de aanpassingen moet het Huis van Afgevaardigden, dat er al eerder mee instemde, er nog een keer over stemmen.

Biden ziet er niets in om het totale pakket te verkleinen. Volgens hem valt er een les te leren en dat is dat er niet genoeg kan worden gedaan. De commissies van het Huis en de Senaat hebben tot 16 februari de tijd om de stimuleringswetgeving op te stellen volgens de richtlijnen die eerder op vrijdag in de Senaat werden goedgekeurd.

Meer uit Financieel

EU komt met nieuwe sancties die Russisch lng moeten raken

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het eens over nieuwe strafmaatregelen die onder meer de lucratieve Russische handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet raken. Het is het veertiende sanctiepakket sinds de Russische inval in Oekraïne, ruim twee jaar geleden.

1 uur geleden
Zwitserland verlaagt rentetarief voor tweede keer op rij

ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief voor de tweede keer op rij verlaagd. Bij de vorige vergadering in maart werden de leenkosten in het land al voor de eerste keer sinds juni 2022 teruggeschroefd. De Swiss National Bank (SNB) was daarmee de eerste van de belangrijkste centrale banken ter wereld die de rente verlaagde.

1 uur geleden
Oproepen in Japan tot hogere prijzen voor toeristen om drukte

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - In Japan gaan er steeds meer stemmen op voor hogere prijzen van bijvoorbeeld tickets van bezienswaardigheden voor toeristen. Het Aziatische land ontvangt namelijk grote aantallen buitenlandse bezoekers wat heeft geleid tot klachten over drukte en ook ongepast gedrag. Door hogere prijzen zouden die bezoekersaantallen binnen de perken gehouden kunnen worden, terwijl de inkomsten uit toerisme op peil blijven.

1 uur geleden
ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ASMI en Van Lanschot Kempen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. ASMI profiteerde van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog. ASMI werd ruim 4 procent hoger gezet en stond daarmee bovenaan in de AEX-index.

2 uur geleden
LTO waarschuwt voor giftige plant jakobskruiskruid

DEN HAAG (ANP) - Boeren waarschuwen voor het giftige jakobskruiskruid dat zich snel in Nederland verspreidt. Deze gele bloemen kunnen dodelijk zijn voor dieren zoals paarden en koeien, meldt LTO Noord. De landbouworganisatie roept lokale overheden op om maatregelen te nemen. Ook Rijkswaterstaat, ProRail en de waterschappen zijn aangeschreven.

2 uur geleden
Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

ARNHEM (ANP) - De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.

2 uur geleden
Aandacht voor ASMI, Van Lanschot en Brits rentebesluit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASMI en Van Lanschot Kempen. ASMI zal mogelijk profiteren van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog.

3 uur geleden