Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bianca Tange vindt zichzelf een pietje-precies

Bianca Tange vindt zichzelf een pietje-precies

MIDDELBURG - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts wakker van? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Bianca Tange. 


Wie is Bianca?

“Ik ben een harde werker. Van jongs af aan werk ik al. Op mijn veertiende ongeveer begon ik als winkelmeisje bij een slagerij in de binnenstad van Middelburg, waar ik ben opgegroeid. Later werkte ik ook bij Jac Hermans (supermarkt, redactie) en ondertussen deed ik de mavo. Daarna volgde ik de opleiding SPW, Sociaal Pedagogisch Werk.”

Kom je uit een ondernemende familie?

“Nee, helemaal niet. Mijn vader werkte op het postkantoor en heeft daar verschillende functies gehad. Mijn moeder is altijd thuis geweest, voor mijn zus en mij. Zelf heb ik eerst ook voor een baas gewerkt. Nadat ik de opleiding SPW had afgerond, ging ik aan de slag in de kinderopvang. Ik groeide door van pedagogisch medewerker naar senior pedagogisch medewerker. In die functie coachte ik mensen op de werkvloer. Later werd ik manager. Daarvoor heb ik op mijn dertigste het HBO-diploma Social Work behaald. Uiteindelijk ben ik acht jaar manager in de kinderopvang geweest. Met de verantwoordelijkheid over zoveel mensen en locaties runde ik toen eigenlijk al een bedrijf.”

Wilde je daardoor voor jezelf beginnen?

“Toen nog niet zozeer. Maar er veranderde veel in de kinderopvang door de crisis (in 2008, redactie). We gingen van twaalf naar vier managers en in mijn functie kwam ik steeds verder van de werkvloer af te staan. Het werd meer aansturen op afstand en beleid schrijven, vanachter mijn bureau. Door alle veranderingen kreeg ik geen energie meer van mijn baan en besloot ik ontslag te nemen. Toen heb ik best een tijdje nagedacht over wat ik wilde en uitvaartbegeleider leek me een mooi vak. Daarom ben ik de opleiding tot uitvaartondernemer gaan volgen. De meeste mensen komen na de opleiding bij een groter bedrijf terecht, maar daar heb je dan ook meer die afstand en ik had juist bedacht dat ik uitvaartbegeleiding vanuit mijn hart wilde doen. Zo heb ik Eigen Stijl tweeënhalf jaar geleden bedacht.”

Welk type ondernemer ben jij?


“Een creatieve ondernemer. Ik ben altijd bezig met hoe ik mezelf kan laten zien. Er ligt nog steeds een taboe op de uitvaartbranche en ik merk dat mensen het fijn vinden dat ik dingen deel. Zo zien ze dat het ook anders kan dan standaard. Mensen mogen een uitvaart echt op hun eigen manier invullen.”

Wil je dat je bedrijf nog verder groeit?


“Dat zou ik wel willen. Toonaangevend zijn in Zeeland met enkele uitvaartbegeleiders, lijkt me heel mooi. Mijn droom is ook om een eigen uitvaartcentrum te hebben. Intiem en warm, waar nabestaanden op een persoonlijke manier afscheid kunnen nemen.”

Hoe beïnvloedt de coronacrisis jouw werk?


“Gelukkig valt de situatie in Zeeland mee. Het is wel anders werken en dat was wennen, bijvoorbeeld als je een eerste gesprek op afstand moet doen. Ook kun je mensen geen hand geven. Gelukkig mogen er nu honderd mensen bij een uitvaart zijn, al zijn er maar weinig locaties waar honderd aanwezigen anderhalve meter afstand kunnen houden. Ik denk wel dat uitvaarten steeds persoonlijker worden. Mede door de coronacrisis zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een intiem afscheid.”

Wat is het mooiste en moeilijkste aan je werk?

“Het mooiste vind ik dat ieder mens uniek is en de uitvaart op zijn of haar eigen manier kan vormgeven. Als nabestaanden na een uitvaart zeggen dat ik ze fijn heb begeleid, dan heb ik het goed gedaan. Daar doe ik het voor. Moeilijk vind ik dat ik soms ‘s nachts wakker word en denk aan wat ik allemaal nog moet regelen voor een uitvaart. Ik ben wel een pietje-precies.”

Met wie zou jij eens aan de keukentafel willen zitten?

“Manu Keirse. Dat is een Belgische psycholoog die veel onderzoek heeft gedaan naar rouwbegeleiding. Ik vind hem een inspirerende man.”[n]

Meer uit Middelburg

Scooterbestuurder gewond na valpartij Middelburg

MIDDELBURG – Bij een eenzijdig ongeval in Middelburg is maandagmiddag een scooterbestuurder gewond geraakt.

10 minuten geleden
Kees en zijn inzet voor Grijpskerke

GRIJPSKERKE - In het verleden werkte Kees 's nachts waardoor de dag uit vrije tijd bestond. Het helpen van anderen is hem niet onbekend, want zoals Kees over die tijd vertelt: “Ik deed toen nog best wel eens wat voor een ander." Inwoners uit Grijpskerke wisten Kees te vinden en dat is nu niet anders, want via vrijwilligerswerk is de inzet van Kees voor het dorp alleen maar vergroot.

6 uur geleden
Bestuurders bekeurd na ongeval Aagtekerke

AAGTEKERKE – Meerdere bestuurders hebben maandagmorgen een bekeuring gekregen bij een ongeval op de Prelaatweg bij Aagtekerke.

9 uur geleden
Lichtgewonde bij ongeval bij Aagtekerke

AAGTEKERKE - Bij een ongeval op de Prelaatweg bij Aagtekerke is maandagmorgen een persoon lichtgewond geraakt. De politie, brandweer en ambulancedienst werden vanmorgen omstreeks 08.15 uur opgeroepen nadat was gemeld dat tussen Aagtekerke en Westkapelle een personenauto op zijn kop terecht was gekomen. 

10 uur geleden
Domburgse ondernemers stemmen ruim voor oprichting BIZ

DOMBURG - De afgelopen twee weken konden de ondernemers uit Domburg hun stem uitbrengen met betrekking tot de Bedrijven Investering Zone (BIZ). Onder toezicht van de gemeente vond de stemming plaats om het formele draagvlak te peilen. Op vrijdag 1 december heeft wethouder de Visser bekend gemaakt dat een ruime meerderheid van de ondernemers vóór de oprichting van de BIZ Domburg heeft gestemd.

12 uur geleden
Long stories, short films terug op ruiten van de Lange Noordstraat

MIDDELBURG - Jarenlang toonde RuimteCAESUUR in de Lange Noordstraat in Middelburg, in de donkere maanden rondom de jaarwisseling, door videoprojecties het programma 'dichters op de ruit', gecureerd door de dichter F. van Dixhoorn. Vanaf december 2021 is de traditie weer opgepakt. Ook dit jaar is er weer een programma, met videos op ruiten in de Lange Noordstraat.

14 uur geleden
Zeeuws schrijversduo in de prijzen bij landelijke schrijfwedstrijd

RIJEN - Op zaterdag 3 december werd in Rijen de uitslag van de Waterloper bekendgemaakt. De Waterloper is een themaverhalenwedstrijd in de genres fantasy, horror en sciencefiction voor maximaal 10.000 woorden. Dit was de vijfde editie, met zeventig inzendingen: een record, nooit eerder deden er zoveel verhalen mee. Heleen van den Hooven uit Vlissingen werd tweede, met het verhaal 'Schaduwwerker'. Zij veroverde, samen met Marielja de Geus uit Middelburg, ook de derde podiumplaats, met wie ze het verhaal 'Tess' zeewier' schreef.

23 uur geleden