Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bezoekers zien én proeven Yerseke'

'Bezoekers zien én proeven Yerseke'

YERSEKE – Yerseke heeft het belangrijkste evenement van het jaar er weer op zitten. Afgelopen zaterdag trok de Mosseldag, ondanks de regenachtige weersvoorspellingen, weer duizenden belangstellenden naar het vissersdorp. Voorafgaand aan de Mosseldag vond vrijdagavond voor de tweede keer Yerseke by Night plaats.

Bezoekers van Yerseke by Night en de Mosseldag konden traditiegetrouw genieten van verse mosselen en andere zilte zaligheden. De demonstratie van schepen, de vlootschouw, is een vast onderdeel van de Mosseldag en trok ook dit jaar veel belangstelling.

Taptoe

Ook het meevaren op verschillenden soorten schepen, waaronder een viskotter en hoogaars en het struinen over de braderie zijn populair. Het geheel werd muzikaal omlijst door shantykoor 't Veerse Scheepstuig, steelband Apollo, en het Wit-Russische folklore-ensemble Zorachka. Dit jaar werd de Mosseldag afgesloten met een taptoe. “De taptoe was een behoorlijk succes”, laat Rinus van Stee weten. Hij is al meer dan veertig jaar betrokken bij de organisatie van de Mosseldag en bekleedt de afgelopen jaren de functie van veiligheidscoördinator voor Stichting Promotie Yerseke. “Er waren vier muziekkorpsen en iedereen heeft er, ondanks het slechte weer, van genoten.”

Impact

Met het onderdeel Yerseke by Night op vrijdagavond, dat vorig jaar voor het eerst plaatsvond, wil de organisatie vooral de lokale bezoeker bedienen. “De Mosseldag heeft best een behoorlijke impact op het dorp en zo kunnen de inwoners zelf ook genieten. Mensen kunnen bijvoorbeeld een tapascruise maken en in de vissershaven zijn tal van bezienswaardigheden en kraampjes in maritieme sfeer te vinden.”

Ook waren er verschillende proeverijen en demonstraties. Zo was er een kraampje met magnetronmosselen en werden in de mosselbox door het Nederlands Mosselbureau verschillende demo's over het maken van diverse mosselgerechten gegeven. Het Nationaal Park Oosterschelde stond er om informatie te geven over onder andere de mosselvangst. Op zaterdag vond ook de braderie plaats, de grootste van Zeeland.


Spil

Volgens Van Stee heeft het evenement niet geleden onder de weersomstandigheden, alhoewel er daardoor wel minder bezoekers waren dan voorgaande jaren. “Het kwam na de middag echt op gang, maar toen ging het weer regenen. Toch is de Mosseldag gemoedelijk verlopen en kijken we terug op een geslaagde editie.” Omdat Yerseke het centrum is van de import en export van een heleboel schaal- en schelpdieren wil de organisatie niet alleen de aandacht vestigen op de mossel, maar ook op andere zeevruchten. “Yerseke is veel meer dan alleen mosselen: bijna alles uit de zee wordt hier verhandeld. Yerseke is een heel belangrijke spil in de sector en één van de grootste distributeurs in zuidwest-Europa. Door de Seafood Experience kunnen bezoekers de wereld van de visserij ontdekken. Vissers tonen hun handelswaar, zoals levende kreeften, en vertellen met passie over hun werk. Mooi is dat dit jaar voor het eerst de scheepswerf open huis gehouden heeft, met een schip op de buitenwerf. We willen Yerseke in een breder perspectief trekken en mensen laten zien én proeven wat Yerseke allemaal te bieden heeft.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Vermoedelijke inbreker aangehouden in Kapelle

KAPELLE - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een vermoedelijke inbreker aangehouden aan de Postweg. De man zit vast en zal zondag worden verhoord. 

1 dag geleden
Grote controle op bedrijventerrein Olzendepolder Yerseke

YERSEKE - Ruim twintig bedrijven in de Olzendepolder bij Yerseke zijn donderdag doorgelicht tijdens een grote controle van verschillende instanties. Daarbij zijn overtredingen geconstateerd op het gebied van brandveiligheid en arbeidsomstandigheden. Ook is een ondernemer beboet voor het gebruik van rode diesel. 

3 dagen geleden
MEC de Bevelanden maakt mensen bewust van de natuur

KAPELLE - Het afgelopen weekend staken veel mensen vrijwillig hun handen uit de mouwen tijdens NLdoet en de gezamenlijke opruimactie van Schoon Zeeland: Schone Schelde. Onder meer op en om de dijk bij het praathuisje in Schore werd door een twintigtal vrijwilligers een ochtend lang zoveel mogelijk vuilnis opgeruimd. 

4 dagen geleden
Auto in sloot bij Schoorse Zeedijk, bestuurder aangehouden

SCHORE - De politie heeft een automobilist aangehouden nadat hij woensdagavond met zijn auto in de sloot was beland langs de Schoorse Zeedijk bij Schore. Hij raakte niet gewond.

4 dagen geleden
BBB grootste in Zeeland, dit stemmen Kapelle en Reimerswaal

KRUININGEN/KAPELLE - De BBB (Boer Burger Beweging) is in de voorlopige verkiezingsuitslag de grote winnaar in Zeeland. Ook in de meeste andere provincies lijkt de winst voor deze nieuwkomer. In Kapelle kreeg de BBB ook de meeste stemmen. In Reimerswaal stemden de meeste inwoners op de SGP.

4 dagen geleden
Vrouw naar ziekenhuis na verkeersongeval bij Krabbendijke

KRABBENDIJKE – Bij een verkeersongeval op de Oude Rijksweg (N289) bij Krabbendijke is woensdag een oudere vrouw gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

5 dagen geleden
Alle tien woningen seniorenhofje Abdijstraat Biezelinge verkocht

BIEZELINGE - Alle tien de woningen van het nieuwe seniorenhofje aan de Abdijstraat in Biezelinge zijn verkocht.

5 dagen geleden