Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bezoekers zien én proeven Yerseke'

'Bezoekers zien én proeven Yerseke'

YERSEKE – Yerseke heeft het belangrijkste evenement van het jaar er weer op zitten. Afgelopen zaterdag trok de Mosseldag, ondanks de regenachtige weersvoorspellingen, weer duizenden belangstellenden naar het vissersdorp. Voorafgaand aan de Mosseldag vond vrijdagavond voor de tweede keer Yerseke by Night plaats.

Bezoekers van Yerseke by Night en de Mosseldag konden traditiegetrouw genieten van verse mosselen en andere zilte zaligheden. De demonstratie van schepen, de vlootschouw, is een vast onderdeel van de Mosseldag en trok ook dit jaar veel belangstelling.

Taptoe

Ook het meevaren op verschillenden soorten schepen, waaronder een viskotter en hoogaars en het struinen over de braderie zijn populair. Het geheel werd muzikaal omlijst door shantykoor 't Veerse Scheepstuig, steelband Apollo, en het Wit-Russische folklore-ensemble Zorachka. Dit jaar werd de Mosseldag afgesloten met een taptoe. “De taptoe was een behoorlijk succes”, laat Rinus van Stee weten. Hij is al meer dan veertig jaar betrokken bij de organisatie van de Mosseldag en bekleedt de afgelopen jaren de functie van veiligheidscoördinator voor Stichting Promotie Yerseke. “Er waren vier muziekkorpsen en iedereen heeft er, ondanks het slechte weer, van genoten.”

Impact

Met het onderdeel Yerseke by Night op vrijdagavond, dat vorig jaar voor het eerst plaatsvond, wil de organisatie vooral de lokale bezoeker bedienen. “De Mosseldag heeft best een behoorlijke impact op het dorp en zo kunnen de inwoners zelf ook genieten. Mensen kunnen bijvoorbeeld een tapascruise maken en in de vissershaven zijn tal van bezienswaardigheden en kraampjes in maritieme sfeer te vinden.”

Ook waren er verschillende proeverijen en demonstraties. Zo was er een kraampje met magnetronmosselen en werden in de mosselbox door het Nederlands Mosselbureau verschillende demo's over het maken van diverse mosselgerechten gegeven. Het Nationaal Park Oosterschelde stond er om informatie te geven over onder andere de mosselvangst. Op zaterdag vond ook de braderie plaats, de grootste van Zeeland.


Spil

Volgens Van Stee heeft het evenement niet geleden onder de weersomstandigheden, alhoewel er daardoor wel minder bezoekers waren dan voorgaande jaren. “Het kwam na de middag echt op gang, maar toen ging het weer regenen. Toch is de Mosseldag gemoedelijk verlopen en kijken we terug op een geslaagde editie.” Omdat Yerseke het centrum is van de import en export van een heleboel schaal- en schelpdieren wil de organisatie niet alleen de aandacht vestigen op de mossel, maar ook op andere zeevruchten. “Yerseke is veel meer dan alleen mosselen: bijna alles uit de zee wordt hier verhandeld. Yerseke is een heel belangrijke spil in de sector en één van de grootste distributeurs in zuidwest-Europa. Door de Seafood Experience kunnen bezoekers de wereld van de visserij ontdekken. Vissers tonen hun handelswaar, zoals levende kreeften, en vertellen met passie over hun werk. Mooi is dat dit jaar voor het eerst de scheepswerf open huis gehouden heeft, met een schip op de buitenwerf. We willen Yerseke in een breder perspectief trekken en mensen laten zien én proeven wat Yerseke allemaal te bieden heeft.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

portobello1 9 maanden geleden
ja ik weet heb hij is 8 jaar betrokken bij het mosselfeest keer 5 dan kom je op 40 jaren
portobello1 9 maanden geleden
hoe komt hij er bij langer dan 40 jaren toen zat rinus nog bij meester heit in de 5 de klas en ik kan het weten heb zelf ook met het mossel scheppen geholpen reed hij nog op zijn fiets voor mozart uit

Meer uit Reimerswaal

Goed nieuws: sportscholen mogen de deuren weer openen

VLISSINGEN - Sportscholen en sauna's mogen vanaf 1 juli de deuren weer openen, mits de ontwikkelingen rondom het coronavirus dit toelaten. Dat heeft minister-president Mark Rutte woensdag aan het begin van de avond bekendgemaakt.

14 uur geleden
Goed nieuws: sportscholen mogen de deuren weer openen

MIDDELBURG - Sportscholen en sauna's mogen vanaf 1 juli de deuren weer openen, mits de ontwikkelingen rondom het coronavirus dit toelaten. Dat heeft minister-president Mark Rutte woensdag aan het begin van de avond bekendgemaakt.

14 uur geleden
Goed nieuws: sportscholen mogen de deuren weer openen

KRUININGEN - Sportscholen en sauna's mogen vanaf 1 juli de deuren weer openen, mits de ontwikkelingen rondom het coronavirus dit toelaten. Dat heeft minister-president Mark Rutte woensdag aan het begin van de avond bekendgemaakt.

14 uur geleden
Goed nieuws: sportscholen mogen de deuren weer openen

GOES - Sportscholen en sauna's mogen vanaf 1 juli de deuren weer openen, mits de ontwikkelingen rondom het coronavirus dit toelaten. Dat heeft minister-president Mark Rutte woensdag aan het begin van de avond bekendgemaakt.

14 uur geleden
Nog meer sappige namen voor Claverveld

VLISSINGEN - De nieuwe straten in de Vlissingse wijk Claverveld krijgen namen als Zonnekers, Zoete Brederode en Juttepeer.

16 uur geleden
Familie schenkt aquarel van stadshaven in 18e eeuw aan Goes

GOES - Foto’s, ansichtkaarten, tekeningen en documenten krijgt het gemeentearchief in Goes regelmatig aangeboden, maar een aquarel uit de 18e eeuw van de stadshaven in Goes? “Dat gebeurt heel zelden”, zegt archiefmedewerker Frank de Klerk met een replica van het schilderijtje in handen.

16 uur geleden
Middelburg doet niets meer aan onderhoud atletiekbaan

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg gaat niets meer doen aan het onderhoud van de oude atletiekbaan en sporthal aan de Nassaulaan.

22 uur geleden