Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bezoekers zien én proeven Yerseke'

'Bezoekers zien én proeven Yerseke'

YERSEKE – Yerseke heeft het belangrijkste evenement van het jaar er weer op zitten. Afgelopen zaterdag trok de Mosseldag, ondanks de regenachtige weersvoorspellingen, weer duizenden belangstellenden naar het vissersdorp. Voorafgaand aan de Mosseldag vond vrijdagavond voor de tweede keer Yerseke by Night plaats.

Bezoekers van Yerseke by Night en de Mosseldag konden traditiegetrouw genieten van verse mosselen en andere zilte zaligheden. De demonstratie van schepen, de vlootschouw, is een vast onderdeel van de Mosseldag en trok ook dit jaar veel belangstelling.

Taptoe

Ook het meevaren op verschillenden soorten schepen, waaronder een viskotter en hoogaars en het struinen over de braderie zijn populair. Het geheel werd muzikaal omlijst door shantykoor 't Veerse Scheepstuig, steelband Apollo, en het Wit-Russische folklore-ensemble Zorachka. Dit jaar werd de Mosseldag afgesloten met een taptoe. “De taptoe was een behoorlijk succes”, laat Rinus van Stee weten. Hij is al meer dan veertig jaar betrokken bij de organisatie van de Mosseldag en bekleedt de afgelopen jaren de functie van veiligheidscoördinator voor Stichting Promotie Yerseke. “Er waren vier muziekkorpsen en iedereen heeft er, ondanks het slechte weer, van genoten.”

Impact

Met het onderdeel Yerseke by Night op vrijdagavond, dat vorig jaar voor het eerst plaatsvond, wil de organisatie vooral de lokale bezoeker bedienen. “De Mosseldag heeft best een behoorlijke impact op het dorp en zo kunnen de inwoners zelf ook genieten. Mensen kunnen bijvoorbeeld een tapascruise maken en in de vissershaven zijn tal van bezienswaardigheden en kraampjes in maritieme sfeer te vinden.”

Ook waren er verschillende proeverijen en demonstraties. Zo was er een kraampje met magnetronmosselen en werden in de mosselbox door het Nederlands Mosselbureau verschillende demo's over het maken van diverse mosselgerechten gegeven. Het Nationaal Park Oosterschelde stond er om informatie te geven over onder andere de mosselvangst. Op zaterdag vond ook de braderie plaats, de grootste van Zeeland.


Spil

Volgens Van Stee heeft het evenement niet geleden onder de weersomstandigheden, alhoewel er daardoor wel minder bezoekers waren dan voorgaande jaren. “Het kwam na de middag echt op gang, maar toen ging het weer regenen. Toch is de Mosseldag gemoedelijk verlopen en kijken we terug op een geslaagde editie.” Omdat Yerseke het centrum is van de import en export van een heleboel schaal- en schelpdieren wil de organisatie niet alleen de aandacht vestigen op de mossel, maar ook op andere zeevruchten. “Yerseke is veel meer dan alleen mosselen: bijna alles uit de zee wordt hier verhandeld. Yerseke is een heel belangrijke spil in de sector en één van de grootste distributeurs in zuidwest-Europa. Door de Seafood Experience kunnen bezoekers de wereld van de visserij ontdekken. Vissers tonen hun handelswaar, zoals levende kreeften, en vertellen met passie over hun werk. Mooi is dat dit jaar voor het eerst de scheepswerf open huis gehouden heeft, met een schip op de buitenwerf. We willen Yerseke in een breder perspectief trekken en mensen laten zien én proeven wat Yerseke allemaal te bieden heeft.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Molentocht op Eerste Pinksterdag: 'Passie voor rijdend erfgoed leeft in Zeeland'

GOES - Al meer dan 34 jaar wordt op de derde zondag van mei de Molentocht gereden waarbij 300 oldtimers de mooiste routes van Zeeland verkennen. Dit jaar vindt het evenement plaats op eerste Pinksterdag. Gestart wordt vanaf Vliegveld Midden Zeeland en de finish is op de Grote Markt in Goes. Onderweg is er altijd een aantal tussenstops, dit jaar bij Rijtuig- en Meubelstoffeerderij C.J. Brouwer in 's-Heer Hendrikskinderen.

22 uur geleden
Kunstmarkt en Schildersdag in kerktuin Kapelle

KAPELLE - Kapelle Cultureel sluit vandaag traditiegetrouw het evenementenseizoen af met de jaarlijkse Kunstmarkt & Schildersdag.

1 dag geleden
Toujours Kapelle: Drukke en gezellige zaterdag voor de boeg

KAPELLE - Deze week is het Toujours Kapelle, met herdenkingen, maar ook feestelijke activiteiten. Deze meeste activiteiten vinden deze zaterdag plaats. 

1 dag geleden
Waterschap begint met jaarlijks onderhoud aan wegen door heel Zeeland

KRUININGEN/KAPELLE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met het jaarlijkse groot onderhoud aan waterschapswegen op diverse locaties in Zeeland. 'Sommige wegen worden slechts enkele uren afgesloten, bij andere wegen kan de afsluiting oplopen tot enkele dagen of weken', laat het waterschap weten. 

1 dag geleden
Drie dagen Kunst- en Natuurroute door Wemeldinge

WEMELDINGE - Kunst- en Natuurroute Wemeldinge viert het 25-jarig jubileum dit pinksterweekeinde. 

1 dag geleden
Waterschap: 'Dijkversterking komt op stoom'

KRUININGEN/KAPELLE - De jaarrekening over 2023 van waterschap Scheldestromen laat een positief slotsaldo zien van 1,78 miljoen euro. 

2 dagen geleden
Workshops op vernieuwd skatepark Wemeldinge zaterdag

WEMELDINGE - De gemeente Kapelle heeft nieuwe onderdelen geplaats op de skatebaan in Wemeldinge. Om dat te vieren zijn er zaterdag allerlei workshops.

2 dagen geleden