Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bewust worden van het onbewuste

Bewust worden van het onbewuste

MIDDELBURG – Een opstelling, zoals familieopstelling of symptoom- of ziekteopstelling, kan jou helpen inzicht te krijgen in waarom je dingen doet zoals je ze doet. Loop je steeds weer aan tegen een bepaald conflict, ben je al vaker ontslagen of voel je dat er iets niet klopt? Dan kan het helpen om met een opstelling de oorzaak van zo’n verstoring aan het licht te brengen. Er kan in jouw ‘systeem’ een reden gevonden worden waarom de dingen lopen zoals ze lopen. Wanneer je weet waar een probleem vandaan komt, is het gemakkelijker om iets aan het probleem te doen of te accepteren. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

De vraagsteller formuleert samen met de therapeut de kern van het vraagstuk. Daarna wordt bepaald welke ‘rollen’ van invloed zijn. Zo kan er bij een familieopstelling de ouders, broers of zussen, maar ook een grootouder worden opgesteld. Bij een werksituatie zullen dat een of meer collega’s en de werkgever zijn. Die mensen hoeven niet zelf aanwezig te zijn, het gaat om hun rol, niet om hun persoonlijke zijn. In de groep representanten wordt aangewezen wie welke rol vertegenwoordigt en die persoon wordt in het ‘veld’, de ruimte, gezet. Daarna komt de energiestroom op gang en worden de onderlinge verbanden in het systeem beschenen. Langzaam maar zeker, in het tempo van de vraagsteller, wordt het antwoord, of de antwoorden, op de vraag zichtbaar.

Veilige omgeving
Isabelle Van den Bergh – Bakker en Marisol Thies – Jasperse kennen elkaar via de jeugdhulpverlening. Ze hebben vaak samengewerkt en altijd een vriendschappelijke klik met elkaar gehad. Zodoende kwamen ze samen tot het besluit opstellingen te gaan verzorgen. Veel mensen vinden het spannend om een opstelling te doen. Daarom is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren. Dit doen Isabelle en Marisol door te kijken naar de sfeer van een locatie en door persoonlijke aandacht aan de deelnemers te geven. Isabelle en Marisol zijn trainers, therapeuten en systemisch begeleiders. Ze hebben veel ervaring op het gebied van groepswerk. Isabelle: “Ik vind het leuk om samen met anderen op zoek te gaan naar oplossingen. Opstellingen zijn vaak heel verrassend en duidelijk. Waar je in een gesprek met een therapeut nog iets kunt verbloemen, omdat het misschien te pijnlijk is om te benoemen, is er bij een opstelling voor alle facetten rondom een vraag ruimte en komt alles aan het licht.” Een opstelling duurt zo’n 2,5 uur en kan nog lang na die ene dag doorwerken. Inzicht in wat erboven gekomen is, komt op het moment dat het nodig is. Dat kan dezelfde dag zijn, maar ook weken of jaren later. “Door de opstelling kun je naar een diepere laag van het probleem komen,” vertelt Marisol. “Dat lijkt in het begin eng, maar als je die drempel over bent zul je ervaren wat voor cadeau het aan jezelf is om inzicht te hebben in de herkomst van patronen of problemen. Wij willen daar graag aan bijdragen.”  

De eerstvolgende dag waarop Marisol en Isabelle twee opstellingen verzorgen is zaterdag 10 september in de kas van Hof Poppendamme. Er volgen meer dagen die via het Instagramaccount @Marisolenisabelle worden aangekondigd. Aanmelden voor een opstelling kan door te mailen naar: [email protected].

Meer uit Middelburg

De ontdekking van een vergeten meesterwerk in Middelburg

MIDDELBURG - In het onlangs verschenen boek 'De ontdekking van Holland' brengt schrijver Jan Brokken een belangrijk, maar onbekend hoofdstuk van het Nederlandse culturele erfgoed tot leven. Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie, die meer dan 1800 kunstenaars naar Volendam trok en het symbool voor Nederland werd. 

1 uur geleden
Auto komt onderaan talud tot stilstand na eenzijdig ongeluk op de A58

MIDDELBURG - Een personenauto is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58 bij Middelburg. De auto kwam daarbij onderaan het talud tot stilstand. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

1 dag geleden
Persoon mishandeld tijdens Koningsdagfestiviteiten in Middelburg

MIDDELBURG - Een persoon is zaterdagavond gewond geraakt bij een geweldsincident tijdens Koningsdagfestiviteiten in de omgeving van de Markt in Middelburg. Een ambulance kwam ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer.

1 dag geleden
Twee voertuigen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing op de Lepelstraat

VROUWENPOLDER- Op de Lepelstraat heeft zaterdagmiddag een incident plaatsgevonden. Op de kruising met de Huismanweg kwamen twee voertuigen, door onbekende oorzaak, met elkaar in botsing. Eén persoon werd ter plaatse medisch onderzocht door het ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Nhung Pham

MIDDELBURG- Ze horen er steeds meer bij als het gaat om uiterlijke verzorging: nagels. In haar salon 'The Nail Boutique' in Middelburg zorgt nagelstyliste Nhung Pham voor mooie en verzorgde handen. Is dat nou leuk, de hele dag die nagels? ,,Jazeker, ik maak mensen blij."

1 dag geleden
Brand bij viswinkel op de Markt: Veel rook- en waterschade

MIDDELBURG- Bij een viswinkel op de Markt is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand woedde in de aanbouw achter de winkel. De brandweer heeft de brand geblust en het pand geventileerd. Door de brand liep het pand flink wat rook- en waterschade op. De politie zette een deel van de Markt af. 

2 dagen geleden
Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

2 dagen geleden