Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bewust worden van het onbewuste

Bewust worden van het onbewuste

MIDDELBURG – Een opstelling, zoals familieopstelling of symptoom- of ziekteopstelling, kan jou helpen inzicht te krijgen in waarom je dingen doet zoals je ze doet. Loop je steeds weer aan tegen een bepaald conflict, ben je al vaker ontslagen of voel je dat er iets niet klopt? Dan kan het helpen om met een opstelling de oorzaak van zo’n verstoring aan het licht te brengen. Er kan in jouw ‘systeem’ een reden gevonden worden waarom de dingen lopen zoals ze lopen. Wanneer je weet waar een probleem vandaan komt, is het gemakkelijker om iets aan het probleem te doen of te accepteren. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

De vraagsteller formuleert samen met de therapeut de kern van het vraagstuk. Daarna wordt bepaald welke ‘rollen’ van invloed zijn. Zo kan er bij een familieopstelling de ouders, broers of zussen, maar ook een grootouder worden opgesteld. Bij een werksituatie zullen dat een of meer collega’s en de werkgever zijn. Die mensen hoeven niet zelf aanwezig te zijn, het gaat om hun rol, niet om hun persoonlijke zijn. In de groep representanten wordt aangewezen wie welke rol vertegenwoordigt en die persoon wordt in het ‘veld’, de ruimte, gezet. Daarna komt de energiestroom op gang en worden de onderlinge verbanden in het systeem beschenen. Langzaam maar zeker, in het tempo van de vraagsteller, wordt het antwoord, of de antwoorden, op de vraag zichtbaar.

Veilige omgeving
Isabelle Van den Bergh – Bakker en Marisol Thies – Jasperse kennen elkaar via de jeugdhulpverlening. Ze hebben vaak samengewerkt en altijd een vriendschappelijke klik met elkaar gehad. Zodoende kwamen ze samen tot het besluit opstellingen te gaan verzorgen. Veel mensen vinden het spannend om een opstelling te doen. Daarom is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren. Dit doen Isabelle en Marisol door te kijken naar de sfeer van een locatie en door persoonlijke aandacht aan de deelnemers te geven. Isabelle en Marisol zijn trainers, therapeuten en systemisch begeleiders. Ze hebben veel ervaring op het gebied van groepswerk. Isabelle: “Ik vind het leuk om samen met anderen op zoek te gaan naar oplossingen. Opstellingen zijn vaak heel verrassend en duidelijk. Waar je in een gesprek met een therapeut nog iets kunt verbloemen, omdat het misschien te pijnlijk is om te benoemen, is er bij een opstelling voor alle facetten rondom een vraag ruimte en komt alles aan het licht.” Een opstelling duurt zo’n 2,5 uur en kan nog lang na die ene dag doorwerken. Inzicht in wat erboven gekomen is, komt op het moment dat het nodig is. Dat kan dezelfde dag zijn, maar ook weken of jaren later. “Door de opstelling kun je naar een diepere laag van het probleem komen,” vertelt Marisol. “Dat lijkt in het begin eng, maar als je die drempel over bent zul je ervaren wat voor cadeau het aan jezelf is om inzicht te hebben in de herkomst van patronen of problemen. Wij willen daar graag aan bijdragen.”  

De eerstvolgende dag waarop Marisol en Isabelle twee opstellingen verzorgen is zaterdag 10 september in de kas van Hof Poppendamme. Er volgen meer dagen die via het Instagramaccount @Marisolenisabelle worden aangekondigd. Aanmelden voor een opstelling kan door te mailen naar: [email protected].

Meer uit Middelburg

Verrassende experimenten van NEMO Science Museum te zien in Middelburg

MIDDELBURG - NEMO Science Museum bestaat 100 jaar. Een eeuw lang nieuwsgierigheid en dat wordt gevierd. Speciaal voor dit jubileum trekt het Amsterdamse wetenschapsmuseum het land in met de NEMO Science Tour. Op zaterdag 7 oktober komt NEMO naar Middelburg met het Science Spektakel.

13 uur geleden
De NK Surftour 2023 in Domburg

DOMBURG -  Op zaterdag 23 september ging de NK Surftour 2023 van start in Domburg. Tijdens dit officiële Nationaal Kampioenschap Golfsurfen wordt er in vier categorieën gestreden voor de officiële titel Nederlands Kampioen.

13 uur geleden
Verras een mantelzorger uit Veere of Middelburg, tijdens Dag van de Mantelzorg 2023

MIDDELBURG/DOMBURG - Op 10 november 2023 is het de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. In het hele land worden mantelzorgers in het zonnetje gezet als bedankje voor de zorg die zij verlenen aan een partner, kind, ouder(s), broer of zus of iemand anders uit hun netwerk. Manteling doet natuurlijk ook mee met een actie voor mantelzorgers uit de gemeenten Middelburg en Veere.

1 dag geleden
Zeeland heeft weer drie Groene Stranden

VROUWENPOLDER - Vandaag, op 25 september 2023, zijn de stranden bij Oranjezon, Neeltje Jans en de Verklikkerplaat bij Renesse opnieuw benoemd tot Groen Strand. De natuur krijgt op deze stranden meer ruimte dankzij de actieve inzet van betrokken strandvrijwilligers, gemeenten en ondernemers.

1 dag geleden
Eerste minifestival van Zeeuwse coverbands

MIDDELBURG - Muziekliefhebbers opgelet…! Onder de naam Band on the Run barst vrijdag 29 september in het Middelburgse Poppodium De Spot de eerste editie los van het minifestival De Zeeuwse Coverbands. Tijdens dit muziekfestijn treden drie Zeeuwse coverbands op: D-Four and More, Recovery en Blues Stuff.

1 dag geleden
Twee feestelijke Domburgse avonden in Het Schuttershof

DOMBURG - In 1223 verleenden de Hollandse Graaf Floris IV en de Burggraaf van Zeeland, Dirk van Voorne, stadsrechten aan Domburg. 800 jaar stadsrechten wordt het hele jaar gevierd in Domburg met door vrijwilligers verzorgde activiteiten, die de inwoners samenbrengen.

1 dag geleden
Peter Roeland maakt comeback in landelijke tafeltennis

ARNEMUIDEN - In de uitwedstrijd tegen Avanti hadden de tafeltennissers van Arnemuiden 1 zaterdag de winst voor het grijpen. De afsluitende dubbelwedstrijd ging echter met 11-8 in de vijfde game verloren. Zodoende werd het 7-6 voor het team uit Hazerswoude-dorp.

1 dag geleden