Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bewoners uiten visie over nieuwe wijk in Smerdiek

Bewoners uiten visie over nieuwe wijk in Smerdiek

Vooral duidelijkheid over de sloop en het woningaanbod is gewenst onder bewoners.

SINT-MAARTENSDIJK - Op de speciale bewonersavond Samen Aan Tafel konden bewoners hun ideeën en visie uiten over de nieuwe plannen voor Sint-Maartensdijk-West, een woonwijk die nieuwe huur- en koopwoningen krijgt. Ze mochten zelfs een nieuwe naam voor de wijk bedenken. In diverse thema's kon men zich mengen. Bij de tafel veiligheid en wonen was het opvallend druk.

De wijk Sint-Maartensdijk-West kent veel huurwoningen die aan het einde van hun levensduur zijn. "Er worden zo'n 160 woningen gesloopt en er komt een verdunning terug van 100 woningen. Hiervan zullen 40% huurwoningen terugkomen en 60% koop", laat Ria van Gils van Stadlander weten. "Je kunt wel stenen vernieuwen, maar mensen maken de wijk. Dit willen we versterken door jongeren aan te trekken. De bewoners mogen een nieuwe naam bedenken voor de wijk."

15 projecten

Burgemeester Van de Velde-De Wilde sprak de bewoners toe voordat ze van start konden gaan met Samen Aan Tafel dat begon met een maaltijd van soep en brood. Ze wist te melden dat Sint-Maartensdijk, in de volksmond Smerdiek, inmiddels 15 projecten kent op dorpsgebied. Sint-Maartensdijk-West is een project dat geleid wordt door gemeente Tholen, Stadlander en De Nijs-Soffers Bouwgroep. Dolorus Bijl kent een aantal van de projecten die lopende zijn in het dorp. "Je hebt Smerdiek op weg waar veel projecten onder vallen. Dat is voor het toerisme, maar ook voor de winkels die moeten blijven bestaan. En de twee basisscholen die overgaan tot een nieuwe brede school." Haar ouders zijn geïnteresseerd in een koopwoning in de nieuwe wijk. Zelf hoopt ze het beeldmerk voor de nieuwe naam te mogen ontwikkelen.

Stemmen

Dat beeldmerk wordt pas ontwikkeld als de nieuwe naam van de wijk is gekozen. Op de bewonersavond kwamen vier nieuwe namen naar voren. De eerste naam is Smerdiek-West gevolgd door Nieuw West. Op de derde plaats Schorre en de vierde naam is Bloemenwijk. De naam waarop het meest gestemd wordt, wordt gedoopt tot de nieuwe naam van Sint-Maartensdijk-West. Ria van Gils: "Het is een naam waar mensen zich in moeten herkennen. Tot 5 april kunnen mensen hun stem uitbrengen via de website en Facebookpagina van Stadlander en gemeente Tholen. Als mensen niet digitaal kunnen stemmen, zijn er ook stemformulieren te verkrijgen. De naam wordt in een beeldmerk geplaatst en voor de zomervakantie is er een feestelijke onthulling."

Duidelijkheid

Over de inhoud van de nieuwe wijk mochten bewoners zich ontfermen bij verschillende tafels met thema's. Die thema's betroffen zorg en duurzaamheid, veiligheid en wonen en samenleven en openbare ruimte/groen. Een redelijk grote groep mensen ging meteen naar veiligheid en wonen. Een eerste punt dat wordt gemeld gaat over de communicatie naar bewoners. "We willen meer duidelijkheid over de sloop", wordt geuit door een bewoner. "Ook over het woningaanbod willen we meer duidelijkheid." De parkeergelegenheid in de wijk blijkt tevens, zoals in vele plaatsen, een issue te zijn in Sint-Maartensdijk. Een andere bewoner uit de Jacoba van Beierenstraat vindt de berichtgeving verwarrend over renovatie en sloop. Haar situatie is te specifiek en door Anissa Azoul van Stadlander wordt ze geadviseerd voor een persoonlijk gesprek omdat een onderzoek nog loopt.

Ideeën

Steven Bouwens heeft als kunstenaar op een hele creatieve manier in beeld weergegeven waarover de bewoners zoal spraken. Op www.visueelvergaderen.nl onder download WEST is terug te vinden wat hij heeft getekend en welk verhaal bij de nieuwe wijk Sint-Maartensdijk-West hoort. In dit verhaal zijn de ideeën opgetekend van de bewoners met de nieuwe namen voor de wijk. Over een korte tijd zal bekend zijn welke naam is gekozen voor de nieuwe wijk Sint-Maartensdijk-West. [l]

Meer uit Tholen

Mogelijk nieuwe Avondvierdaagse in Flupland: 'De dames zijn erg enthousiast'

SINT-MAARTENSDIJK/SINT PHILIPSLAND - In Flupland wordt al sinds 2019 geen Avondvierdaagse meer gehouden. Een gemis voor het dorp, vindt Sportdorp Sint Philipsland. Daarom zijn een aantal vrijwilligers actief bezig om het wandelfeest weer terug te brengen.

11 uur geleden
Van der Jagt scoort 50e doelpunt en helpt SC Stavenisse aan eerste punten [SPEELRONDE 10]

THOLEN - Wat gebeurde er zaterdag 2 december allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 10.

13 uur geleden
Storing bij Rabobank: Klanten zien '0 euro' op hun rekeningen

Door een landelijke storing kunnen klanten van de Rabobank problemen ondervinden bij betalen via Ideal. Ook op de app van de Rabobank zijn de problemen zichtbaar. Vele gebruikers kunnen momenteel niet zien wat voor saldo er op de rekeningen staat. 

16 uur geleden
Zorgboerderij uit Oud-Vossemeer zamelt met escaperoom geld in voor ALS

OUD-VOSSEMEER - In Oud-Vossemeer hebben ze iets bijzonders bedacht om geld op te halen voor onderzoek naar ALS. Zorgboerderij Praktijk Intzadel opent op zaterdag een escaperoom, waar je als groep 15 minuten de tijd krijgt om te ontsnappen. Het geld dat wordt opgehaald met deze escaperoom gaat volledig naar 3FM Serious Request.

18 uur geleden
Ruim 650 vogels en veel bezoekers bij tentoonstelling Vogelvreugd [FOTOALBUM]

SINT-ANNALAND - Vogelvereniging Vogelvreugd heeft op 24 en 25 november haar bijzondere tentoonstelling gehouden in de Wellevaete te Sint-Annaland. Bijna vijftig vogelliefhebbers uit Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland hadden gezamenlijk 651 vogels ingeschreven.

21 uur geleden
Automobilist ziet fietser over het hoofd op oversteekplaats Grindweg

THOLEN - Een fietser is maandagmiddag aangereden door een auto op de Grindweg. Het ongeval gebeurde op de oversteekplaats ter hoogte van het Terreplein. De fietser wilde oversteken en werd over het hoofd gezien door de automobilist, die vervolgens de persoon aanreed.

1 dag geleden
Stavoord6 sluit culinaire avond af met gulle opbrengst van 7290 euro

SINT-ANNALAND - Afgelopen vrijdagavond 1 december schitterde restaurant Buutengaets in Sint-Annaland als het toneel van een onvergetelijke culinaire avond, georganiseerd door Stichting Stavoord6. Het restaurant, tot de nok toe gevuld, bruiste van positieve energie en gezelligheid.

1 dag geleden