Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bewogen Zeeuwse dagen van mei 1940

Bewogen Zeeuwse dagen van mei 1940

MIDDELBURG – Na de capitulatie van Nederland op 14 mei 1940 ging de strijd in Zeeland tegen de Duitsers verder. Ton Goossens (1943) uit Middelburg heeft er zeven jaar onderzoek naar gedaan en publiceerde zijn boek ‘Zeeland 1940, bewogen dagen van 10-27 mei’. Hij heeft zich over veel zaken die hij vond verbaasd.

DOOR ELLEN DE VRIEND

De inval van de Duitsers is deze maand 81 jaar geleden. Nederland capituleerde op 14 mei, alleen Zeeland vocht door. Hoewel de Zeeuwen zelf daar weinig toe bijdroegen, volgens Goossens. “Het waren meer de Franse en Belgische troepen die door wilden vechten. In augustus 1939 was de mobilisatie en werden veel mannen van dertig tot vijfendertig jaar onder de wapenen geroepen. Ongemotiveerde mannen met gezinnen, die geen vertrouwen hadden in hun eigen kunde en in de zwaar verouderde materialen. Bovendien kregen hun gezinnen slechts een kleine vergoeding en werden hun banen ingenomen door anderen. Defensie had vrijwel nergens in geïnvesteerd. Het zwaarste geschut dat we hadden waren Duitse kanonnen uit de Eerste Wereldoorlog.”

Leiding faalde
In Zeeland was maandenlang gewerkt aan de Bathstelling, die in de hals van Zuid-Beveland de toegang tot het schiereiland afsloot. De acht kilometer brede Zanddijkstelling vormde de hoofdverdediging van Zuid-Beveland. “Bewoners uit de gemeenten Rilland, Bath, Waarde en Krabbendijke moesten geëvacueerd worden omdat polders onder water werden gezet,” vertelt Goossens. Hij vindt het nog altijd ongelooflijk dat de Duitsers in slechts drie dagen tijd op Walcheren stonden. “Ze hadden goed materieel, waren getraind en bekwaam. Zodra zij in beeld kwamen en schoten, verlieten de Nederlandse soldaten de zorgvuldig opgebouwde stellingen zonder het eiland te verdedigen. Maar de leiding faalde ook,” vertelt de schrijver, die research deed in archieven in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. “Niet alleen vertrok koningin Wilhelmina met de hele regering, ook commissaris van de koningin Johan Quarles van Ufford en de commandant van de Zeeuwse troepen Hendrik van der Stad vertrokken. Van der Stad droeg zijn troepen over aan de Franse generaals Durand en Deslaurens. Hun troepen vochten op Zuid-Beveland en bij de Sloedam. Doordat hij naar Zeeuws-Vlaanderen ging hadden wij geen militair- en burgerbestuur meer. De Fransen hebben toen admiraal Charles Platon benoemd tot gouverneur van Walcheren.”

Gewone soldatenleven
‘Zeeland 1940’ is het vierde boek van Goossens, die in 2013 het boekje ‘Gestold verleden, Frans oorlogsgeweld op Middelburg’ publiceerde. Door de beeldende verhalen van zijn leraar geschiedenis in Aardenburg raakte hij geïnteresseerd in de Zeeuwse oorlogsgeschiedenis en vooral in het gewone soldatenleven, dat in zijn boek uitgebreid aan bod komt. Naast hoofdstukken over de verschillende eilanden is er ook uitgebreid aandacht voor de geneeskundige zorg, krijgsgevangenschap, oorlog in de lucht en op het water en de verliezen.

Goossens werkte ongeveer dertig jaar als logistiek manager voor defensie. Plannen is hem dus niet vreemd en dat blijkt uit de overzichtelijke hoofdstukken, eind- en voetnoten, duidelijke situatiekaarten en interessante foto’s in zijn 510 pagina’s tellende boek (ISBN 9789080113206). Het heeft een hardcover en kost 32,90 euro. Informatie via:  [email protected] of 0118-639700.

Meer uit Middelburg

Pop-up jeugdcentrum in De Spot tijdens Middelburgse kermis

MIDDELBURG - Vrijdag 2 augustus begint de kermis in Middelburg. Een evenement waar veel jongeren het hele jaar naar uit kijken. En reden voor de gemeente Middelburg en Vizita om een tijdelijk Jeugdcentrum in de binnenstad in te richten. Er is gekozen voor een pop-up jeugdcentrum in De Spot in de Beddwijkstraat.

7 uur geleden
Bezorger nagekeken na ongeval Middelburg

MIDDELBURG - De ambulancedienst heeft maandagmiddag een pakketbezorger gecontroleerd na een ongeval op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg.De bezorger was rond 16.00 uur betrokken bij een ongeluk op de Ampèreweg, een doodlopende weg op het bedrijventerrein. De ambulancedienst werd gewaarschuwd. De bestuurder werd nagekeken maar vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig te zijn.De verkeerspolitie heeft bij de automobilist een blaas- en speekseltest afgenomen maar de bestuurder bleek niet onder invloed te hebben gereden.

18 uur geleden
Stuur jouw Walcherse foto naar De Bode

MIDDELBURG/DOMBURG - Elke week staat op de ontspanningspagina van de wekelijkse Middelburgse & Veerse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Marga Willemse uit Vrouwenpolder die gepubliceerd werd. 

1 dag geleden
Veerenaren kunnen rijbewijs nu ook online verlengen

DOMBURG - Verloopt uw rijbewijs binnenkort of wilt u uw rijbewijs uitbreiden met een categorie? Dat kan online, veilig en snel. Uw hoeft maar één keer naar het gemeentehuis in Domburg te komen en het rijbewijs ligt dan na 2 werkdagen voor u klaar. 

1 dag geleden
Totale leegverkoop kledingwinkel Leger des Heils

MIDDELBURG - Dinsdag 23 en donderdag 25 juli is er totale leegverkoop in kledingwinkel van Leger des Heils in Middelburg. Alles 1 + 1 gratis. 

1 dag geleden
Boskalis Beach Cleanup Tour Vrouwenpolder en Neeltje Jans

DOMBURG - Van 1 tot en met 15 augustus ruimen duizenden vrijwilligers in 30 etappes weer de hele Noordzeekust, van Cadzand tot Schiermonnikoog, op. Op 3 augustus is er een etappe op het strand bij Vrouwenpolder en 4 augustus bij Neeltje Jans. 

2 dagen geleden
Auto en scooter komen met elkaar in botsing op de Torenweg

MIDDELBURG- Op de Torenweg heeft zondagmiddag een ongeval plaatsgevonden. Op de voorrangskruising met de Spinhuisweg kwamen een auto en een scooter met elkaar in botsing. De bestuurder van de scooter kwam ten val en werd door de ambulancedienst ter plaatse medisch onderzocht. Hij hoefde niet overgebracht te worden naar het ziekenhuis. 

2 dagen geleden