
Bewogen Zeeuwse dagen van mei 1940
MIDDELBURG – Na de capitulatie van Nederland op 14 mei 1940 ging de strijd in Zeeland tegen de Duitsers verder. Ton Goossens (1943) uit Middelburg heeft er zeven jaar onderzoek naar gedaan en publiceerde zijn boek ‘Zeeland 1940, bewogen dagen van 10-27 mei’. Hij heeft zich over veel zaken die hij vond verbaasd.
DOOR ELLEN DE VRIEND
De inval van de Duitsers is deze maand 81 jaar geleden. Nederland capituleerde op 14 mei, alleen Zeeland vocht door. Hoewel de Zeeuwen zelf daar weinig toe bijdroegen, volgens Goossens. “Het waren meer de Franse en Belgische troepen die door wilden vechten. In augustus 1939 was de mobilisatie en werden veel mannen van dertig tot vijfendertig jaar onder de wapenen geroepen. Ongemotiveerde mannen met gezinnen, die geen vertrouwen hadden in hun eigen kunde en in de zwaar verouderde materialen. Bovendien kregen hun gezinnen slechts een kleine vergoeding en werden hun banen ingenomen door anderen. Defensie had vrijwel nergens in geïnvesteerd. Het zwaarste geschut dat we hadden waren Duitse kanonnen uit de Eerste Wereldoorlog.”
Leiding faalde
In Zeeland was maandenlang gewerkt aan de Bathstelling, die in de hals van Zuid-Beveland de toegang tot het schiereiland afsloot. De acht kilometer brede Zanddijkstelling vormde de hoofdverdediging van Zuid-Beveland. “Bewoners uit de gemeenten Rilland, Bath, Waarde en Krabbendijke moesten geëvacueerd worden omdat polders onder water werden gezet,” vertelt Goossens. Hij vindt het nog altijd ongelooflijk dat de Duitsers in slechts drie dagen tijd op Walcheren stonden. “Ze hadden goed materieel, waren getraind en bekwaam. Zodra zij in beeld kwamen en schoten, verlieten de Nederlandse soldaten de zorgvuldig opgebouwde stellingen zonder het eiland te verdedigen. Maar de leiding faalde ook,” vertelt de schrijver, die research deed in archieven in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. “Niet alleen vertrok koningin Wilhelmina met de hele regering, ook commissaris van de koningin Johan Quarles van Ufford en de commandant van de Zeeuwse troepen Hendrik van der Stad vertrokken. Van der Stad droeg zijn troepen over aan de Franse generaals Durand en Deslaurens. Hun troepen vochten op Zuid-Beveland en bij de Sloedam. Doordat hij naar Zeeuws-Vlaanderen ging hadden wij geen militair- en burgerbestuur meer. De Fransen hebben toen admiraal Charles Platon benoemd tot gouverneur van Walcheren.”
Gewone soldatenleven
‘Zeeland 1940’ is het vierde boek van Goossens, die in 2013 het boekje ‘Gestold verleden, Frans oorlogsgeweld op Middelburg’ publiceerde. Door de beeldende verhalen van zijn leraar geschiedenis in Aardenburg raakte hij geïnteresseerd in de Zeeuwse oorlogsgeschiedenis en vooral in het gewone soldatenleven, dat in zijn boek uitgebreid aan bod komt. Naast hoofdstukken over de verschillende eilanden is er ook uitgebreid aandacht voor de geneeskundige zorg, krijgsgevangenschap, oorlog in de lucht en op het water en de verliezen.
Goossens werkte ongeveer dertig jaar als logistiek manager voor defensie. Plannen is hem dus niet vreemd en dat blijkt uit de overzichtelijke hoofdstukken, eind- en voetnoten, duidelijke situatiekaarten en interessante foto’s in zijn 510 pagina’s tellende boek (ISBN 9789080113206). Het heeft een hardcover en kost 32,90 euro. Informatie via: [email protected] of 0118-639700.
Meer uit Middelburg
SEROOSKERKE - Snel doorpakken voor een nieuwe school of een paar stappen terugzetten en meer tijd uittrekken voor een totaalplan. Bij dit dilemma koos Serooskerke voor een masterplan, met sloop, nieuwbouw en verhuizingen op meerdere plekken. Dat resulteert in een nieuwe basisschool, dorpshuis en woningen, verhuizing van de tennisclub naar de rand van het dorp, waar ze padelbanen kan aanleggen en herstel van het historische park Welgelegen - een Rijksmonument. "Als sluitstuk van dit project openen we de nieuwe basisschool op de locatie van het dorpshuis", vertelt wethouder John de Jonge van de gemeente Veere. "De planning is dat het begin 2028 zover is, zodat de kinderen hopelijk die kerstvakantie kunnen verhuizen."
1 uur geledenDOMBURG - Vakantiepark Hof Domburg is door de grote brand in zwembad De Parel tot en met zondag gesloten voor vakantiegangers. Dat schrijft Landal donderdag op haar website.
10 uur geledenNeeltje Jans vormt van 9 tot en met 11 juli het decor voor Sharkatag. Tijdens dit driedaagse evenement gaan honderden sportvissers op haaien vissen voor onderzoek. Dit initiatief van Sportvisserij Nederland levert veel nieuwe en waardevolle kennis op over deze kraakbeenvissen. Zo blijkt de Zeeuwse Voordelta een enorm belangrijk leefgebied en zelfs een kraamkamer voor internationale populaties van kwetsbare haaien- en roggensoorten.
16 uur geledenOp vrijdag 11 juli start de jaarlijkse Landelijke Tuinvlindertelling. Iedereen met een tuin of een balkon kan van 11 tot en met 13 juli meedoen. Eén kwartier tellen is al voldoende, maar je mag zeker ook vaker tellen! Vorig jaar werd de atalanta het meest gezien, maar ook dagpauwoog en klein koolwitje zijn dit jaar kanshebber. Misschien is er nog een dark horse die de top binnenkomt.
17 uur geledenDOMBURG - De brandweer heeft het sein 'brand meester' gegeven voor de grote brand in zwembad De Parel in Domburg. Wel zal het nablussen nog uren duren. Omwonenden die uit voorzorg hun wonngen moesten verlaten, kunnen weer terug naar huis. Dat meldt de Veiligheidregio Zeeland (VRZ) donderdagmiddag.
19 uur geledenMIDDELBURG - De gemeente Middelburg biedt een breed scala aan onderwijs, van basisscholen tot hoger onderwijs. 'Met ongeveer 3700 studenten die momenteel in Middelburg studeren, vormt het vervolgonderwijs - University College Roosevelt (UCR), HZ University of Applied Sciences en Scalda - een belangrijke economische pijler voor de gemeente', aldus de gemeente Middelburg. Samen met de gemeente Vlissingen werkt Middelburg aan een toekomstbestendig beleid voor vervolgonderwijs tot 2035 en betrekt daarbij onderwijsinstellingen, inwoners en studenten door middel van gesprekken en enquêtes.
20 uur geledenDOMBURG - De brandweer is nog steeds met man en macht in actie om de brand in zwembad De Parel in Domburg te blussen. De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) kan al wel melden dat het vuur zich niet meer lijkt te verspreiden. Uit voorzorg zijn enkele woningen ontruimd vanwege rookoverlast. De bewoners zijn door de gemeente opgevangen.
21 uur geleden