Bewindslieden lovend over vertrekkende Rutte: 'ik ga hem missen'
DEN HAAG (ANP) - Het is vrijdag de laatste ministerraad van afzwaaiend premier Mark Rutte: hoewel het huidige kabinet nog tot begin juli zit, is hij volgende week afwezig vanwege een EU-top. Verscheidene bewindslieden roemen de langstzittende minister-president die leiding gaf aan vier kabinetten.
Hugo de Jonge, minister van Binnenlandse Zaken, spreekt van "een einde van een tijdperk". In het kabinet-Rutte III, toen De Jonge zorgminister was gedurende de coronacrisis, werkten hij en Rutte "bijna als broers" samen. "Het is een heel fijne vent om mee samen te werken." Hij denkt dat Rutte "de geknipte kandidaat" is om de NAVO te leiden.
Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren noemt het "heel gek" dat Rutte zijn laatste ministerraad voorzit. "Het is denk ik goed om daar even bij stil te staan straks", zegt zij voorafgaand aan het kabinetsoverleg. Ze zegt dat ze hem gaat missen. Ook zij verwacht dat Rutte het goed gaat doen. Hij staat bekend als iemand die goed verschillen tussen personen kan wegmasseren, en juist nu heeft de NAVO zo'n "oliemannetje" nodig, denkt Ollongren.
Slot over kwaliteit Rutte
Buitenlandminister Hanke Bruins Slot roemt het leiderschap dat Rutte heeft laten zien voor de hele samenleving nadat vlucht MH17 was neergeschoten boven Oekraïne. Het heeft hem volgens de minister nooit losgelaten en hij doet "tot de dag van vandaag nog alles om gerechtigheid te krijgen." Zijn kwaliteit om met mensen samen te werken "en uiteindelijk van links naar rechts iedereen in hetzelfde badkuipje kan krijgen", kan hij ook bij de NAVO goed gebruiken, vindt ze.
Justitieminister Dilan Yeşilgöz noemt Rutte "een hele fijne man" van wie ze veel geleerd heeft. Ze noemt de manier waarop hij in coronatijd probeerde om de beste besluiten te nemen in het landsbelang. "We denken niet over alles hetzelfde. Soms is er stress. Maar dat duurt maar heel kort. En daarna wordt er heel snel geschakeld", geeft ze nog als leerzaam voorbeeld.
Van der Burg haalt herinnering op
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) memoreert aan een voor hem bijzonder moment toen in het Okura Hotel de ontknoping was van een spannende strijd om het leiderschap van de VVD tussen Rutte en zijn rivaal Rita Verdonk. Van der Burg heeft "letterlijk op tafel staan dansen" toen Rutte won. Verder prijst hij aan Rutte dat "hoe druk hij het ook had en wat hij ook deed, als je hem een sms'je stuurde, kon het ongeveer vijf tellen duren en dan had je een reactie."
Financiënminister Steven van Weyenberg roemt het "internationale gezag" van Rutte, iets wat hij vorige week zag op een donorconferentie voor Oekraïne. "Dus ik denk dat het heel goed nieuws is voor de NAVO, maar ook heel goed nieuws voor Nederland."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
11 uur geleden