Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevrijdingsmuseum kan nu het hele verhaal van Zeeland in oorlog laten zien

Bevrijdingsmuseum kan nu het hele verhaal van Zeeland in oorlog laten zien

NIEUWDORP - Wie een tijd niet in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp is geweest en vanaf volgende week het nieuwe expositiegebouw bezoekt, weet niet wat hij ziet. In oppervlakte is het verveelvoudigd. “We kunnen het verhaal van Zeeland in oorlogstijd nu nog beter laten zien”, zegt directeur Stef Traas. Net als tien jaar geleden opent prinses Margriet het vernieuwde museum.

De prinses komt vrijdag naar het museum, op de dag dat in 1944 de geallieerden Zuid-Beveland in trokken. Ze gaat in gesprek met enkele veteranen, met een aantal van de ruim 120 vrijwilligers van het museum en krijgt een rondleiding door het nieuwe paviljoen. Ze zal onder de indruk zijn van de stappen die het museum heeft gezet sinds haar laatste bezoek. “We kunnen nu het hele verhaal van Zeeland in oorlogstijd laten zien”, zegt directeur Stef Traas, tussen de telefoontjes van leveranciers en betrokkenen en vragen van vrijwilligers door. “Alle regio’s komen uitgebreid aan bod.”

Kees Sinke

Het is druk, zo vlak voor de opening. Elke dag wordt er van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat gewerkt. Het nieuwe museum heeft een oppervlakte van 4000 vierkante meter. Wie binnenstapt denkt echter dat er niets is veranderd. Het zwarte boerderijtje aan Coudorp is nog altijd het startpunt van een tocht door Zeeland in oorlogstijd.

Opkomst

Via de filmzaal en een ondergrondse gang, waar je door middel van grote foto’s op de muren wordt geconfronteerd met ‘de opkomst van het kwaad’, kom je in het nieuwe deel. Je ziet Kees Sinke afscheid nemen van zijn moeder voor hij naar het front gaat. De soldaat uit Yerseke stond voorheen in de ontvangstruimte, maar heeft nu een plekje aan het begin van de nieuwe expositieruimte.

Verderop kom je langs vitrines en opstellingen waarin onder meer de capitulatie van Nederland, de rol van de Fransen in de meidagen van 1940, het dagelijkse leven tijdens de oorlog, het verzet, de NSB’ers, het leed van de Zeeuwse Joden, Dolle Dinsdag, de luchtbombardementen, de inundatie van Walcheren en de bevrijding zijn uitgebeeld.

Werkplaats

Telkens zie je een combinatie van uitgebeelde scènes, foto’s en grote en kleine voorwerpen uit de enorme collectie. “Het is een gebouw van honderd meter lengte, die we hebben opgedeeld in stukjes om er een echt museum van te maken”, zegt Traas. “Alle bezoekers hebben voldoende ruimte. Het verhaal over de Slag om de Schelde is niet meer zo opgepropt als voorheen.” Bovendien heeft het museum eindelijk voldoende depotruimte, een werkplaats en een groot horecapaviljoen, waar alles rood, wit, blauw en oranje is en dat je betreedt door een Zeeuws-Vlaamse bevrijdingspoort.

Paviljoen

Op de eerste verdieping, waar je mooi uitzicht hebt op het Bevrijdingspark Zeeland met zijn noodkerk van Ellewoutsdijk, Baileybrug en Sherman-tanks, is veel aandacht voor de koopvaardij, voor de Prinses Irenebrigade en voor de Zeeuwen die naar Nederlands Indië werden uitgezonden. Over een jaar is daar bovendien een paviljoen te vinden dat in het teken staat van de Four Freedoms Awards, de prestigieuze vrijheidsprijzen die om het jaar in Middelburg worden uitgereikt. “Het museum behoort in één klap tot de grotere oorlogsmusea van Nederland en zelfs in Europa”, zegt Traas. “Op termijn kunnen we hiermee groeien naar tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers per jaar.” Meer op www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl.

Publiek

Prinses Margriet opent het museum vrijdag. Ze krijgt een rondleiding door het nieuwe paviljoen van het museum. Ook spreekt ze met een aantal oorlogsveteranen en vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de bouw en inrichting van het museum. Na de officiële opening is het museum vanaf zaterdag open voor publiek.

Meer uit Beveland

De Goese Maan breidt padel uit

GOES - Tennis- en Padelvereniging De Goese Maan breidt uit van twee naar vier padelbanen. De twee nieuwe banen komen op de plek van de laatste gravelbaan. Voor tennis blijven er vijf all weather kunstgrasbanen.  

10 uur geleden
Zeeland telt recordaantal toeristen in 2022

Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal geregistreerde overnachtingen in Zeeland in 2022 uitkwam op bijna 12 miljoen. Een stijging van 8% ten opzichte van 2021. Nooit eerder vonden in Zeeland zoveel toeristische overnachtingen plaats. HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft de cijfers voor Zeeland nader geanalyseerd.

13 uur geleden
Waterschap bouwt nieuw gemaal De Poel

‘s-HEER ABTSKERKE - In ’s-Heer Abtskerke wordt gestart met de bouw van het nieuwe gemaal De Poel. Aan de ’s-Heer Abtskerksezandweg, naast het spoor van de stoomtrein, wordt het bestaande gemaal vervangen door een nieuw gemaal.

14 uur geleden
Al bijna 500 Goesenaren zetten mantelzorger in het zonnetje

GOES - De gemeente Goes geeft mantelzorgers ook in 2023 weer een extraatje: de mantelzorgwaardering. Het gaat om een bedrag van 75 euro. Al 500 inwoners hebben dit cadeau aangevraagd voor hun mantelzorger, laat de gemeente weten.

17 uur geleden
Verkennende gesprekken Provinciale Staten van start

MIDDELBURG - Een kleine week na de overwinning van de BBB bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Zeeland vinden vandaag, woensdag 22 maart, de eerste verkennende gesprekken plaats tussen verkenner Gerard Rabelink en verschillende politieke partijen. Rabelink is gevraagd te onderzoeken welke partijen een coalitie zouden kunnen vormen. 

18 uur geleden
Inloopspreekuur en koffie-uurtje voor mantelzorgers in 's-Gravenpolder

‘s-GRAVENPOLDER - VrijwilligersHuis Borsele organiseert woensdag 22 maart het eerste inloopspreekuur in ’s-Gravenpolder voor mantelzorgers. Hier kunnen mantelzorgers ut de gemeente Borsele binnenlopen met alle vragen over hun zorgtaak.

1 dag geleden
Dorine Kole wint Goese dichtwedstrijd en hangt straks in etalages

GOES - De jury van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ heeft unaniem ‘Nog heel even’ van de Goese Dorine Kole als mooiste inzending gekozen. Daarmee komt haar gedicht de komende weken in Goese winkeletalages te hangen. 

1 dag geleden