Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevrijdingsmuseum kan nu het hele verhaal van Zeeland in oorlog laten zien

Bevrijdingsmuseum kan nu het hele verhaal van Zeeland in oorlog laten zien

NIEUWDORP - Wie een tijd niet in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp is geweest en vanaf volgende week het nieuwe expositiegebouw bezoekt, weet niet wat hij ziet. In oppervlakte is het verveelvoudigd. “We kunnen het verhaal van Zeeland in oorlogstijd nu nog beter laten zien”, zegt directeur Stef Traas. Net als tien jaar geleden opent prinses Margriet het vernieuwde museum.

De prinses komt vrijdag naar het museum, op de dag dat in 1944 de geallieerden Zuid-Beveland in trokken. Ze gaat in gesprek met enkele veteranen, met een aantal van de ruim 120 vrijwilligers van het museum en krijgt een rondleiding door het nieuwe paviljoen. Ze zal onder de indruk zijn van de stappen die het museum heeft gezet sinds haar laatste bezoek. “We kunnen nu het hele verhaal van Zeeland in oorlogstijd laten zien”, zegt directeur Stef Traas, tussen de telefoontjes van leveranciers en betrokkenen en vragen van vrijwilligers door. “Alle regio’s komen uitgebreid aan bod.”

Kees Sinke

Het is druk, zo vlak voor de opening. Elke dag wordt er van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat gewerkt. Het nieuwe museum heeft een oppervlakte van 4000 vierkante meter. Wie binnenstapt denkt echter dat er niets is veranderd. Het zwarte boerderijtje aan Coudorp is nog altijd het startpunt van een tocht door Zeeland in oorlogstijd.

Opkomst

Via de filmzaal en een ondergrondse gang, waar je door middel van grote foto’s op de muren wordt geconfronteerd met ‘de opkomst van het kwaad’, kom je in het nieuwe deel. Je ziet Kees Sinke afscheid nemen van zijn moeder voor hij naar het front gaat. De soldaat uit Yerseke stond voorheen in de ontvangstruimte, maar heeft nu een plekje aan het begin van de nieuwe expositieruimte.

Verderop kom je langs vitrines en opstellingen waarin onder meer de capitulatie van Nederland, de rol van de Fransen in de meidagen van 1940, het dagelijkse leven tijdens de oorlog, het verzet, de NSB’ers, het leed van de Zeeuwse Joden, Dolle Dinsdag, de luchtbombardementen, de inundatie van Walcheren en de bevrijding zijn uitgebeeld.

Werkplaats

Telkens zie je een combinatie van uitgebeelde scènes, foto’s en grote en kleine voorwerpen uit de enorme collectie. “Het is een gebouw van honderd meter lengte, die we hebben opgedeeld in stukjes om er een echt museum van te maken”, zegt Traas. “Alle bezoekers hebben voldoende ruimte. Het verhaal over de Slag om de Schelde is niet meer zo opgepropt als voorheen.” Bovendien heeft het museum eindelijk voldoende depotruimte, een werkplaats en een groot horecapaviljoen, waar alles rood, wit, blauw en oranje is en dat je betreedt door een Zeeuws-Vlaamse bevrijdingspoort.

Paviljoen

Op de eerste verdieping, waar je mooi uitzicht hebt op het Bevrijdingspark Zeeland met zijn noodkerk van Ellewoutsdijk, Baileybrug en Sherman-tanks, is veel aandacht voor de koopvaardij, voor de Prinses Irenebrigade en voor de Zeeuwen die naar Nederlands Indië werden uitgezonden. Over een jaar is daar bovendien een paviljoen te vinden dat in het teken staat van de Four Freedoms Awards, de prestigieuze vrijheidsprijzen die om het jaar in Middelburg worden uitgereikt. “Het museum behoort in één klap tot de grotere oorlogsmusea van Nederland en zelfs in Europa”, zegt Traas. “Op termijn kunnen we hiermee groeien naar tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers per jaar.” Meer op www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl.

Publiek

Prinses Margriet opent het museum vrijdag. Ze krijgt een rondleiding door het nieuwe paviljoen van het museum. Ook spreekt ze met een aantal oorlogsveteranen en vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de bouw en inrichting van het museum. Na de officiële opening is het museum vanaf zaterdag open voor publiek.

Meer uit Beveland

Westerscheldetunnel volgende week avond en nacht dicht voor onderhoud

ELLEWOUTSDIJK - De Westerscheldetunnel is dinsdag van 19.30 uur tot woensdag 5.00 uur dicht voor onderhoudswerk.

20 uur geleden
Wint Goese school verkeersplein?

GOES - Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing 'Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein'. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen. Tot vrijdag 31 mei kan iedereen een stem uitbrengen op een van de ruim driehonderd basisscholen in Nederland die in de race zijn voor een verkeersplein. In Zeeland doen twaalf basisscholen mee aan de verkiezing, waaronder de Kohnstammschool en Holtkampschool in Goes.Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze tegenwoordig vaak met de auto of bakfiets worden gebracht. Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.Bij een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, vertellen leerkrachten dat het verkeersplein een waardevolle aanvulling is op de theorie in de klas. Bijna 80 procent van de scholen gebruikt het verkeersplein iedere dag. Het past goed bij bewegend leren; door te doen blijven verkeersregels beter hangen bij een kind. Bij de helft van de scholen wordt het verkeersplein ook buiten schooltijd gebruikt door buurtkinderen.Per provincie wint één basisschool een verkeersplein. Op de Bevelanden zijn hiervoor de Holtkampschool en Kohnstammschool in Goes en de Eendracht in Hansweert in de race. Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie over het stemmen opanwb.nl/wineenverkeersplein.[n]

20 uur geleden
Goesenaar spuit mogelijk moeilijk verwijderbare stof in gezicht conducteur

RILLAND - De politie heeft dinsdagavond in Rilland een treinreiziger uit Goes aangehouden op verdenking van het spuiten van een moeilijk verwijderbare stof in het gezicht van een conducteur.

21 uur geleden
Nieuwdorp vernieuwt ingrijpend

NIEUWDORP - Het centrum van Nieuwdorp is ingrijpend aan het veranderen. Eind dit jaar hebben de inwoners hun zo gewenste dorpshart, met onder meer dorpshuis, basisschool en gymzaal onder één dak. Dat is nog niet alles. Op en rondom de locatie van het huidige dorpshuis en de school is woningbouw mogelijk. Even verderop nadert de nieuwbouw van de gereformeerde kerk haar voltooiing. Het naastgelegen, verouderde bedrijfspand wordt op termijn gesloopt voor parkeerruimte en de inrichting van een nieuwe straat naar de Hertenweg voor een betere verkeersafwikkeling.

1 dag geleden
Dertig jaar Goes En-Passant: 'Je 'kinderen' laten zien is steeds weer een hoogtepunt'

GOES - Bij 26 etalages in de Goese binnenstad is nog tot en met maandag 27 mei werk te bewonderen van acht kunstenaars. Dit is de opmaat naar de gratis toegankelijke overzichtstentoonstelling van Goes En-Passant die op zaterdag 1 juni opent voor het publiek in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Voor de dertigste keer. Door de variatie in kunstenaars en de spelregel dat zij nieuw werk moeten tonen, is geen editie hetzelfde geweest. "Dit jubileum voelt als triomf", vertelt kunstenares Ilse van Loo-Remijn uit Wolphaartsdijk, die aan de wieg stond van Goes En-Passant.

1 dag geleden
Gecrashte motorrijder reed zonder rijbewijs en vluchtte met 200 km/u van politie

HEINKENSZAND - De motorrijder die zondagochtend op de A58 bij Heinkenszand onderuit ging, had geen geldig rijbewijs. Hij was even daarvoor door de politie gespot met een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur.

3 dagen geleden
Motorrijder onderuit op A58 bij Heinkenszand

HEINKENSZAND - Op de snelweg A58 tussen Heinkenszand en 's-Heer Arendskerke is zondagochtend een motorrijder ten val gekomen.

3 dagen geleden