Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevrijdingsfestival Zeeland 2022 eindelijk weer met publiek

Bevrijdingsfestival Zeeland 2022 eindelijk weer met publiek

VLISSINGEN - De voorbereidingen voor de 2022 editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland zijn in volle gang. De organisatie zet vol in op een editie in de buitenlucht met bezoekers, veel optredens en inhoudelijke activiteiten met aandacht voor de actuele ontwikkelingen in de wereld.

Zoals ieder jaar staat het Bevrijdingsfestival op 5 mei – de dag van de vrijheid - stil bij het belang van vrijheid, democratie en onze rechtsstaat. Maar zelden was het besef van deze vrijheid relevanter dan op dit moment. De actualiteit doet ons realiseren hoe kwetsbaar vrijheid is en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat er nu wereldwijd duizenden mensen de straat op gaan om zich uit te spreken tegen de oorlog, bevestigt de kracht van solidariteit en het belang van een open democratische samenleving.

Ambassadeurs
Duncan Laurence, Suzan & Freek, Fresku en Donnie zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. De ambassadeurs maken in de aanloop naar 5 mei actuele verhalen over (on)vrijheid. Zo spraken Suzan en Freek op Lesbos en in Athene met vluchtelingen, samen met de Stichting Vluchteling. Historicus Klaus Muller onderzocht samen met Duncan Laurence hoe het was om tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de LHBTIQA+ gemeenschap te behoren. Fresku schrijft in aanloop naar 4 en 5 mei een nummer over vrijheid en ambassadeur Donnie bereidt een vrijheidsmaaltijd samen met mensen met een bijzonder verhaal over vrijheid. Op 5 mei zal Duncan Laurence om 19:15 uur een optreden verzorgen op het hoofdpodium in Vlissingen. Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt op www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl, in deze krant en op social media.

De opzet en lay-out van het Bevrijdingsfestival Zeeland 2022 zijn in een nieuw jasje gestoken. Diverse factoren hebben ervoor gezorgd dat een deel van het evenement, waaronder het Plein van de Vrijheid, het hoofdpodium en Liberty Dance Stage, dit jaar verhuizen naar het Scheldekwartier. Een aantal andere podia, zoals het Roosevelt podium en het Zeeland podium, zullen op de Oude Markt en het Bellamypark terugkeren. Ook zullen de inhoudelijke activiteiten verspreid van het Scheldekwartier tot in het winkelgebied plaats vinden. Traditioneel wordt het Bevrijdingsfestival Zeeland om 11 uur geopend met de H.M. van Randwijklezing in de Sint Jacobskerk.

Meer uit Vlissingen

Gemeente verstrekt subsidies voor evenementen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft in totaal 90.500 euro subsidie verleend aan vijf evenementen die deze komende maanden in de stad worden gehouden. Omdat de subsidieregels voor evenementen momenteel wordt herzien zijn de aanvragen niet via het reguliere subsidieproces gehonoreerd maar heeft het college van burgemeester en wethouders zelf een besluit genomen.

2 uur geleden
Parochies 'Boven de Schelde' krijgen nieuwe kapelaan

MIDDELBURG - Op zaterdag 22 juni zal Thai Nguyen gepresenteerd worden als kapelaan voor de beide parochies 'Boven de Schelde'. Deze viering vindt plaats om 19 uur in de HH. Petrus en Pauluskerk te Middelburg en zal worden geleid door pastoor Thaddy de Deckere.

8 uur geleden
Nijntje Beweegdiploma's uitgereikt

VLISSINGEN - Veel blije en trotse gezichten zondag 16 juni in de Vrijenhovengymzaal. De oudste peuters en kleuters kregen hun nijntje Beweegdiploma tijdens het beweegfeestje van de Vlissingse Turn Vereniging. 

1 dag geleden
Hoe moet het met de Vlissingse kerken?

VLISSINGEN - Erfgoed Zeeland heeft de Kerkenvisie Vlissingen samengesteld. Door de ontkerkelijking in Nederland verliezen steeds meer kerkgebouwen hun religieuze functie. Ook in Vlissingen is dit het geval. De gemeente Vlissingen telt zeventien kerkgebouwen waarvan er nog dertien in religieus gebruik zijn. Twee kerkgebouwen hebben inmiddels een nieuwe bestemming en twee andere kerken krijgen een andere bestemming.

1 dag geleden
Han Polman wordt staatsraad Advisering bij Raad van State

MIDDELBURG - Han Polman, de huidige Commissaris van de Koning in Zeeland, wordt per 15 september staatsraad in de Afdeling advisering bij de Raad van State. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met zijn voordracht. Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties diende de voordracht in, in overeenstemming met minister Weerwind voor Rechtsbescherming.

4 dagen geleden
Vlissingen blijft de artikel 12-status nog wel even houden

VLISSINGEN - Het ziet er naar uit dat Vlissingen nog langer de artikel 12-status blijft houden. Het college van burgemeester en wethouders presenteerde deze week de Jaarrekening 2023 en de Kadernota en trekt zelf al de conclusie dat het niet verantwoord is om na dit jaar weer helemaal op eigen benen te staan in financieel opzicht. "Maar daar beslissen wij als college niet over," zegt wethouder Geoffrey Sips. "Het is aan de inspecteur die advies moet uitbrengen aan het ministerie. Maar als college lijkt het ons niet verantwoord, hoe graag we het ook zouden willen."

5 dagen geleden
Auto's beschadigd bij ongeval A58 Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Bij een kettingbotsing op de A58 donderdagmorgen zijn drie auto's beschadigd geraakt. Eén bestuurder is medisch onderozcht.

5 dagen geleden