Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevolkingsgroei voor het eerst weer zo hoog als voor corona

Bevolkingsgroei voor het eerst weer zo hoog als voor corona

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse bevolking groeide in het derde kwartaal voor het eerst weer net zoveel als in dezelfde periode in 2019. Dat kwam volgens onderzoekers van het statistiekbureau CBS met name vanwege migratie. Wat ook meetelde, was dat het aantal geboortes hoger lag dan het aantal sterfgevallen.

In het derde kwartaal van dit jaar groeide de bevolking met bijna 59.000 inwoners. Dat is vergelijkbaar met de groei in het derde kwartaal van 2019. In de eerste twee kwartalen was de bevolkingsgroei nog duidelijk lager dan de periode voor de uitbraak van het coronavirus.

Er werden in het afgelopen kwartaal 10.000 meer kinderen geboren dan er mensen overleden. De rest van de bevolkingsgroei is te verklaren door migratie.

In juli, augustus en september kwamen 49.000 meer migranten deze kant op dan er vertrokken naar het buitenland. Het aantal immigranten was hoger dan in 2020, maar lager dan in piekjaar 2019. Maar omdat dit jaar minder mensen verhuisden naar het buitenland dan in dezelfde periode in 2019, was de door migratie veroorzaakte bevolkingsgroei toch hoger.

In de eerste negen maanden van dit jaar waren Syriƫrs de grootste groep migranten, gevolgd door mensen uit Polen. Opvallend was dat meer mensen uit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk verhuisden dan andersom. Dat was ook al in 2020 het geval. In de jaren daarvoor was juist het omgekeerde aan de hand. Dat hangt volgens socioloog Tanja Traag van het CBS mogelijk samen met de brexit, al is daar geen hard bewijs voor.

In 2020 was de bevolkingsgroei gehalveerd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Door reisbeperkingen kwamen weinig migranten deze kant op. Ook overleden veel meer mensen dan gebruikelijk vanwege de virusuitbraak.

Meer uit Binnenland

Drugslab ontdekt in Roosendaal, twee verdachten aangehouden

ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag na een tip in een loods in het Brabantse Roosendaal een werkend drugslab ontdekt. Twee mannen van 33 en 43 jaar uit Tilburg en Oirschot zijn daarbij aangehouden.

24 minuten geleden
Geen asielzoekers naar Geertruidenberg, gemeente ziet af van plan

GEERTRUIDENBERG (ANP) - In de Brabantse gemeente Geertruidenberg komt geen opvanglocatie voor asielzoekers. De gemeenteraad was tegen het plan. Burgemeester en wethouders hebben dinsdag besloten om dat te volgen.

29 minuten geleden
Van drugs- en wapenhandel verdacht familielid Taghi blijft in cel

ARNHEM (ANP) - De 21-jarige Aimane T., een familielid van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, moet in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald in een voorbereidende zitting. Gorinchemmer T. wordt verdacht van onder meer handel in en bezit van automatische wapens en harddrugs en een woninginbraak in de periode tussen 2020 en begin 2022.

36 minuten geleden
200 kilometer meer file dan normaal tijdens dinsdagavondspits

DEN HAAG (ANP) - De ANWB meldt dat er op het hoogtepunt van de dinsdagavondspits om 17.10 uur 861 kilometer file stond. "Dat is 200 kilometer meer dan normaal op een dinsdag", aldus een woordvoerster. Het was al vroeg druk op de weg omdat mensen eerder naar huis gingen voor pakjesavond.

38 minuten geleden
Zes Nederlanders weg uit Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Zes Nederlanders met wie het ministerie van Buitenlandse Zaken in contact stond, hebben dinsdag de Gazastrook verlaten. Dat meldt het ministerie, dat toevoegt dat ze aan de Egyptische grens zijn opgevangen door een team van de Nederlandse ambassade.

41 minuten geleden
Komend weekend en volgende week minder treinen rondom Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - Treinreizigers moeten komend weekend en van 13 tot en met 19 december rekening houden met minder treinen rondom Schiphol Airport. Dat meldt de NS dinsdag. Spoorwegbeheerder ProRail werkt dan namelijk opnieuw aan het spoor rondom de luchthaven.

1 uur geleden
Vanaf maandag wekenlang geen sneltrein Maastricht-Heerlen

MAASTRICHT (ANP) - Vanaf maandag 11 december rijden er tot uiterlijk eind januari 2024 geen sneltreinen tussen Maastricht en Heerlen. In plaats daarvan rijden er twee keer per uur snelbussen. Dat heeft te maken met testritten die Arriva uitvoert voor de nieuwe drielandenlijn Luik-Maastricht-Heerlen-Aken. De stoptreinen op dat traject blijven wel rijden, twee keer per uur volgens de normale dienstregeling, maakte Arriva dinsdag bekend.

1 uur geleden