Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevalling inleiden met 41 weken lijkt veiliger bij eerste kind

Bevalling inleiden met 41 weken lijkt veiliger bij eerste kind

AMSTERDAM (ANP) - Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben "nieuwe aanwijzingen" gevonden die erop duiden dat het weleens beter kan zijn om bevallingen van een eerste kind al na 41 weken zwangerschap in te leiden. Nu wordt bij normaal verlopende zwangerschappen standaard gewacht tot 42 weken. Bij een inleiding na 41 weken lijkt de kans op babysterfte en ernstige gezondheidsschade bij het kind verder af te nemen.

De onderzoekers hebben gegevens geanalyseerd over 4561 bevallingen in Nederland en Zweden. De helft van de vrouwen zou bij 41 weken worden ingeleid, bij de andere helft zou een week langer worden gewacht, zoals gebruikelijk. Uiteindelijk werd de bevalling in de eerste groep bij 80 procent van de vrouwen bewust op gang gebracht, in de tweede groep bij 30 procent, de overige bevallingen kwamen spontaan op gang.

In de groep waarbij werd gewacht tot 42 weken, ging het in 1 procent van de gevallen mis: het kindje overleed of had ernstige gezondheidsschade. Bij de 'inleidgroep' was dit 0,4 procent. Bij nadere analyse bleek het gunstige effect van eerder inleiden alleen op te gaan voor vrouwen die voor het eerst een kind kregen. "Voor vrouwen die al een keer waren bevallen, was het aantal slechte uitkomsten voor het kind zo laag dat het niet mogelijk was om enig effect aan te tonen", aldus Amsterdam UMC.

Goed informeren

De onderzoekers pleiten ervoor om vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind goed erover te informeren dat de kans op problemen iets groter is als ze afwachten tot 42 weken. Ze vinden niet dat inleiden van de bevalling nu standaard moet worden na 41 weken.

Als vrouwen liever afwachten, is dat ook goed, zegt hoogleraar verloskunde Joris van der Post. Hij wijst erop dat de begeleiding door verloskundigen en gynaecologen goed is geregeld. Nader onderzoek moet duidelijk maken wie de hoogste risico's loopt. "De meeste vrouwen bevallen van een gezond kind", zegt Van der Post. "We willen nu nog graag onderzoeken hoe we de kinderen kunnen opsporen die na 41 weken een hoger risico lopen."

Meer uit Gezond

Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

2 dagen geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

3 dagen geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

4 dagen geleden
NVWA zet geen speciale Koningsdaginspecteurs in

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.

5 dagen geleden
Tientallen vrouwen melden zwangerschap na koperspiraal

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).

5 dagen geleden
Pfizer stopt met obesitaspil na mogelijke leverschade bij test

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.

5 dagen geleden
Lidstaten WHO bereiken principeakkoord over pandemieverdrag

GENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.

1 week geleden