Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevalling inleiden met 41 weken lijkt veiliger bij eerste kind

Bevalling inleiden met 41 weken lijkt veiliger bij eerste kind

AMSTERDAM (ANP) - Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben "nieuwe aanwijzingen" gevonden die erop duiden dat het weleens beter kan zijn om bevallingen van een eerste kind al na 41 weken zwangerschap in te leiden. Nu wordt bij normaal verlopende zwangerschappen standaard gewacht tot 42 weken. Bij een inleiding na 41 weken lijkt de kans op babysterfte en ernstige gezondheidsschade bij het kind verder af te nemen.

De onderzoekers hebben gegevens geanalyseerd over 4561 bevallingen in Nederland en Zweden. De helft van de vrouwen zou bij 41 weken worden ingeleid, bij de andere helft zou een week langer worden gewacht, zoals gebruikelijk. Uiteindelijk werd de bevalling in de eerste groep bij 80 procent van de vrouwen bewust op gang gebracht, in de tweede groep bij 30 procent, de overige bevallingen kwamen spontaan op gang.

In de groep waarbij werd gewacht tot 42 weken, ging het in 1 procent van de gevallen mis: het kindje overleed of had ernstige gezondheidsschade. Bij de 'inleidgroep' was dit 0,4 procent. Bij nadere analyse bleek het gunstige effect van eerder inleiden alleen op te gaan voor vrouwen die voor het eerst een kind kregen. "Voor vrouwen die al een keer waren bevallen, was het aantal slechte uitkomsten voor het kind zo laag dat het niet mogelijk was om enig effect aan te tonen", aldus Amsterdam UMC.

Goed informeren

De onderzoekers pleiten ervoor om vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind goed erover te informeren dat de kans op problemen iets groter is als ze afwachten tot 42 weken. Ze vinden niet dat inleiden van de bevalling nu standaard moet worden na 41 weken.

Als vrouwen liever afwachten, is dat ook goed, zegt hoogleraar verloskunde Joris van der Post. Hij wijst erop dat de begeleiding door verloskundigen en gynaecologen goed is geregeld. Nader onderzoek moet duidelijk maken wie de hoogste risico's loopt. "De meeste vrouwen bevallen van een gezond kind", zegt Van der Post. "We willen nu nog graag onderzoeken hoe we de kinderen kunnen opsporen die na 41 weken een hoger risico lopen."

Meer uit Gezond

Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

3 uur geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 dag geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 dag geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden