Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York spelen winsten kwijt na opmerkingen Fed-kopstuk

Beurzen New York spelen winsten kwijt na opmerkingen Fed-kopstuk

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag gemengd geëindigd. Belangrijke graadmeters raakten veel van hun eerdere winsten kwijt. Binnen de Federal Reserve gaan stemmen op voor een gesprek over het afbouwen van stimuleringsmaatregelen, wat het gemoed enigszins drukte.

Patrick Harker, president van de Federal Reserve in Philadelphia, vindt dat binnen het stelsel van centrale banken zo snel mogelijk gesproken moet worden over het verminderen van de maandelijkse aankopen van obligaties, waarmee rentes worden gedrukt. Die afbouw moet wel met zorg gebeuren om geen schrikreactie op de financiële markten teweeg te brengen, zo zei hij in een interview met The Washington Post.

De Dow-Jonesindex eindigde uiteindelijk 0,4 procent hoger op 34.207,84 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 4.155,86 punten en techbeurs Nasdaq ging 0,5 procent omlaag tot 13.470,99 punten.

Markit

Beleggers verwerkten ook opbeurende cijfers van marktonderzoeker Markit. Die wezen op fors meer bedrijvigheid binnen de Amerikaanse industrie- en dienstensector in mei, nu steeds meer maatregelen tegen het coronavirus worden losgelaten in de VS.

Ook ging er aandacht uit naar de politiek in Washington, waar de regering-Biden voorstelde het enorme investeringspakket voor infrastructuur te verlagen tot 1,7 biljoen dollar. Hij hoopt zo meer Republikeinen achter zijn voorstellen te krijgen, maar een akkoord bleef uit.

Deere

Het aandeel Deere klom bijna 1,3 procent. De producent van bijvoorbeeld tractors en maaidorsers profiteerde het afgelopen kwartaal van de sterke vraag naar landbouwmachines door het economisch herstel van de coronacrisis. Boeren investeren in nieuw matereel.

Chipbedrijf Applied Materials opende eveneens de boeken en ging 1,3 procent omlaag. Applied Materials kijkt positiever naar het gehele jaar door de grote vraag naar chips, maar beleggers hadden op meer gerekend. De verkoper van sportschoenen en -kleding Foot Locker kwam met kwartaalcijfers naar buiten die beter waren dan verwacht en kreeg er 1,9 procent bij.

Boeing

Boeing werd ruim 3 procent meer waard. De vliegtuigbouwer zou overwegen volgend jaar de productie van de 737 MAX te gaan opvoeren.

De euro was 1,2187 dollar waard, tegenover 1,2186 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie steeg 3 procent in waarde tot 63,82 dollar. Brentolie won 2,4 procent tot 66,70 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Essent verlaagt variabele tarieven stroom en gas met 10 procent

DEN BOSCH (ANP) - Essent verlaagt de tarieven voor stroom en gas met 10 procent. De nieuwe tarieven gelden voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaan op 1 april in.

37 minuten geleden
Rijhulpsystemen verminderen kans op ongeval met een derde

DEN HAAG (ANP) - Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

48 minuten geleden
Opnieuw krimp economische bedrijvigheid in eurozone

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in februari voor de negende maand op rij gekrompen. De krimp viel wel opnieuw iets minder sterk uit dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in januari. De krimp in de industrie viel daarentegen iets groter uit, meldt marktonderzoeker S&P Global.

50 minuten geleden
Op hol geslagen ChatGPT slaat urenlang wartaal uit

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Gebruikers van ChatGPT kregen eerder deze week urenlang onzinnige antwoorden op eenvoudige vragen aan de chatbot. Volgens het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, werd dit door een bug veroorzaakt na een softwareaanpassing.

1 uur geleden
Een op de vijf bedrijven betaalde losgeld voor gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Criminele bendes hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. In 18 procent van de gevallen werd losgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven.

2 uur geleden
Chipbedrijven zetten AEX flink hoger na cijfers Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag met een stevige winst geopend. Vooral de chipbedrijven lieten forse koerswinsten zien, dankzij beter dan verwachte resultaten van Nvidia. De belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), wist afgelopen kwartaal opnieuw records te verbreken en de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen.

2 uur geleden
Dalende vraag elektrische auto's zet winst Mercedes onder druk

STUTTGART (ANP) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

2 uur geleden