Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

In november kwamen er in de VS 199.000 banen bij, meldde het ministerie van Arbeid. Dat is een sterkere stijging dan een maand eerder en meer dan economen in doorsnee hadden verwacht. Ook werd uit cijfers van de University of Michigan duidelijk dat Amerikaanse consumenten stukken optimistischer zijn nu de inflatie begint te dalen.

De breed opgezette beursgraadmeter S&P 500 bereikte zijn hoogste slotstand van dit jaar en eindigde 0,4 procent hoger op 4604,37 punten. De Dow-Jonesindex won ook 0,4 procent tot 36.247,87 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 0,5 procent tot 14.403,97 punten.

Banenrapport

De kans op een vroege renteverlaging door de Fed werd na het banenrapport duidelijk lager ingeschat op de financiële markten. Staatsobligaties verloren aan waarde, wat erop duidt dat beleggers denken dat de leenkosten langer hoog blijven. Ook won de dollar terrein ten opzichte van de euro. Een euro was 1,0763 dollar waard, een daling van 0,5 procent.

Bij de bedrijven boog kledingmerk Lululemon Athletica een eerder verlies om in een winst van 5,4 procent. Het bedrijf waarschuwde voor tegenvallende verkoopcijfers dit feestdagenseizoen. Chipconcern Broadcom publiceerde kwartaalresultaten en werd 2,4 procent hoger gezet. Branchegenoot Qualcomm eindigde nagenoeg vlak, ondanks een adviesverlaging door zakenbank Morgan Stanley.

Microsoft

Microsoft (plus 0,9 procent) stond ook in de belangstelling. De Britse mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar de samenwerking tussen het softwareconcern en ChatGPT-moeder OpenAI. De Competition and Markets Authority (CMA) gaat na of Microsoft als grootaandeelhouder te veel zeggenschap heeft over het snelgroeiende bedrijf in kunstmatige intelligentie. Ook de Amerikaanse FTC is een verkennend onderzoek gestart naar de investeringen van Microsoft in OpenAI.

Biofarmaceut Bluebird verloor ruim 40 procent aan beurswaarde. Toezichthouder FDA keurde weliswaar een nieuw medicijn tegen sikkelcelziekte goed, maar waarschuwde dat sommige patiënten die het medicijn gebruikten gedurende studies bloedkanker hebben gekregen. Ook is het middel duurder dan dat van concurrenten die ook goedkeuring kregen.

Olie werd weer wat duurder. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,7 procent in prijs tot 71,27 dollar per vat, Brentolie steeg 2,5 procent tot 75,91 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Allianz waarschuwt voor verdere toename bankroeten in Nederland

DEN BOSCH (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk opnieuw flink op. Dat voorspelt kredietverzekeraar Allianz Trade. "In geen enkel ander Europees land gaat de stijging zo hard", zegt risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms.

6 minuten geleden
Chipbedrijf ASMI zakt in lagere AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI zakte woensdag ruim 2 procent in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. De chiptoeleverancier wist de winst in 2023 bijna te verdubbelen. Het aantal nieuwe orders nam in het laatste kwartaal van 2023 wel opnieuw af. Het bedrijf uit Almere verwacht in de eerste jaarhelft van dit jaar te kunnen blijven profiteren van de sterke vraag uit China naar zijn producten, maar gaf volgens analisten desondanks een tegenvallende omzetverwachting af.

53 minuten geleden
Kendrion merkt zwakkere industriële activiteit Duitsland en China

AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektromagnetische componenten Kendrion heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de afzwakking van de industrie in Duitsland en ook in China. Het beursgenoteerde concern is namelijk een toeleverancier aan Duitse en Chinese industrie- en autobedrijven. Door de afkoelende wereldeconomie staat de industriële bedrijvigheid in die landen onder druk.

1 uur geleden
Datingapp Bumble schrapt een derde van banen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Datingapp Bumble schrapt wereldwijd bijna een op de drie banen. Het bedrijf wil de afdelingen voor technologische ontwikkeling en nieuwe producten op minder verschillende plekken laten werken. Daardoor kan Bumble efficiënter werken, verwacht topvrouw Lidiane Jones. In totaal gaan zo'n 350 banen verloren.

1 uur geleden
Aandacht voor ASMI en Thuisbezorgd-moederbedrijf op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van chiptoeleverancier ASMI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. ASMI heeft het aantal nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien afnemen. Het bedrijf uit Almere merkt nog wel een sterke vraag uit China naar zijn producten. Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI daarvan te kunnen blijven profiteren. Over heel 2023 wist ASMI de winst bijna te verdubbelen.

1 uur geleden
Betaalrekening veel duurder dan 5 jaar terug, zegt Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, heeft de Consumentenbond becijferd. Volgens onderzoekers van de bond gingen de kosten vooral bij ING en ABN AMRO flink omhoog.

2 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl winstgevender na kostenbesparingen

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway heeft vorig jaar de eigen winstgevendheid fors opgevoerd. Het maaltijdbezorgbedrijf achter Thuisbezorgd.nl voerde onder andere kostenbesparingen door, maar verdiende ook meer aan de restaurants die gebruikmaken van het platform.

2 uur geleden