Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York lager in afwachting Fed-besluit, olie wint

Beurzen New York lager in afwachting Fed-besluit, olie wint

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve licht lager geëindigd. Beleggers zijn gespitst op de toelichting die de centralebankpreses Jerome Powell zal geven na de tweedaagse beleidsvergadering. Olieprijzen liepen op tot de hoogste niveaus sinds 2018, wat olieconcerns als Chevron en ExxonMobil ook een zet omhoog gaf.

Bij het rentebesluit van de Federal Reserve worden geen wijzigingen van het crisisbeleid van de koepel van centrale banken verwacht. Het belangrijkste rentetarief zal op zijn uitzonderlijk lage stand blijven en het massaal opkopen van obligaties om geld in de economie te laten stromen gaat naar verwachting ook door. Maar beleggers zijn gespitst op wat de Fed meldt over een eventuele afbouw van de stimuleringsmaatregelen, die waren bedoeld om de economische crisis door de coronapandemie te bestrijden. De inflatie loopt door het economisch herstel in de VS op, maar het doel van de Fed om maximale werkgelegenheid te creëren is nog lang niet in zicht.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 34.299,33 punten. De bredere S&P 500 ging 0,2 procent omlaag tot 4246,59 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,7 procent tot 14.072,86 punten.

Ruwe aardolie

Prijzen voor ruwe aardolie blijven oplopen. Een vat Amerikaanse olie steeg dinsdag bijna 2 procent in prijs tot 72,25 dollar en Brentolie klom 1,8 procent tot 74,16 dollar per vat, waarmee de olieprijzen weer veel hoger liggen dan in coronajaar 2020. Door het verwachte economisch herstel stijgt de vraag naar de grondstof, terwijl de productie nog achter lijkt te lopen. Olieconcerns Chevron en ExxonMobil wonnen tot 3,6 procent.

Beleggers bogen zich ook over nieuwe cijfers over winkelverkopen in de Verenigde Staten. Die daalden in mei harder dan verwacht ten opzichte van de voorgaande maand, wat erop wijst dat consumenten weer meer uitgeven aan uitstapjes dan aan spullen.

Luchtvaartsubsidies

Op het internationale politieke toneel was er aandacht voor het akkoord tussen de Europese Unie en de VS over hun handelsconflict rond luchtvaartsubsidies voor respectievelijk Airbus en Boeing. De twee grootmachten bevriezen hun wederzijdse strafmaatregelen voor vijf jaar om tot een oplossing te komen voor de vermeende concurrentievervalsing. Het aandeel Boeing bleef ondanks het compromis redelijk onbewogen met een plus van 0,6 procent.

De euro was 1,2127 dollar waard, tegenover 1,2127 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Meer uit Financieel

Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

6 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

7 uur geleden
IEA-topman waarschuwt OPEC+ om hogere olieprijzen en inflatie

PARIJS (ANP) - Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt de landen van oliekartel OPEC+ dat ze voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat daardoor de inflatie ook weer gestuwd kan worden. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie, aldus de IEA-topman in een interview met persbureau Bloomberg.

8 uur geleden
Chipbedrijf Besi verder omhoog op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was vrijdag opnieuw een stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam, na de flinke plus een dag eerder. De AEX-index scherpte daarnaast zijn recordstand verder aan. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 brak eerder deze week al voor het eerst door de grens van 900 punten.

10 uur geleden
Flinke daling consumentenvertrouwen in VS

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand flink gedaald door zorgen bij huishoudens over een hogere inflatie. Dat meldt de Universiteit van Michigan in een voorlopige schatting.

11 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret bij stijgers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenmarkten in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Volgens topman Martin Waters slaan de nieuwe collecties aan bij klanten en verbeteren de verkooptrends voor zowel het merk Victoria's Secret als de PINK-kledinglijn. Het aandeel werd daarop ruim 8 procent hoger gezet.

12 uur geleden
Duitse bouwvakkers willen staken voor hoger loon

FRANKFURT (ANP/DPA) - Duitse bouwvakkers zijn van plan volgende week te staken om eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Dat heeft de grote vakbond IG BAU bekendgemaakt. De eerste werkonderbreking moet maandag beginnen in de deelstaat Nedersaksen. Daarna moet ook elders in Duitsland gestaakt worden.

12 uur geleden