Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York eindigen lager, kleinere banken verliezen fors

Beurzen New York eindigen lager, kleinere banken verliezen fors

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben dinsdag aanzienlijke verliezen geleden onder aanvoering van middelgrote banken. Een dag nadat First Republic Bank failliet was gegaan en werd verkocht aan JPMorgan was de nervositeit rond de Amerikaanse bankensector merkbaar. Zo gingen de regionale kredietverstrekkers PacWest en Western Alliance Bancorp bijna 28 procent en 15 procent onderuit.

Naast First Republic vielen eerder dit jaar Silicon Valley Bank en Signature Bank om, mede door problemen met hun beleggingen als gevolg van sterk gestegen rentes. De financiële markten maken zich nu ook op voor het nieuwe rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdagavond bekend wordt.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent lager op 33.684,53 punten. De bredere S&P 500 zakte 1,2 procent tot 4119,58 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 1,1 procent tot 12.080 punten.

ChatGPT

Grote Amerikaanse banken zakten ook, maar minder hevig dan hun kleinere branchegenoten. Morgan Stanley, JPMorgan, Wells Fargo, Goldman Sachs en Citi daalden tot 3,8 procent.

Een andere opvallende daler was Chegg, een bedrijf dat leerlingen en studenten helpt met het schrijven van essays of het maken van huiswerk. Topman Dan Rosensweig waarschuwde dat steeds meer studenten AI-tool ChatGPT als hulpje inschakelen en Chegg waarschijnlijk veel minder zullen gebruiken. Het aandeel werd bijna de helft minder waard.

Uber

Ook het bedrijf van de bekende activistische belegger Carl Icahn verloor een groot deel van zijn beurswaarde. Hindenburg Research publiceerde een kritisch rapport over Icahn Enterprises, dat de waarde van zijn bezittingen zou hebben overdreven en de inleg van investeerders als winst zou hebben uitgekeerd aan andere investeerders. Hindenburg Research hoopt zelf te verdienen aan een koersdaling van het aandeel, dat 20 procent lager sloot.

Uber won meer dan 11 procent. Het bedrijf achter apps voor taxiritjes en het bestellen van maaltijden sloot het eerste kwartaal af met een operationele winst die een recordhoogte bereikte, nu weer veel meer mensen reizen na jaren van coronabeperkingen.

Chipfabrikant

De Nederlandse chipfabrikant NXP won ruim 3 procent. Het aan de beurs in New York genoteerde bedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan kenners hadden verwacht.

De euro was 1,1007 dollar waard, tegenover 1,0987 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie daalde 5,4 procent in prijs tot 71,57 dollar. Brentolie werd 5,1 procent goedkoper op 75,23 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Veel akkerbouwers verliezen inkomsten door weersextremen

DEN HAAG (ANP) - Ruim zes op de tien akkerbouwers hebben door toenemende weersextremen minder inkomsten uit de oogst van aardappelen, suikerbieten, uien en graan, meldt Nieuwe Oogst. Het agrarische vakblad baseert zich op een peiling onder ruim vijfhonderd akkerbouwbedrijven in Nederland.

1 uur geleden
Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

8 uur geleden
Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

NORWALK (ANP) - Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen. Daarbij steeg ook de winst hard.

8 uur geleden
Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.

9 uur geleden
Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

10 uur geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

10 uur geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

13 uur geleden