Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen in Japan en Taiwan lager door coronazorgen

Beurzen in Japan en Taiwan lager door coronazorgen

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Japan en Taiwan lieten maandag stevige verliezen zien door zorgen over de coronasituatie in beide landen. In Japan werd afgelopen vrijdag in drie extra regio's de noodtoestand ingevoerd. Ook het trage vaccinatieprogramma in het land zorgde voor koersdruk op de aandelenmarkt. In Taiwan werden in en rond de hoofdstad Taipei strengere coronamaatregelen afgekondigd na een flinke stijging van het aantal bestemmingen.

De hoofdindex in Taiwan, de Taiex, raakte 3 procent kwijt. De eilandstaat was tot nu toe juist redelijk gespaard gebleven van de coronapandemie en kreeg internationaal veel lof vanwege de succesvolle aanpak van het virus.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,9 procent lager op 27.824,83 punten. De maker van chipapparatuur Tokyo Electron behoorde tot de sterkste dalers met een verlies van 3,6 procent. Honda zakte bijna 3 procent. De autofabrikant waarschuwde onlangs dat het chiptekort in de sector en de hogere materiaalkosten de groei in het huidige boekjaar onder druk zullen zetten. Ook techinvesteerder SoftBank en winkelconcern Fast Retailing, die zwaar wegen in de Nikkei, daalden ruim 1 procent.

De Chinese beurzen wonnen terrein na een reeks van macro-economische cijfers uit het land. De Chinese industriële productie en de winkelverkopen namen in april op jaarbasis weer flink toe, maar stegen wel minder hard in vergelijking met maart. De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,7 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong dikte 0,6 procent aan.

Meer uit Financieel

Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

14 minuten geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

1 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

17 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

18 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

20 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

22 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

23 uur geleden