Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Azië stijgen na sterk herstel Chinese dienstensector

Beurzen Azië stijgen na sterk herstel Chinese dienstensector

HONGKONG (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen wonnen vrijdag terrein. Beleggers trokken zich op aan een sterk herstel van de Chinese dienstensector in februari, die volgde op het loslaten van het strenge coronabeleid in het land. Ook werd de stemming gesteund door de hogere slotstanden op Wall Street, waar de rentevrees weer wat afnam na uitlatingen van Fed-bestuurder Raphael Bostic. De president van de Federal Reserve Bank of Atlanta verklaarde namelijk voorstander te zijn van kleine renteverhogingen van een kwart procentpunt.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1 procent in de plus en de hoofdindex in Shanghai klom 0,4 procent. Gegevens van marktonderzoekers Caixin en S&P Global lieten zien dat de Chinese dienstensector vorige maand in het snelste tempo is gegroeid in zes maanden tijd. Eerder deze week meldde de Chinese overheid al dat de bedrijvigheid in de omvangrijke industriesector van het land in februari is toegenomen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar.

De Chinese economie toont daarmee een sterk herstel sinds het land eind vorig jaar het strikte zerocovidbeleid liet varen. Beleggers zijn dan ook benieuwd naar de groeidoelstelling voor de op een na grootste economie ter wereld voor dit jaar. Die zal namelijk worden afgegeven tijdens het Nationale Volkscongres, dat aankomend weekend begint. Economen houden rekening met een groeidoelstelling van tussen de 5 en 6 procent.

Werkloosheid laagste niveau sinds begin 2020

Ook in Japan was sprake van positief nieuws over dienstensector. Daar nam de bedrijvigheid in de sector vorige maand het sterkst toe sinds juni 2022. Ook zakte de werkloosheid in de op twee na grootste economie ter wereld in januari tot het laagste niveau sinds begin 2020 en nam de inflatie in de hoofdstad Tokio in februari af. De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, sloot mede daardoor 1,6 procent hoger. Fast Retailing, de eigenaar van kledingketen Uniqlo, behoorde tot de grootste stijgers met een winst van bijna 4 procent.

SoftBank daalde 0,2 procent. De grote Japanse techinvesteerder kondigde aan de Britse chipontwikkelaar Arm dit jaar alleen naar de beurs in New York te willen brengen. Vorig jaar pauzeerde SoftBank zijn plannen voor een beursgang van Arm in Londen vanwege de politieke onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk. In Zuid-Korea won de Kospi 0,3 procent en de Australische All Ordinaries klom 0,4 procent.

Meer uit Financieel

Veel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) ontving in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim elf keer zoveel meldingen van klokkenluiders over Boeing als in heel 2023, volgens gegevens die de instantie met persbureau Bloomberg heeft gedeeld. De vliegtuigbouwer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsautoriteiten en medewerkers zelf na een reeks productie- en kwaliteitsproblemen bij het bedrijf.

10 minuten geleden
Kleine uitslagen Wall Street, softwareconcern Adobe uitblinker

NEW YORK (ANP) - De aandelenmarkten in New York lieten vrijdag kleine uitslagen zien. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Softwarefabrikant Adobe was verder een uitblinker op Wall Street na bekendmaking van beter dan verwachte kwartaalresultaten en een verhoging van de verwachtingen voor het gehele boekjaar.

10 uur geleden
Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

12 uur geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

13 uur geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

14 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

15 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

15 uur geleden