Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurskoers Twitter omlaag door klappen overname door Elon Musk

Beurskoers Twitter omlaag door klappen overname door Elon Musk

NEW YORK (ANP) - Socialemediabedrijf Twitter was maandag een grote verliezer op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel flink lager omdat Elon Musk heeft aangegeven zijn overnameplan voor de berichtendienst te staken. Verder wist onder meer Uber de aandacht op zich gericht vanwege onthullingen in de zogeheten UberPapers.

Het aandeel Twitter noteerde kort na de openingsbel in New York 6,6 procent lager. Musk ging er eind april mee akkoord Twitter voor 44 miljard dollar (43 miljard euro) van de beurs te halen. De Tesla-topman heeft nu besloten af te zien van de overname, waardoor de deal lijkt te stranden.

Volgens Musk heeft Twitter nooit een goed antwoord gegeven op de vraag hoeveel bots en spamaccounts er bestaan op het platform en welk deel zij uitmaken van het totale aantal gebruikers. De rijkste man ter wereld concludeert dat de onderneming zich niet aan de voorwaarden van de overname heeft gehouden, maar Twitter heeft aangekondigd via de rechter het doorzetten van de overname te willen afdwingen.

Uber

De koersval had nu groter kunnen zijn als er niet al maanden onduidelijkheid was of de deal tussen Musk en Twitter zou doorgaan. Veel beleggers geloofden er al niet meer in, wat verklaart waarom de koers van het aandeel de afgelopen weken al beduidend lager was dan het bedrag dat Musk voor de stukken had willen neertellen.

Uber verloor in de eerste handelsminuten 1,2 procent. Door de UberFiles zijn tal van dubieuze praktijken bij het techbedrijf aan het licht gekomen. Internationaal onderzoekswerk van journalisten wijst uit dat de onderneming, bekend van zijn taxi-app, in de periode van 2013 tot 2017 soms voor niets terugdeinsde. In Nederland zou oud-Eurocommissaris Neelie Kroes tegen een verbod uit Brussel in hebben gelobbyd voor het bedrijf. Kroes zelf heeft aan betrokken media overigens ontkend dat er sprake was van een informele of formele rol bij Uber.

Negatief sentiment

Het algehele sentiment op de Amerikaanse aandelenbeurzen is maandag negatief. Net als in Europa houdt de vrees voor een recessie beleggers in de greep, terwijl op Wall Street ook uitgekeken wordt naar het begin van de drukke periode met bedrijfsresultaten later deze week. De Dow-Jonesindex begon 0,2 procent lager op 31.271 punten. De brede S&P 500 verloor 0,7 procent tot 3871 punten en techgraadmeter Nasdaq leverde 1,3 procent in op 11.483 punten.

Een vat Amerikaanse olie kostte verder 1,5 procent minder op 103,26 dollar. Brentolie daalde 1,3 procent in prijs tot 105,65 dollar per vat. De euro was 1,0057 dollar waard, tegen 1,0183 dollar voor het weekend.

Meer uit Financieel

Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

26 minuten geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

1 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

2 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

2 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

5 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

5 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

5 uur geleden