Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurshandel op Damrak in teken van inflatiecijfer eurozone

Beurshandel op Damrak in teken van inflatiecijfer eurozone

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken donderdag vooral uit naar het inflatiecijfer van de eurozone, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Na de recente afkoeling van de prijsstijgingen dankzij de lagere energieprijzen, lijkt de inflatie in februari weer te zijn toegenomen door het doorberekenen van hogere lonen en andere hoge kosten.

Het statistiekbureau CBS meldde donderdagochtend al dat de inflatie in Nederland in februari is toegenomen tot 8 procent, van 7,6 procent in januari. De inflatie is daarmee voor het eerst weer opgelopen na drie maanden van dalingen. Dat kwam mede doordat dagelijkse boodschappen opnieuw duurder werden. Volgens de Europese rekenmethode kwam de inflatie uit op 8,9 procent, tegen 8,4 procent in januari.

Eerder deze week bleek al dat ook de Duitsers, Fransen en Spanjaarden in februari weer meer geld kwijt waren aan het levensonderhoud. Door de oplopende inflatie in de grote Europese economie├źn zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven verder moeten verhogen om de prijsstijgingen af te remmen.

Kleine koersuitslagen

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt licht hoger te gaan openen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen beginnen. De Aziatische aandelenmarkten lieten donderdag een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,9 procent na de sterke opmars van ruim 4 procent een dag eerder. De Nikkei in Tokio sloot met een klein verlies van 0,1 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield liet weten goedkeuring te hebben gekregen van beursuitbater Euronext om de hoofdnotering van de aandelen te wijzigen van Amsterdam naar Parijs en de notering op het Damrak te schrappen. Het vastgoedconcern zal daardoor vanaf 9 maart niet langer deel uitmaken van de AEX-index. De laatste handelsdag in Amsterdam is op 27 april 2023.

Heineken

Ebusco staat eveneens in de belangstelling. De fabrikant van elektrische bussen heeft in Zweden een opdracht gekregen voor 23 bussen. Ook bevat het contract met het Zweedse Svealandstrafiken een optie voor de aanschaf van nog eens 41 bussen.

Ook gaat de aandacht uit naar Heineken, na de jaarcijfers van concurrent AB InBev. De grootste brouwer ter wereld, bekend van merken als Jupiler, Corona en Leffe, verkocht afgelopen jaar meer bier en zag de omzet stijgen. Met name in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika deed AB InBev goede zaken.

De euro was 1,0642 dollar waard, tegenover 1,0675 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 77,51 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 84,15 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Grote techbedrijven beloven 'verantwoord' om te gaan met AI

SEOUL (ANP/AFP) - Veertien van de grootste AI-bedrijven ter wereld hebben gezamenlijk beloofd 'verantwoord' om te zullen gaan met kunstmatige intelligentie. Zij deden dat op een tweedaagse topconferentie in Seoul waar de veiligheid van de ontwikkelingen op het gebied van AI centraal stond.

16 minuten geleden
Zweeds bedrijf verwerft rechten lasercommunicatietechniek van TNO

DEN HAAG (ANP) - AAC Clyde Space gaat de lasersatellietcommunicatie technologie van TNO op de markt brengen. Het Zweedse satellietbedrijf en het onderzoeksinstituut hebben daarover een licentieovereenkomst gesloten. Met deze technologie van TNO is het mogelijk om satellietgegevens naar de aarde te verzenden via laserstralen.

48 minuten geleden
Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

DAVOS (ANP) - Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

6 uur geleden
Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

6 uur geleden
CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) bekendgemaakt in nieuw, langjarig onderzoek naar de hoogste inkomens.

7 uur geleden
Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

7 uur geleden
Kleine plussen op Wall Street, Palo Alto Networks bij dalers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag kleine koerswinsten zien in afwachting van de notulen van de recentste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank en de kwartaalcijfers van AI-chipproducent Nvidia op woensdag. Cybersecuritybedrijf Palo Alto Networks stond bij de dalers op Wall Street na de bekendmaking van resultaten.

9 uur geleden