Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurshandel in teken van belangrijk banenrapport VS

Beurshandel in teken van belangrijk banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel staat vrijdag vooral in het teken van het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat later op de dag verschijnt. Die cijfers zijn namelijk van belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Over dat beleid zijn de laatste tijd twijfels ontstaan op de financiële markten.

Bij een veel zwakker dan verwachte banengroei in de Verenigde Staten kan de Fed eerder geneigd zijn om de rente te verlagen om zo de economie te stimuleren. Bij een veel sterker dan verwacht cijfer heeft de centrale bank dan juist weer meer ruimte om de rente langer op een hoog niveau te houden. Onder beleggers is er nu meer onzekerheid over wanneer de Fed gaat beginnen met het verlagen van de rente en hoeveel verlagingen er dit jaar kunnen komen.

In New York waren donderdag behoorlijke minnen te zien door de rentetwijfels. De hoofdgraadmeters op Wall Street gingen tot 1,4 procent omlaag. De Amsterdamse AEX-index sloot vrijwel onveranderd op 884,17 punten. De Europese beurzen lijken vrijdag lager te openen.

Philips

Die onzekerheid over het beleid van de Fed zorgde ook voor verliezen op de Aziatische markten. Zo daalde de Nikkei in Tokio 2 procent. De All Ordinaries in Sydney en de Kospi in Seoul gingen tot 1 procent omlaag. In Hongkong keerden beleggers terug van een vrije dag en daalde de Hang Seng licht.

Op het Damrak kan Philips op aandacht rekenen. Het zorgtechnologieconcern waarschuwt voor problemen met zijn Trilogy-beademingsapparaten. Door een fout kan een alarm voor een lege batterij of stroomuitval afgaan. Daardoor stopt in bepaalde gevallen de beademing. Er zijn volgens Philips geen gevallen van letsel bekend en er wordt gewerkt aan een software-update om de storing te verhelpen.

Oliemarkt

Shell kwam met een handelsupdate. Daarbij verwacht het concern onder meer dat de resultaten bij de gashandel in het eerste kwartaal sterk zijn, maar wel aanzienlijk minder dan een "exceptioneel" vierde kwartaal van 2023.

Verder staat ook de oliemarkt in de belangstelling door de stijgende spanningen tussen Israël en Iran. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg vrijdagochtend met 0,4 procent tot 86,91 dollar en Brentolie werd 0,5 procent duurder op 91,10 dollar. De olieprijzen zijn dit jaar al ongeveer 18 procent gestegen en liggen nu op het hoogste niveau in circa zes maanden.

De euro noteerde 1,0827 dollar, tegen 1,0867 dollar bij het Europese slot een dag eerder.

Meer uit Financieel

Mattel grote winnaar op Wall Street door overnamespeculaties

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel stond maandag in het middelpunt van de belangstelling op Wall Street door overnamespeculaties. Investeringsmaatschappij L Catterton zou een bod op het bedrijf, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, hebben uitgebracht, zo meldde persbureau Reuters op basis van bronnen. Het aandeel schoot omhoog na het nieuws en sloot ruim 15 procent hoger.

24 minuten geleden
Investeerder wil speelgoedmaker Mattel overnemen, zeggen bronnen

EL SEGUNDO (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, heeft een overnamebod ontvangen van investeringsmaatschappij L Catterton, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Het Franse luxebedrijf LVMH zou dit bod ondersteunen.

1 uur geleden
Luchthavenvakbond Parijs dreigt met nieuwe staking tijdens Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - Een kleine vakbond bij het Parijse luchthavenbedrijf ADP waarschuwt voor een staking op vrijdag, de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee negeert de vakbond een recente deal met het bedrijf.

3 uur geleden
Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

4 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

6 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

6 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

8 uur geleden