Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beursgenoteerde bedrijven betaalden recordbedrag aan rente

Beursgenoteerde bedrijven betaalden recordbedrag aan rente

LONDEN (ANP) - Beursgenoteerde bedrijven betaalden wereldwijd een recordbedrag aan rente afgelopen boekjaar. Bij elkaar betaalden ze 458 miljard dollar, bijna een kwart meer dan een jaar eerder. In Nederland zag vooral bierbrouwer Heineken de rentekosten flink stijgen met bijna 34 procent. Dat stelt vermogensbeheerder Janus Henderson in de jaarlijkse Global Corporate Index.

Hoewel centrale banken de rentes nu stapsgewijs verlagen, hebben veel bedrijven oudere langlopende leningen uitstaan tegen een hogere rente. Daardoor wordt er ook dit jaar een stijging van de rentelasten bij de meeste ondernemingen verwacht, denkt Janus Henderson.

"De scherpe stijging van het bedrag dat bedrijven het afgelopen jaar aan rente hebben uitgegeven, markeert een keerpunt in de bedrijfsfinanciën", zegt portefeuillebeheerder Tim Winstone van het credit team van Janus Henderson. "De trend is overal zichtbaar, maar het is belangrijk om te onthouden dat de rentekosten vanuit een historisch lage basis komen, dus dit is een proces van normalisatie."

Niet alleen de hogere rentestand heeft gezorgd voor gestegen rentelasten bij beursgenoteerde bedrijven, er is namelijk ook meer geld geleend ten opzichte van een jaar eerder. De belangrijkste reden daarvoor waren overnames, vooral in de gezondheidszorg. Zo noemt Janus Henderson de overname van Seagen door Pfizer voor 43 miljard dollar als voorbeeld.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden