Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Shanghai stijgt na vakantieweek, Tencent zakt in Hongkong

Beurs Shanghai stijgt na vakantieweek, Tencent zakt in Hongkong

SHANGHAI (ANP) - De Chinese aandelenbeurzen wonnen maandag terrein na de lange vakantieweek. Beleggers maakten een inhaalslag nadat de financiële markten afgelopen week dicht bleven vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar. De andere beurzen in de Aziatische regio lieten overwegend verliezen zien. Vooral de beurs in Hongkong ging flink omlaag onder aanvoering van de techbedrijven Tencent en Alibaba.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,3 procent in de plus en de beurs in Shenzhen steeg 1,1 procent. De Chinese luchtvaartmaatschappijen werden lager gezet, ondanks dat er tijdens het Chinees Nieuwjaar weer massaal werd gereisd. Dat kwam doordat de Chinezen voor het eerst in drie jaar weer zonder coronabeperkingen konden reizen. Zo schoot het aantal vakantiereizen binnen China met 74 procent omhoog ten opzichte van vorig jaar, meldde de Chinese staatszender CCTV. China Southern, China Eastern en Air China daalden tot meer dan 3 procent.

De Hang Seng-index in Hongkong zakte 2,1 procent na de recente sterke opmars. Vooral in de techsector werd winst genomen. Internet- en gamebedrijf Tencent en webwinkelconcern Alibaba raakten 6 procent kwijt. Beleggers keken daarnaast uit naar de rentebesluiten in de Verenigde Staten en Europa, die later deze op week op het programma staan.

In Tokio sloot de Nikkei 0,2 procent hoger dankzij een sterke koerswinst van Fanuc (plus 3,6 procent). De Japanse robotmaker schroefde zijn verwachtingen voor de omzet en winst op dankzij sterke kwartaalcijfers. Techinvesteerder SoftBank daalde 0,6 procent en elektronicaconcern Sony verloor 0,4 procent. De fabrikant van camera's, printers en medische apparatuur Canon won 0,2 procent voorafgaand aan de resultaten, die na de slotbel bekend werden gemaakt. In Zuid-Korea zakte de Kospi ruim 1 procent en de Australische All Ordinaries daalde 0,2 procent.

Meer uit Financieel

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

26 minuten geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

1 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

1 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

2 uur geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

2 uur geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

2 uur geleden
Statiegeld op 2,5 miljard blikjes per jaar: 'gigantische operatie'

UTRECHT (ANP) - De invoering van statiegeld op blikjes is een "gigantische operatie" op logistiek gebied. Dat zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor recycling van alle verpakkingen zoals glas en papier maar ook voor statiegeld. Per 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.

2 uur geleden