Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs in Sydney daalt na toename Australische inflatie

Beurs in Sydney daalt na toename Australische inflatie

SYDNEY (ANP) - De aandelenbeurs in Sydney zag woensdag een eerdere winst verdampen en zakte in het rood, na een sterker dan verwachte toename van de inflatie in Australië. Dit wakkerde de zorgen aan voor meer agressieve renteverhogingen door de centrale bank om de inflatie onder controle te krijgen. De heropleving van de inflatie in het land vormt ook een waarschuwing voor beleggers dat de piek van de prijsstijgingen mogelijk nog niet is bereikt.

De Australische hoofdindex, de All Ordinaries, daalde 0,3 procent. De kosten van het levensonderhoud in het land namen in het laatste kwartaal van 2022 toe met 7,8 procent. Dat is het hoogste niveau sinds maart 1990. Economen hadden gerekend op een inflatiecijfer van 7,5 procent. Vooral de prijzen gerelateerd aan binnenlandse en internationale reizen namen flink toe. In het derde kwartaal bedroeg de inflatie nog 7,3 procent.

In Tokio zette de Nikkei de opmars voort en eindigde 0,4 procent hoger. In de afgelopen drie handelssessies won de Japanse beurs al zo'n 3 procent. Dai Nippon Printing maakte een koerssprong van ruim 14 procent en boekte daarmee de grootste dagwinst sinds 2008. Volgens de zakenkrant Financial Times heeft de activistische belegger Elliott Management zijn belang in het Japanse drukkerij- en elektronicabedrijf uitgebreid. Het hedgefonds van Paul Singer drong eerder al aan op veranderingen in Japanse bedrijven als Toshiba en SoftBank.

In Zuid-Korea werd de beurshandel hervat na de viering van het Chinees Nieuwjaar. De Kospi in Seoul maakte daardoor een inhaalslag en won 0,6 procent. In Hongkong gaan de financiële markten donderdag weer open. In Shanghai en Shenzhen blijven de beurzen de hele week dicht.

Meer uit Financieel

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

1 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

1 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

3 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

3 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

4 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

5 uur geleden
AFM: niet alle fondsen duidelijk over gevolgen pensioenverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

5 uur geleden