
Beurs Hongkong onderuit in afwachting nieuws rond Evergrande
TOKIO (ANP) - In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na een lang weekend, ging de aandelenbeurs maandag flink onderuit. Alle aandacht ging uit naar de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. De handel in het aandeel Evergrande werd stilgelegd en ook de handel in het onderdeel Evergrande Property Services werd onderbroken. Een directe aanleiding van de handelsonderbrekingen werd niet gegeven.
De Chinese staatskrant Global Times meldt echter dat het Chinese vastgoedconcern Hopson Development een meerderheidsbelang wil nemen in de vastgoeddivisie van Evergrande voor 5 miljard dollar (omgerekend 4,3 miljard euro). De handel in Hopson Development werd stilgelegd in afwachting van een belangrijke transactie.
De Hang Seng-index in Hongkong zakte tussentijds 2,3 procent. Evergrande kampt met een schuldenberg van omgerekend 260 miljard euro. De dreiging van een faillissement van de Chinese vastgoedreus houdt beleggers wereldwijd al geruime tijd in de ban. De Chinese overheid, die weinig loslaat over de situatie rond Evergrande, heeft naar verluidt wel projectontwikkelaars aangespoord om een aantal van de bezittingen van wankele concern over te nemen. In Shanghai was de beurs nog gesloten vanwege de zogeheten Gouden Week, ter ere van de stichting van de Volksrepubliek China. Ook in Zuid-Korea hadden beleggers een vrije dag.
In Tokio eindigde de Nikkei 1,1 procent in de min op 28.444,89 punten ondanks het stevige herstel op Wall Street van afgelopen vrijdag. Beleggers bleven voorzichtig door de aanhoudende perikelen in de Chinese vastgoedmarkt. Ook werd gewacht op de economische plannen van de nieuwe Japanse premier Fumio Kishida. Bij de bedrijven stonden vooral de containervervoerders onder druk, met een koersverlies van bijna 8 procent voor Kawasaki Kisen. Ook de maker van chipapparatuur Tokyo Electron (min 3,7 procent) moest het ontgelden. De Japanse warenhuisbedrijven waren daarentegen in trek dankzij de opheffing van de noodtoestand vanwege de coronapandemie in delen van het land.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
27 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
28 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
31 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
38 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden