Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Hongkong onderuit in afwachting nieuws rond Evergrande

Beurs Hongkong onderuit in afwachting nieuws rond Evergrande

TOKIO (ANP) - In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na een lang weekend, ging de aandelenbeurs maandag flink onderuit. Alle aandacht ging uit naar de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. De handel in het aandeel Evergrande werd stilgelegd en ook de handel in het onderdeel Evergrande Property Services werd onderbroken. Een directe aanleiding van de handelsonderbrekingen werd niet gegeven.

De Chinese staatskrant Global Times meldt echter dat het Chinese vastgoedconcern Hopson Development een meerderheidsbelang wil nemen in de vastgoeddivisie van Evergrande voor 5 miljard dollar (omgerekend 4,3 miljard euro). De handel in Hopson Development werd stilgelegd in afwachting van een belangrijke transactie.

De Hang Seng-index in Hongkong zakte tussentijds 2,3 procent. Evergrande kampt met een schuldenberg van omgerekend 260 miljard euro. De dreiging van een faillissement van de Chinese vastgoedreus houdt beleggers wereldwijd al geruime tijd in de ban. De Chinese overheid, die weinig loslaat over de situatie rond Evergrande, heeft naar verluidt wel projectontwikkelaars aangespoord om een aantal van de bezittingen van wankele concern over te nemen. In Shanghai was de beurs nog gesloten vanwege de zogeheten Gouden Week, ter ere van de stichting van de Volksrepubliek China. Ook in Zuid-Korea hadden beleggers een vrije dag.

In Tokio eindigde de Nikkei 1,1 procent in de min op 28.444,89 punten ondanks het stevige herstel op Wall Street van afgelopen vrijdag. Beleggers bleven voorzichtig door de aanhoudende perikelen in de Chinese vastgoedmarkt. Ook werd gewacht op de economische plannen van de nieuwe Japanse premier Fumio Kishida. Bij de bedrijven stonden vooral de containervervoerders onder druk, met een koersverlies van bijna 8 procent voor Kawasaki Kisen. Ook de maker van chipapparatuur Tokyo Electron (min 3,7 procent) moest het ontgelden. De Japanse warenhuisbedrijven waren daarentegen in trek dankzij de opheffing van de noodtoestand vanwege de coronapandemie in delen van het land.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

2 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

4 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

5 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

6 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

8 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

1 dag geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden